För en lyckad jakt och för att få en trevlig vardag så finns det ett antal moment som är bra för alla jakhundar att kunna, oavsett ras eller vilket mål du har med din hund. Dessa moment gör vardagen och jakten angenämare både för dig och din hund och dessutom stärker du ditt förhållande med din hund och ditt ledarskap genom att regelbundet träna din hund i olika moment.
Jakthundskolan: Träna i rätt riktning
För en lyckad jakt och för att få en trevlig vardag så finns det ett antal moment som är bra för alla jakhundar att kunna, oavsett ras eller vilket mål du har med din hund. Dessa moment gör vardagen och jakten angenämare både för dig och din hund och dessutom stärker du ditt förhållande med din hund och ditt ledarskap genom att regelbundet träna din hund i olika moment. [Text: Mattias Westerlund]
De moment som jag tycker att alla jakthundar bör kunna är; varsågod, gå i koppel, inkallning samt sitt.
Frihetskommando – Varsågod!
Varje övning, inkallning eller kontakt, som du som ledare gör med hunden ska avslutas med ett frihetskommando. Detta kan du till exempel lära in när hunden kommer till dig. Hunden får inte göra vad den vill förrän du förlöst den med ett varsågod. Du säger detta när hunden tittar på dig och sedan kan du visa med handen att den får göra vad den vill.
Exempel: När du kallar på din hund sittande i din favoritstol med ”Driva, kom hit!” och hunden kommer till dig, så får den inte vika från din sida förrän du ger kommandot varsågod.
Gå fint i koppel – linförighet och fritt följ
Din hund bör kunna gå fint vid sidan av dig i koppel utan att dra. Att träna på detta är också bra för kontakten. Här är det vanligt att man använder kommandot ”fot” eller ”gå fint”. Detta lär man in på följande vis:
- Visa hunden att den ska hålla sig vid din sida i kopplet med hjälp av en godbit. När hunden går vid din sida, kommendera fot.
- Stegra övningen med svängar och vändningar. Variera tempo och kroppsspråk.
- Öka kraven, hunden ska följa dig uppmärksamt utan godbit.
- Om din hund skulle dra i kopplet säger du ett bestämt ”nej!”, eventuellt med ett ryck i kopplet därefter så att hunden kommer in till din sida.
- Du kan dock inte korrigera hunden förrän du vet att hunden vet vad som krävs av den. Ett bra sätt att öka uppmärksamheten är att jobba med vändningar när hunden minst anar det.
- Lägg in störningar med andra hundar, öva i grupp.
- Använd koner och gå slalom.
- Träna på att möta människor både med och utan hund.
- Öva även ovanstående steg utan koppel, tänk återigen på att börja utan störningar.
Inkallning
Det är en stor fördel om man lär in inkallning redan när valpen är liten, man har större möjlighet att påverka den i rätt riktning då. Nedan finns det beskrivet steg för steg-övningar både för valpen och den vuxna hunden.
Valpen
Om valpen är relativt liten, upp emot fyra månader, nyttja varje gång hunden kommer mot dig i full fart, ge den en godbit och massor med beröm. Träna på att med ditt beteende/kroppsspråk få hunden att komma till dig genom att springa ifrån den, locka med en godbit. När du vet att du kan framkalla det beteende du vill, lägg in kommandot hit och framkalla sedan det beteende du vill genom att springa ifrån hunden, locka med en godbit.
- Hunden kommer att associera hit med att komma till dig.
- Gör övningen svårare och svårare genom att minska det som framkallar beteendet till den grad att hunden kommer när du säger hit men du inte behöver använda ditt kroppsspråk eller någon godbit. Först då kan du göra övningen svårare genom att ha någon enkel störning, exempelvis en annan miljö, men då måste du vara beredd på att gå tillbaka till att hjälpa/stödja hunden med en godbit och kroppsspråk. Här är det viktigt att komma ihåg att godbiten inte är en belöning utan att det är ett sätt att visa/lära hunden rätt beteende. Berömmet och belöningen är just ditt beröm.
- Därefter handlar det om att göra övningen svårare och svårare, tänk på att med detta menar jag att förändra den bild som hunden lärt. Den ska i slutändan behärska minst 100 olika inkallningsbilder.
- Gör du detta steg för steg så kommer du att lyckas med din inkallning, men det handlar då mycket om kontakt och ledarskap – du är hundens ledare och därför blir dina krav och ditt beröm avgörande för hunden.
Sitt – eller ett liknade kommando för att hunden ska bli passiv direkt
Allt nedan kan direkt överföras till ett stående eller liggande moment. Att jag väljer att beskriva sitt och själv alltid jobbar med det momentet
är för att det är tydligt att jobba med och enkelt att använda. Jag lär in flera signaler som betyder sitt, för alla jakthundar lär jag in:
- Handtecken (får vi nästan gratis då vi lär in sitt med en godbit).
- Ordet ”sitt”.
Den vuxna normalhunden
Den vuxna normalhunden kanske kommer på inkallning när det inte finns några störningar eller om det är i en speciell miljö, t.ex. inne i köket. När störningar blir lite svårare, t.ex. utomhus eller när hundens favoritperson kommer, så kan det vara svårare.
- Man måste börja med att lära in/kolla att hunden kan ordet hit. Detta gör man lämpligtvis i koppel. Använd en godbit, säg ordet hit och visa godbiten för hunden så att den kommer till dig. Upprepa övningen i koppel till dess att hunden kan komma till dig i koppel enbart med stöd av ordet hit.
- Nästa steg är att du tar hjälp av en annan person som håller din hund i koppel. Sedan springer du ifrån den och när hunden har hög motivation att komma till dig säger du hit.
- Denna övning fortsätter du med tills du kan stå på ett avstånd på cirka 20 meter och hunden kommer på enbart ordet hit utan godbit eller kroppsspråk.
- Nu ska du välja en störningsfri plats där du kan släppa lös hunden och sedan kalla på den och det är så liten risk som möjligt att hundens intresse fångas av något annat än dig. Kalla snabbt in hunden efter det att du släppt den och låt inte avståndet bli mer än 5 meter de första gångerna. Är du alltför osäker på hunden, fortsätt träna enligt föregående punkt ytterligare och välj en plats där hunden ej kan komma ifrån dig, som någon stor inhägnad eller hockeyrink. Det vi fortfarande gör är att vi jobbar med kommandot hit och så få störningar som möjligt. Vi vill inte lära hunden att INTE komma på ordet hit. Utveckla övningen och gör det svårare genom att ändra miljöer, öka tiden och avståndet till hunden innan du kallar på den. Tänk dock på att förändra bilden lite varje gång så att det blir svårare, men inte svårare än att du vet att hunden klarar det. Frestas inte att släppa hunden för långt så att du misslyckas och gör absolut inte övningen då hunden är stressad. Då finns risk att den kopplar fel och misslyckas.
- Utöka svårigheten i det tidigare stegen till dess att du kan kalla in hunden på hundra meter och när den varit ifrån dig cirka 30 sekunder till 1 minut. Då kan du börja lägga på störningar. Tänk då på att första gången du har en störning, lämpligtvis människa utan hund, så ska du gå tillbaka till att göra övningen med att hunden inte är längre än 5 meter ifrån dig. Och sedan successivt öka tid och/eller avstånd. Att du väljer en människa som första störning är för att du kan ge den de instruktioner du vill så att det blir rätt för hunden.
- Efter att du haft människa som störning tar du med människa och hund. Här går du återigen tillbaka till att göra övningen med att hunden inte är längre än 5 meter ifrån dig. Precis som i förra övningen utökar du tid och avstånd. Dock ska inte hundarna få busa med varandra. Målet är nu att din hund är på ett avstånd av hundra meter och den har varit ifrån dig ca 30 sekunder – 1 minut. På vägen in till dig finns en människa med hund. Du kan nu kalla in hunden förbi denna störning.
När hunden alltid kommer i störningsfri miljö och med störningar så handlar det om att göra övningarna varierande. Växla med miljöer och störningar av alla de slag. Om hunden inte skulle komma direkt på ditt inkallningskommando så måste du visa ditt missnöje, du är inte nöjd med detta. Sedan upprepar du övningen direkt efteråt, något lättare så att hunden lyckas och du ger då massor med beröm. Kan man inte kalla in sin hund när hundens favoritperson kommer eller när den är lös i skogen ute på sök, så kan man aldrig förvänta sig att hunden går att kalla in från ståndskall på älg och vildsvin, blåsa av stövaren eller kortdrivaren från drevet. Då behöver man träna mer inkallning.
Från valp till avancerad
Visa hunden hur övningen går till genom att dra en godbit bakåt, över huvudet på hunden och den kommer att sätta sig. Detta är grunden till handtecknet. När hunden sätter sig på enbart handen som höjs upp över hundens huvud så går man vidare till nästa steg.
När hunden sätter sig snabbt på handtecknet, lägg in kommandot sitt precis innan den ska sätta sig. Öva detta några gånger och ta sedan bort godbiten och för endast handen över huvudet. Ta därefter bort handen och hunden kommer att sätta sig på enbart kommandot sitt. Om hunden inte sätter sig, gå tillbaka till steget före. Träna sedan på olika ställen i olika miljöer. Tänk på att bibehålla snabbheten i själva sättandet.
- Påbörja träningen med att lämna hunden sittande. Inga störningar i början. Ta bara ett litet steg först, inte mer än en skostorlek, och öka sakta längden ungefär en skostorlek per träningstillfälle. Det är viktigt att hunden inte misslyckas. Lägg sedan på störningar i olika former med andra hundar, kast med föremål med mera.
- Under inlärning av kommandot sitt ändrar du ”BILDEN” så lite som möjligt varje gång men att du alltid ändrar bilden när du är i samma bild. Det jag menar med att ändra bild är att man till exempel ökar avståndet lite grann varje gång. Övningen ska helt enkelt vara lite annorlunda varje gång. Detta gäller alla former av träning. Hunden ska nu kunna sitta på 2,3 meters avstånd direkt och snabbt i miljön hemma på gården och på fältet, i skogen och på fjället. I dessa miljöer ska hundarna med fördel ha sett andra hundar, en katt, en människa som springer och så vidare. Men först så ska hunden alltså kunna sitta direkt och snabbt på 2,3 meter, sedan är det bara fantasin som sätter gränserna. Sätter sig hunden inte lika snabbt några meter bort som alldeles intill er? Då har du gått för fort fram! Då måste du gå tillbaka så att du har snabbheten i sittandet nära dig. Först när du har det är det någon mening att ta av kopplet!
- Öka avståndet mellan dig och hunden i själva sättandet. Låt hunden vara i din närhet och kommendera sitt, först nära och sedan ökar du avståndet successivt. Återigen inga störningar i början. Stegra långsamt. Beroende på vilken typ av jakthund du har så kan du nu vidareutveckla detta så långt som det behövs.
- OBS! Du måste alltid gå tillbaka till hunden och ge den frihetskommando. Den får aldrig kliva upp själv och du ska i träningen sträva efter att stegra kraven i övningen så att hunden aldrig misslyckas och kliver upp. Kravet består i svårare och svårare störningar, inte i att hunden ska misslyckas. Om hunden skulle resa sig upp säg nej, inte sitt igen. Har du tränat tillräckligt kommer hunden då att sätta sig.
Sammanfattningsvis så lär man in alla övningar på samma sätt, man visar hunden vad den ska göra, lägger sedan på kommandot följt av att hjälpa hunden utföra det man önskar och sedan när den kopplat vad kommandot betyder så minskar man hjälpen hunden behöver för att utföra momentet. All inlärning bygger på att jobba metodiskt steg för steg. Men grunden för all inlärning är att du har ett bra ledarskap till din hund och att du kan motivera och tydligt lära din hund vad den ska göra. Så här tänker jag, om hunden gjort rätt har också jag gjort rätt. Om hunden fortfarande gör fel beror det på att hunden inte uppfattat situationen som jag önskat, då är det jag som måste ändra mig. Hundar gör alltid så gott de kan och de vill hela tiden tjäna på det de gör.