Ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att älgar gör medvetna val vad gäller kosten när de är ute och betar i skogen. Enligt rapporten så väljer älgen helst videväxter, men om det inte finns gott om sådana, äter den gärna tall i kombination med blåbärs- och lingonris.
På hemsidan säger Robert Spitzer, postdoktor vid SLU, att frågan om hur älgarna balanserar olika näringsämnen inte är särskilt väl undersökt och att det finns ett stort biologiskt intresse av att öka kunskaperna i ämnet.
– Vi ville undersöka om de vilda älgarna gör som djurparksälgarna; väljer mat som motsvarar videväxter i näringsinnehåll, säger han och syftar på en tidigare SLU-studie som undersökte älgars födoval vintertid i en skånsk djurpark där resultaten visade att älgarnas val av mat motsvarade en väl avvägd balans mellan protein och kolhydrater.
SLU skriver att undersökningen genomfördes i flera områden; från Södermanland upp till Norrbotten. Forskarna samlade in älgspillning, som analyserades för att se vilka växter älgen hade ätit. Dessutom samlades växtprover in för att kunna analysera näringsinnehållet i älgarnas vintermeny.
Föredrog tall och bärris
Forskarna kom fram till att i älgar med lite snö och tillgång till olika växter föredrog en diet av tall och bärris. Just denna kombination ger ett näringsinnehåll som ungefär motsvarar videväxternas, alltså precis som djurparksälgarna valde.
– Kombinationen tall och bärris är en bättre balanserad kost för älgen än att bara äta tall eller bärris. Men finns det tillgång till videväxter så väljer älgen antagligen hellre dessa, säger Robert Spitzer.
– Vill man hjälpa älgen att balansera sitt födointag så är en möjlighet att försöka gynna tillgången till videväxter och bärris i skogen. Älgen äter gärna en kombinerad föda om möjligheten finns, säger Robert Spitzer.
Forskningen är finansierad av Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet.