Matkreatören och kokboksförfattaren Emilia Nilsson är tillbaka i Magasin Vildmarken! Den här gången lagar hon dumplings och kombinerar det goda viltköttet med internationella smaker. Lycka till!
Dumplings (50 st)
1000 g vildsvinsfärs (går bra att göra på fläskfärs eller kyckling också)
3 dl finhackad spetskål
3 dl finhackad purjolök
3 cm ingefära, riven
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk ljus soja
2 tsk sesamolja
2 tsk salt
En kruka finhackad koriander
Vetedeg
10 dl vetemjöl
4,5 dl kokande vatten
Stekning
1 msk olja
½ dl vatten
2 msk vetemjöl
Sås
4 msk ljus soja
4 msk risvinäger eller sherryvinäger
2 tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
1 vitlöksklyfta, riven
2 cm ingefära, riven
2 krm chiliflakes
2 msk socker
Servering
½ gurka
Färsk koriander
Gör så här:
Hacka spetskål, purjolök, koriander fint. Riv ingefära och vitlök fint. Tillsätt alla ingredienser till fyllningen i en skål och blanda väl. Ställ in i kylen och låt vila tills degen är klar.
Tillsätt vetemjöl och kokande vatten i en hushållsassistent och kör snabbt ihop degen tills den går ihop. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen i minst 30 minuter. Ta ut degen och dela upp degen i fem delar. Dela sedan varje del i tio. Det ska bli 50 dumplings av hela degen totalt.
Forma bollar och lägg tillbaka alla bollar i påsen för att de inte ska torka ut under tiden du kavlar. Kavla ut bollen på ett lätt mjölat bord till en rund cirkel som är ca 2 mm tjock och ca 10 cm i diameter. Ta två matskedar av fyllningen och lägg i mitten av den utkavlade degen, vik ihop som en halvmåne och vik med en veckande rörelse på ena halvan ihop dumpningen. Lägg ut på en plåt och styckfrys de dumplings du inte vill tillaga direkt.
Värm en stekpanna och addera lite olja. Ställ dumplings i pannan och stek tills de är gyllene på undersidan. Blanda ihop vatten med vetemjöl och tillsätt det i stekpannan över de stekta dumplingsen, täck stekpannan med ett lock eller aluminiumfolie och sänk värmen på stekpannan. Låt vattnet ånga bort på låg värme så dumplingsen blir klara i mitten.
Riv vitlök och ingefära fint. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen i en skål.
Och strimla gärna lite gurka som du lägger upp på tallriken tillsammans med dumplings och såsen.