Inför årets älgjakt presenterade Tracker sin nya pejl, Tracker SUPRA. Vildmarken har som första svenska jakttidning fått testa halsbandet skarpt under jakt.
Vildmarken testar: Tracker SUPRA
Inför årets älgjakt presenterade Tracker sin nya pejl, Tracker SUPRA. Vildmarken har som första svenska jakttidning fått testa halsbandet skarpt under jakt.
SUPRA är en utveckling av dess tidigare modell G1000, som då var världens första hundpejl som arbetar på både 2G- och 3G-nätet. Med en kraftfullare antenn ger SUPRA den bästa möjliga mottagningen, även under extrema förhållanden.
Utvecklingen av hundpejlar har under de senaste åren gått som tåget. De första pejlarna sände pipsignaler, sedan kom skall- och rörelseindikatorer som talade om att hunden skällde eller om den stod still. Efter en tid kom GPS:en in i bilden, där hundens position sändes ut via radiovågorna – en bra teknik om än med begränsad räckvidd.
Tracker SUPRA erbjuder det senaste: en pejl som förmedlar data via en server som sedan skickar vidare information till användarens mottagare, via telefonnätet. Mottagaren är numera en smartphone, surfplatta eller dator med Trackers app installerad, som innehåller en rad funktioner.
Bosse Fritzén är ansvarig för Tracker i Sverige. Vildmarken åkte till Åmotfors för att träffa honom. Tracker har som mål att utveckla deras app till att bli ett komplett informationssystem för jägaren och jaktlaget.
– Trenden har varit att man skall bära med sig fler och fler saker när man drar till skogs, men nu är det hög tid att vi leder utvecklingen åt andra hållet, säger Bosse.
Bosse Fritzén, med lång historia inom branschen, fick år 2012 en förfrågan om att hjälpa Tracker att nå ut i Sverige. Han inledde med att göra en stor marknadsundersökning och med rapportens hjälp kunde han hjälpa till att utveckla produkten.
– Vi började arbeta med systemet för att göra det mer användarvänligt. Först när vi började bli helt nöjda gick vi ut med det ordentligt, berättar Bosse.
Han menar att en stor bedrift under de senaste åren är deras framgång med kartor, och samarbetet med Metria och Kartverket. Numera ingår allt kartmaterial i licensen och inga avgifter tillkommer hur många ställen du än jagar på.
– Det tog mig över ett halvår att få Kartverket att gå med på vad jag ville få till, nämligen att när du laddar ner en karta till din telefon-pejl kommer den i dag inte längre ifrån Trackers server utan direkt ifrån Lantmäteriets server. Detta innebär att du alltid har Lantmäteriets senaste karta i din telefon, säger han.
Och fortsätter:
– Tidigare fick man köpa X antal rutor, delar av kartan. Men i dag ingår hela Sveriges kartor, med ett och samma abonnemang, för under 900 kr om året. Även fastighetskartan och ortofotot (flygfoto) ingår i ordinarie licens.
Främst till Android
Tracker Hunter-appen låter dig navigera både online och offline, innehåller topografiska kartor och färdplaner, realtidsspårning av hundar och jaktkamrater. Du kan dela waypoints, rutter och linjer. Värt att nämna är att appen till Android-telefoner innehåller, än så länge, många fler funktioner än iPhone-appen. Detta dels på grund av att iPhone sätter begränsningar som Android-systemet inte gör, som exempelvis att dela sin position även i viloläge.
Vi på Vildmarken är vanligtvis, som många andra, flitiga iPhone-användare. Men för att göra detta test på bästa möjliga sätt införskaffade vi varsin Android-telefon, en enklare modell och en investering på knappa 1000 kronor. Utvecklingen av smartphones är som de flesta vet på framfart. I dag finns det flera fabrikat och modeller att välja på som har det mesta man kan önska sig i en GPS och handenhet; stor skärm, bra batteritid, stöttåliga och dessutom IP-klassade, vilket innebär tätad mot både vatten och smuts.
Naturligtvis är appens huvudsyfte att vara en hundpejl, men med dagens teknik ger den även oanade möjligheter till mycket annat, främst för dig som hundförare. Med systemet kan du följa oändligt antal hundar och jaktkamrater. Du väljer själv vad du vill se på displayen, samtidigt kan du låta ett obegränsat antal andra följa hur din hund jagar.
– Du lämnar ut ett utdelningsnamn och en tittarkod till kamraten som gäller för hunden. Utan dess lösen har ingen möjlighet att följa din hund. När hunden rör sig kan du få dess position ända ner till var tredje sekund, förklarar Bosse.
Programmet ritar en linje där hunden går fram, en linje som blir dubbelt så tjock när hunden skäller. Pejlen har flera skallfunktioner. Du kan bland annat ringa och lyssna på hunden och på displayen står det antalet skall per minut som hunden avger. En överlägsen fördel med dagens moderna telefonpejlar är att de inte har några begränsningar i hur långt avståndet kan vara mellan den som pejlar och hunden.
Många bra funktioner
Vi har tittat närmare på appen, och förundrats över alla dess funktioner. En av dessa är Grupper, en väldigt bra funktion. Där kan du, i en grupp, lägga in jakttorn, rågång, vägpunkter och de hundar som används. Då kan du som gäst eller jaktlagsmedlem gå med i gruppen när det vankas jakt och du har automatiskt passen, linjer och hundar i din telefon-pejl som exempelvis jaktledaren har skapat. Du kan dessutom starta en chatt, privat eller med hela gruppen, vilket kan vara ett många gånger mer effektivt sätt att kommunicera under jakt än jaktradion.
Energisparläge
En annan fiffig funktion med nya Tracker-halsbanden är Tracker Smart. Med denna funktion aktiverad, och när halsbandet går ner under 50% batteri, så sänker den automatiskt vissa funktioner vilket ger dig betydligt längre batteritid.
Utvecklad för jaktprov
Normalt när man tänker på pejl så tänker man nutid. Men Tracker har utvecklat sin programvara även för jaktprov. Det innebär en funktion där man i efterhand kan spela upp, stanna och köra jakten långsamt steg för steg. Där kan man se tider, flyktsträckor, mäta avstånd med mera. Bosse förklarar vidare:
– När domaren eller hundföraren släppt hunden så trycker han eller hon på en knapp. Då börjar appen genast loggföra det som händer; hur långt hunden söker ut och under hur lång tid. När hunden kommer tillbaka trycker man på knappen igen och då har du tiden, avståndet, och hur långt bort hunden var som längst, vilket domaren eller hundföraren kan göra hur många gånger den önskar. När provet är klart kan domaren dra ut detta som en sammanfattning, säger Bosse Fritzén.
Bosse påpekar dock att denna del fortfarande är Beta och kommer att utvärderas och utvecklas tillsammans med jakthundsklubbar.
Tracker-SIM
Kombinationen Tracker SUPRA utrustad med ett Tracker-SIM ökar ytterligare funktionen när områdets bästa operatör används. Tracker-SIM väljer den bästa av Telia, Tele2, Tre och Telenor.
Under vårt test så var SUPRA-halsbandet utrustat med ett Tracker-SIM, som testades både i Jämtland och Västerbotten. Under de två veckor vi jagade älg i september tappade halsbandet aldrig kontakten med servern. Telefonen tappade givetvis täckning ibland, men när man väl får mottagning igen så får man automatiskt de spår du missat under tiden.
För hela jaktlaget
Åke Bergman, 73 år, har jagat älg hela sitt vuxna liv och tagit del av utvecklingen inom hundpejlar. Han påstår sig själv inte vara tekniskt lagd och har haft svårt att hålla koll på funktionerna i den pejl han brukar använda. Men vi förklarade för honom att det bara var för honom att ladda ner en app till telefonen, fylla i sina uppgifter och sedan är ett test-konto igång. När han väl installerat appen, bjöd vi in honom i vår grupp – och vi var igång.
Åke har nu tillgång till alla pass, och de hundar vi har satt Tracker-halsband på. Dessutom kan han se var han har sina passgrannar med Tracker-appen installerat på sina telefoner.
– Detta system är hur enkelt som helst, säger Åke till kamraterna vid brasan där vi samlats efter dagens första såt. Kort därpå, efter en liten handvisning från oss, har majoriteten av jaktlaget anslutit till vår Tracker-grupp och jakten bedrevs sedan i en starkare gemenskap än innan.