Restaurang Jord vinner mark: ”Dröm att kunna jobba skog till jord”

”Rustik elegans & det vilda köket”, så sammanfattar Restaurang Jord sitt koncept som snabbt vunnit mark och popularitet. Och konceptet verkar onekligen vara ett framgångsrecept för restaurangen som tre år i rad har vunnit Årets Viltkrog.

Restaurang Jord vinner mark: ”Dröm att kunna jobba skog till jord”

Foto: Lasse Hejdenberg
Foto: Lasse Hejdenberg

”Rustik elegans & det vilda köket”, så sammanfattar Restaurang Jord sitt koncept som snabbt vunnit mark och popularitet. Och konceptet verkar onekligen vara ett framgångsrecept för restaurangen som tre år i rad har vunnit Årets Viltkrog.

– Vi söker i skogens alla vrår för att hitta smaker med särprägel och lokal anknytning, och nyttjar alla resurser som naturen har att erbjuda; från hav till skog, från vilt till växtlighet, säger Andreas Landén som grundade Jord för drygt fyra år sedan.

Andreas växte upp i Dalarna där han bland annat uppfostrades till hockeyspelare och jägare. Kärleken till viltmaten har alltid funnits där naturligt eftersom viltet följt med honom sedan barnsben.

– Jag brinner för naturen, viltvården och att få gå min egen väg, säger han.

Så småningom lämnade han isen för spisen och gick över mer och mer till förädling av råvaror – och till kock. Yrkesvalet ledde honom vidare ut i världen och till några av världens bästa restauranger.

– Från Dalarna till Stockholm, Paris till Franska Rivieran. Till slut tog erfarenheten mig hem till Sverige igen för att satsa på egen restaurang, säger han.

Andreas slog sig ner i östgötska Linköping – och förutom att ha bildat familj så har han även hunnit bygga upp en restaurangverksamhet som tre år i rad har prisats som Årets Viltkrog. Han berättar att Restaurang Jord skapades ur längtan efter det vilda – och en önskan att korsa natur och krog.

– Jag målade upp en bild av en restaurang som var lika organisk som det vi serverade på tallriken, säger Andreas.

Restaurang Jord

”Självgående på naturälskande medarbetare”

Nu är drömmen verklighet och Andreas trivs med att driva en krog som han beskriver som ”självgående på naturälskande medarbetare”.

– Vi lever en vild fantasi som vi lyckas göra till verklighet genom att hålla hårt i det vi alla älskar med yrket, och på så vis skapa harmoni i vardagen och ett på alla vis hållbart arbetsklimat.

Andreas berättar att han tycker att det finns något sunt med att låta naturen sätta gränser för det vi gör.

– Vi utvecklas i den takt som tillåts, utan några utomstående krav på vad som serveras. Vi har även två år i rad erövrat tre ringar i 360°Eat Guide för vår hållbara matfilosofi med naturen.

 

Från skog till bord

Jord växte fram med viljan att skapa en matupplevelse där naturen alltid är närvarande och de söker ständigt efter att nyttja naturens resurser. Menyn följer årstiderna och uppdateras ständigt utifrån vilka råvaror som är aktuella för tillfället. Dessutom skjuter Andreas i stort sett allt vilt som senare ställs på gästernas bord.

– Det har gjort att vi kan följa våra råvaror genom hela processen från skog till bord. Ända sedan starten har vi valt att gå vår egen väg, och lagt all vår energi på att erbjuda ett unikt restaurangkoncept i Linköping – med fokus på det vilda.

Siktar mot självförsörjande

Andreas berättar att deras strävan att kunna stå helt på egna ben, självförsörjande och utan några avtal knutna till andra parter, har skapat en nyfikenhet kring restaurangen.

– Absolut, det har gynnat det vilda tänket och gett oss lönsamhet åt verksamheten. Vi har som jag nämnde tidigare en restaurang mitt ute i skogen där alla råvaror lagas över öppen eld och under bar himmel, säger Andreas som nu blickar framåt.

– Vi håller på att renovera så att det ska kunna gå att besöka Pukhult året runt.

Och finns det några fler planer?
– I augusti öppnar vi även Svinneriet som ska fokusera på husmanskost baserad på matsvinn och återbruk. Framtidsplaner vi ser är fler jaktmarker, odlingar, bageri och slakteri för att sikta mot en helt självförsörjande restaurang, avslutar Andreas Landén.

Foton: Andreas Carlsson och Marcus Crepin.

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter

Vill du maximera dina chanser att få till en framgångsrik fågeljakt? Mattias Westerlunds träningsmetoder och koncept har hjälpt människor över hela världen – och den här månaden berättar han hur

Med AX-40, en ny yxjigg från Tormek, är det enkelt att få upp skärpan på i princip vilken yxa som helst. Tormeks Henrik Björkman har bara lovord att säga om

Smirre har bytt spår! I samband med en gåsjakt i Värmland träffade vi den gamla skidlegendaren Vladimir Smirnov. Under sin vistelse hann han även med att gästa vår podcast. Han

Under nästa vecka är det dags för den första upplagan av Norma Retail Academy – en eventsatsning där Norma bjuder in butikspersonal från hela Europa för att utbilda, träna och

Lockjakt på älgjakt kräver mycket av utövaren, men när allt stämmer så är det en jaktform utöver det vanliga. Kristofer Magnusson kallar för ”en passion som väcker ett djupt band

En hästägare i Skåne ansöker om skyddsjakt på dovhjortar, detta eftersom hjortarna äter upp för mycket av hästarnas sommarbete. Svensk Jakt rapporterar om händelsen. De skriver att markägaren uppskattar att

Matilda Leijon har hittat hem, både bildligt och bokstavligt talat. Den här gången berättar hon om hur hon gått från att leva i en ryggsäck till att uppskatta livet –

På måndag är det hummerpremiär. Det är en efterlängtad dag för många, men det finns även baksidor. Varje år går mer än 4 000 hummerburar förlorade längs den svenska västkusten,

Två år har gått sedan ForshagaAkademin invigde sin jakt- och outdoorbutik. Nu är det dags för ett nytt kapitel, den här gången med Vildmarken som stor samarbetsparter. – Jag är

Alla friluftsälskare kan garanterat intyga att en kniv i gott skick kan vara skillnaden mellan ett misslyckat äventyr och ett lyckat sådant. Ida och Joe från I skog och mark