Det bästa hjälpmedlet en jägare kan ha med sig är ett riktigt stabilt skjutstöd, dock räds allt för många den extra vikten det ofta innebär när man släpar med sig ett. Amerikanska Primos Hunting, som i Sverige är mest kända för sin succé med Trigger Stick – har i och med sin nya lättviktare Trigger Stick Apex antagit utmaningen.
Det var på IWA Outdoor Classic 2022 som vi först kom i kontakt med nya Primos Trigger Stick Apex. De senaste generationerna av Primos Huntings populära skjutstöd har gjort att man har vant sig vid deras karaktäristiska utseende, och vi hajade därför till lite extra när vi lade ögonen på deras nya skönhet som i skrivande stund har nått den svenska marknaden.
Trigger Stick Apex bygger på designen av Primos patenterade Trigger Sticks där jägaren snabbt kan lägga an sitt vapen och justera stativets ben på valfri höjd och på vilken ojämn terräng som helst med ett tryck på skjutstödets ”avtryckare”. Nya Apex har fått ärva den traditionella Trigger Stickens huvudsakliga funktioner med snabb justering genom det gummerade och 360 graders roterande handtaget med fjädrande avtryckare, som även den fått ett facelift och nu sträcker sig hela vägen ner längs greppet så att man trycker in den med alla fyra fingrarna förutom tummen. Handtaget har också fått flytta ner för att ge plats åt sin nya klammerinfästning på toppen. Detta är bra på flera sätt, men framför allt ger det vapnet en lägre tyngdpunkt på skjutstödet, något som helt klart gör hela konstruktionen betydligt stabilare än tidigare skjutstöd från Primos.
Robust klammerfunktion
Vi känner igen denna typ av klammer från en annan amerikansk aktör, nämligen BOG Deathgrip som redaktionen tidigare har testat. Men Primos har valt en annan väg vad gäller justering av klammer. Istället för ett roterande vred har de en hävarm som snabbt ska gå att nypa åt kring vapenstocken. Apex-klammerfästet är även något fjädrande, detta för att stocken lättare ska falla på plats innan man nyper åt den. Klammern rymmer en gevärsstock med bredd på cirka 2,5 tum (6,35 cm).
De individuellt justerande benen har på Apex-modellen verkligen fått biffa till sig lite, till skillnad från tidigare generationer, något som verkligen ger ett lyft när det kommer till stabilitet. De skiljer sig även på det sättet att de faktiskt är låsbara, precis som ett klassiskt benstöd. Detta för att ge ytterligare just stabilitet och för att undvika oavsiktlig justering. I olåst läge är benen flytande i de tre övre fästena så tillvida att de kan justeras med handtaget precis på samma sätt som tidigare modeller.
Under testperioden har jag både haft med stödet på rådjursjakt med tax och när jag suttit i strategiskt utvalda åkerkanter för att locka räv. I båda fallen har jag uppskattat möjligheten att snabbt släppa ner benen där jag satt mig och fått stödet i perfekt position även på kuperat underlag och i slänter. I kontrollerade situationer kan man även finjustera läget med hjälp av det integrerade vattenpasset så att stödet hamnar helt i våg.
Kolfiberlindade ben
Trigger Stick Apex kolfiberlindade aluminiumben ger skjutstödet en förstärkt konstruktion med en nätt totalvikt på knappa tre kilo, och enligt specifikation en lastkapacitet på hela 22 kilo. Benen sträcker sig för en total höjd av 157 cm eller en kollapsad höjd på 71 cm, med alla tänkbara justeringar däremellan för stående, knästående eller till och med sittande skott då benens vinkel kan öppnas ytterligare med hjälp av justeringsknapparna vid benens infästning. Hopfälld kan Apex fästas på utsidan av ryggsäcken, bäras i i något av de gummerade handtagen eller fodralets rem. En bra sak som ger extra stabilitet till hela konstruktionen är att de nedersta sektionerna är tjockare än de övre.
Apex har även fått ärva funktionen från tidigare modeller med löstagbar monteringsplatta som gör det enkelt att växla fram och tillbaka mellan klammern och fästen för kikare eller exempelvis en kamera. Multifunktionalitet, det gillar vi!
Redo för utmaningar
Kort och gott har Primos lyckats ta fram ett riktigt stabilt skjutstöd. Även om vissa plastiga detaljer gör sig påminda så känns stödet ändå robust nog att anta sig de flesta utmaningar. Jag ser fram emot fler tester under säsongens gång – och ni är såklart välkomna att följa jaktlyckan på våra sociala medier, @vildmarken!