Den entusiastiska matkreatören, lantbrukaren och kokboksförfattaren Emilia Nilsson blev trea i Sveriges Mästerkock 2019. Hon strävar ständigt efter att dela med sig av pangmat från omgivningarna nära familjegården i jämtländska Silsjönäs. Nu är vi glada att Emilia tar plats i Magasin Vildmarken och hon debuterar genom att dela med sig av ett favoritrecept i form av älgtjälknöl med quinoasallad och en krämig dragonbaserad örtsås!
Älgtjälknöl med quinoasallad
Ingredienser: (4 pers)
800 g fryst älgstek, exempelvis rostbiff eller fransyska
4 dl grovsalt
1 tsk timjan
6 enbär
0,5 tsk rosmarin
3 lagerblad
Blanda saltet och kryddorna i en ugnsform. Lägg den frysta älgsteken på saltbädden och sätt in i ugnen på 100 grader tills den är 58 grader i innertemperatur. Det tar cirka 2–3 timmar.
Quinoasallad
4 dl quinoa (koka enligt anvisningarna)
1/2 broccolihuvud
1 spetspaprika
1/4 purjolök
1 påse ruccola
1/2 dl olja (jag använde peperoncino-olja)
1/4 dl vinäger
1/2 tsk oregano
2 msk honung
Salt
Peppar
Koka quinoan enligt anvisningarna.
Skiva paprikan, purjolöken och riv broccolin på rivjärnet på det grövsta. Blanda i grönsakerna i den nykokta quinoan. Blanda ihop oljan, vinägern, honungen, oregano, salt och peppar. Häll över och blanda upp med salladen. Toppa med ruccola.
Örtsås med dragon
1 knippe färsk dragon
1 knippe färsk oregano
1 knippe persilja
2 msk olja
2 dl crème fraiche
Salt
Svartpeppar
Mixa örterna med oljan slätt. Blanda i crème fraiche och smaka av med salt och peppar.