Han omnämns ofta som en av Sveriges bästa gåslockare och hans lockpipor säljs världen över. Magasin Vildmarken har träffat Charlie Sandin. Det blev ett samtal om hur allting började, drömresmålet och det närmast dansanta samspelet under lockjakten.
Charlie Sandin lockar till jakt i hela världen
Han omnämns ofta som en av Sveriges bästa gåslockare och hans lockpipor säljs världen över. Magasin Vildmarken har träffat Charlie Sandin. Det blev ett samtal om hur allting började, drömresmålet och det närmast dansanta samspelet under lockjakten.
– Det är gåsen som talar om vad den vill höra den dagen, säger Charlie Sandin när vi träffar honom i byn i Hälsingland som lämpligt nog heter Gåsbacka.
Charlie Sandin har provat på allt möjligt inom jakten under uppväxten i Delsbo, Hälsingland. Numera förknippas han starkt med gåsjakten, men det var genom en slump som han kom in på området från första början. För ungefär 15 år sedan var han ute på rådjursjakt när han såg den en lokal jägarbekant som var ute på lockjakt på gäss. Jägarens namn var Tobias Hjalmarsson och han har åkt över hela världens och jagat, bland annat Nya Zeeland, och där lärt sig jaga med lockpipor och bulvaner. Charlie blev nyfiken direkt.
– Jag tyckte att det såg fruktansvärt spännande ut och jag gick hem den kvällen och gjorde egna siluettbulvaner, säger han.
Dagen därpå följde han med Tobias på gåsjakt. Han berättar att färgen på bulvanerna knappt hade hunnit torka och att hans kläder var fulla av färg, men från och med det tillfället var han fast. Charlie tycker att just sakerna runtomkring jakten gör mycket för upplevelsen.
– Det är en stor del av charmen. Från början gjorde jag egna bulvaner med tygsäckar och så vidare, men gässen är smarta och lär sig, säger Charlie Sandin
Verklighetstrogna bulvaner
Charlie berättar att hans gräns snart var nådd vad gäller att tillverka egna bulvaner och att de sedan dess har tagits till ytterligare nivåer. Numera glänser de till exempel ingenting och går knappt att skilja från de levande gässen.
– Jag har hört historier om jägare som får sina bulvaner beskjutna, säger Charlie och skrattar.
Fick lära sig den hårda vägen
Han köpte till en början in lockpipor av alla de slag, men efter ett tag insåg han att de inte riktigt lät som han ville. Charlie, som till vardags jobbar som industrirörmontör, fick då höra kommentarer från sin omgivning som manade på honom att försöka tillverka egna.
– De sa ”du som jobbar på verkstad, en sådan där måste du väl kunna göra”. Jag var först tveksam, men ville ändå testa på, säger han.
Hur gick det då?
– Det gick tungt i början. Bland annat fick jag lära mig träbearbetning den hårda vägen, berättar Charlie Sandin.
Övning ger dock färdighet och Charlies pipor säljs numera över hela världen. Han får hjälp av en granne som har en svarv och allting tillverkas i byn där allting började, Delsbo i Hälsingland. Men något speciellt Charlie Sandin-sound förnekar han bestämt att det finns.
– Haha, det vore grymt men det vet jag kanske inte. Det beror ju lite på personen som blåser med och så unikt är det kanske inte. Det hade varit helt suveränt om jag hade haft ett eget ljud, men då hade ju fåglarna behövt veta om det också, säger han med ett skratt.
Och just samspelet mellan gås och människa är något han använder när han lockar. Charlie är själv dansare och hans metoder påminner, i alla fall för oss lekmän, nästan om just en dans mellan två parter.
– Det är gåsen som talar om vad den vill höra den dagen. Om gässen exempelvis kommer in tyst så finns det ingen anledning att locka så mycket. Vissa dagar kacklar de mer och det betyder oftast att de vill höra mer ljud för att bli intresserade, säger Charlie Sandin.
Och fortsätter:
– Det är de som talar om hur man ska göra och man följer dem.
Han berättar att folk till en början ibland kunde skämta åt att han höll på att tillverka lockpiporna, men så inte är fallet längre. Han lägger den mesta av sin lediga till åt att tillverka och responsen har varit god världen över. Och att piporna är av hög kvalitet råder det ingen tvekan om. Det fick Charlie Sandin inte minst bevis på under Swedish Game Fair-mässan i maj.
– Jag stod vid Tullgarn och blåste och då hukade folk sig eftersom de trodde att det kom en fågel. Sådana reaktioner är ju helt underbara, säger Charlie och skrattar.
Ett instrument
Charlie berättar att hans pipor är ett sorts instrument, något som ibland missförstås.
– Det har folk svårt att förstår ibland, men det hänger litegrann på en själv också.
Är du musikalisk?
– Nja, jag har ju dansat och gör det fortfarande en del. Jag kan dock inte spela ett enda instrument. Jag har väldigt nyfiken på att spela munspel och köpte ett sådant samtidigt som jag köpte min första gåspipa, men det lät inte lika bra på den. Jag har taktkänsla, men mer än så är det inte, säger han.
Vad krävs det för talang för att använda piporna?
– Det beror på. Jag har under åren insett att jag ska bygga pipor som är lättare att använda. Grågåspipan kan väl i stort sett vem som helst plocka upp och få den att låta som en gås, andra pipor är lite svårare, säger Charlie Sandin.
Varför är det så?
– Det är väl av konstruktionsskäl. Jag har i alla fall inte kommit på till exempel en kråkpipa som är lätt att blåsa i och samtidigt få den att låta naturligt, säger Charlie Sandin och utvecklar:
– Kråkan har ett lite speciellt ljud och alla pipor jag använder bygger på att man använder luft nerifrån, med magstöd. Man måste komma underfund med vart man hämtar luften ifrån, säger han.
Drömmen om Amerika
Charlies lockpipor finns världen över och när jag frågar om drömjaktresmålet för honom själv kommer svaret snabbt:
– Jag är väldigt sugen på att jaga snögäss i Amerika, säger han.
Varför då?
– Man sätter upp 2000 bulvaner och går upp mitt i natten och jagar. Det är så fruktansvärt stora flockar där, runt 10 000 kanske. Det vore häftigt, avslutar Charlie Sandin.