Ta ditt övningsskytte till en ny nivå

2018-09-12

Ta ditt övningsskytte till en ny nivå

Scuba Diver in the Puget Sound in Washington State

Övningsskytte är en stor del av mitt jägarliv. Det är timmarna jag lägger ner på skjutbanan som gör mig till en mer självsäker skytt och det är där jag lär känna mina begränsningar och kan fila på mina färdigheter. Jag är ingen skjutinstruktör, men med denna artikel vill jag så ett frö hos fler som vill utvecklas inom jaktskytte. [Text & foto: Staffan Johansson] 

Min 22:a får gå X antal tusen skott per år. Prickskytte på tavla eller metallsnurra i olika skytteställningar ger en fenomenalt bra träning, men efter många års jakt där den snabba vildsvinsjakten tagit en allt större roll börjar man inse att skytte på rörliga mål är något man bör finna mer tid och vis att öva på. Men förutom att öva på skyttet i sig, lära sig hantera såväl puls som avtryckarfinger, så vet de som varit på många drevjakter, där luckorna kan vara små och vildsvinen snabba, att om du inte är ett med ditt vapen så har inte övningsskyttet tagit dig lika långt som det borde.

Vapnet skall vara en del av dig

Det jag först och främst vill fokusera på är vikten av din utrustning. Ditt jaktvapen måste vara en del av dig – och allt från anlägg till skott och repetering ska ske utan att du tänker på det. För att nå den nivån av vapenhantering krävs många anlägg och många skott. Att stå och öva med ditt jaktvapen sliter både på plånbok och utrustning. Då är övningsskytte med kaliber .22, eller luftvapen för den delen, ett mycket bra alternativ som i sammanhanget är väldigt kostnadseffektivt att bedriva övning med.

Min åsikt är att många jägare gör fel när de övar med ett vapen som helt enkelt inte efterliknar vapnet du faktiskt jagar med. Kontrasten blir därmed ofta för stor; med allt från passform, trycke och optik. Av någon outgrundlig anledning så kommer majoriteten av marknadens vapen i kaliber .22 med mindre stockar. Möjligtvis är det så eftersom de kräver mindre lådor, och att hela vapnet har anpassats efter det, men det är bara egna spekulationer. Det är vapen som i standardutförande i de flesta fall är för korta och där anlägget inte är vad det borde. Men förhoppningsvis ser vi nu en vändande trend. 

Mitt senaste vapeninköp är nya Brno CZ 455 med tumhål – en kolv med motsvarande längd och grepp och förhöjt kindstöd likt min studsare. Att den dessutom är utrustad med en flutad matchpipa ger den extra vikt och ett justerbart trycke som gör skytteupplevelsen snarlik till mitt jaktvapen. Även den nylanserade Tikka T1x är inne på rätt spår. Med en fullskalig stock likt sin storebror T3, är detta ett utmärkt vapen för dig som jagar med just en T3:a (och ett vapen som vi kikar närmare på i nästa nummer av Magasin Vildmarken).

Läs vår recension av Tikka T1x i nästa nummer av Magasin Vildmarken!

För dig som har ett vapen med pipbytarsystem kan du i vissa fall ta det snäppet längre. På exempelvis Blaser R93 kan du till och med montera en pipa i kaliber .22 med tillhörande magasin, vilket onekligen är det mest optimala om detta är vapnet du jagar med. 

Relevant optik

Vad gäller optiken så är det ofta som kaliber .22-vapen säljs som kit tillsammans med en lågprisoptik som ofta tycks börja på 3x-förstoring. Det är inget fel i det om det är vad du vanligtvis jagar med, men för mig som ofta jagar med Aimpoint är det inte optimalt. Vad som är optimalt då är just ett Aimpoint!

Montage för dessa till den klassiska 11 millimetersskenan för dessa sikten är begränsade, men nyligen fann vi en tillverkare i Svedala, Anders Nilsson, en vapensmed med passion för specialgjorda vapentillbehör men som även tagit fram en specialtillverkad version av Leupolds QR-baser. Detta var något jag fann vara en optimal lösning eftersom jag då helt plötsligt har jag ett snabbfäste där jag kan byta mellan ett vanligt kikarsikte för prickskytte och ett Aimpoint Micro H-2 med Leupold-montage för de olika typer av skytteövningar jag vill utföra.

För att få fatt i detta specialmontage, kontakta Anders Nilsson förslagsvis via deras Facebook-sida, ”Vapensmen & SHC AB”.

 

Nyttigare och roligare med rörliga mål

För den som tillfälligt kan åstadkomma fullgod säkerhet på hemmaplan finns det målanordningar att köpa för en överkomlig slant. Vi har haft möjligheten att prova svenska MR Targets portabla rälsbana som vi funnit varit rolig med ack så givande. 

MR 2022 är en ”älgbana” i miniatyrformat som är utformad för skytte med kaliber .22. Skjutmålet körs med en elmotor som drivs av ett bilbatteri eller en 12-voltsadapter. Rälsbanan levereras i en gedigen trälåda med allt som behövs förutom batteri. Monteringen är enkel efter några gånger och på 10-15 minuter är man igång och kan börja skjuta. På så vis kan du ta med banan i olika miljöer, i en grusgrop likväl som ett skogsbryn där terrängen kan vara ojämn, eller varför inte låta ett träd eller buske täcka över en del av banan? Möjligheterna är oändliga. 

Inget tillstånd utöver markägarens krävs för privat användning och tillfällig montering, däremot kräver stationär uppställning av banan tillstånd.

Jag hoppas att artikeln inspirerat dig till att höja ribban för din övningsutrustning och hoppas att du kan uppleva ett mer utvecklande skytte inför årets jaktsäsong!

 

Se hela reportaget i Magasin Vildmarken nr 9 2018:

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!