När jag fick förfrågan om att hjälpa till att testa en prototyp av ett nytt rödpunktssikte på hagelgevär från Aimpoint så tvekade jag aldrig. Jag har länge experimenterat med deras vanliga sikte på halvautomatiska hagelgevär vid skymningsjakt. Det finns en stor potential vad gäller att göra ett specialsikte till alla de jägare som skjuter med vanliga hagelbockar.
Vildmarken testar Aimpoint Micro S1
När jag fick förfrågan om att hjälpa till att testa en prototyp av ett nytt rödpunktssikte på hagelgevär från Aimpoint så tvekade jag aldrig. Jag har länge experimenterat med deras vanliga sikte på halvautomatiska hagelgevär vid skymningsjakt. Det finns en stor potential vad gäller att göra ett specialsikte till alla de jägare som skjuter med vanliga hagelbockar. [Text & Foto: Jens Ulrik Høgh]
Blotta tanken på en sådan här produkt är tillräcklig för att få många erfarna hagelskyttar ska göra korstecknet och titta upp mot himlen i tacksamhet. Det är en riktig ”game changer” inom området och gör det betydligt lättare än tidigare när ”fin-tuning”, perfekt ergonomi och skotteknik var helt avgörande. Det kommer säkert finnas många som känner sig trampade på tårna och som högljutt kommer proklamera att det inte finns något behov av sådana här lösningar för hagelvapen. Det kommer säkert också snabbt leda till två läger, varav det konservativa kommer att påpeka att produkten är en värdelös gimmick för dåliga hagelskyttar, att det är ett estetiskt angrepp på ett fint vapen och att det dessutom förhindrar jägare att lära sig att skjuta ordentligt med hagelgevär. Personligen är jag kluven.
Micro S1
Det nya siktet – som i skrivande stund är en prototyp och därför kan komma att ändras något innan den går i produktion – är en kraftigt modifierad version av Aimpoint H1-siktet för gevär och pistoler som kom ut för några år sedan. Siktet väger under 100 gram och har ett ”fönster” på 18 mm. Ljuspricken är på 6 MOA – alltså något större än skyttar brukar föredrar när det kommer till gevärsskytte.
Ljuset tänds och justeras via en ratt på siktets högra sida. Batteriet har en livslängd på cirka fem år av oavbruten drift. Du behöver med andra ord inte stänga av siktet när säsongen är slut. Det enda man behöver göra är att bytta batterier med några års mellanrum.
Trots ett mycket lågt montage direkt på hagelvapnets spång, är rödpunktssiktet cirka 10 mm över det vanliga kornet. Detta är det nya siktets stora nackdel. För ett optimalt anlägg bör man ha möjlighet att höja kolven motsvarande höjd, alternativt måste huvudet höjas något vid skottillfälle. På hagelvapen utan justerbart kindstöd rekommenderas det att man höjer den med en av de många ”after market”-lösningar som finns ute på marknaden.
Montaget fungerar endast på en spångar av stål som man brukar hitta på hagelbockar och halvautomater. Aimpoint-siktet kräver inget speciellt ögonavstånd för att fungera. Det är helt upp till skytten själv. Ju närmare ögat desto större synfält, men då blir det även förhållandevis mer skugga från siktets hus.
Fördelarna
Det finns många fördelar med siktet – åtminstone i teorin. Siktet är helt parallaxfritt. Detta innebär att skottet träffar där du ser den röda pricken, oavsett om du ser pricken i mitten eller i kanten av skärmbilden. Du får en väldigt exakt feedback på var du befinner dig i själva skottögonblicket och kan koncentrera dig på svingen och ditt anlägg. Hagelskyttet blir enklare och även en oerfaren jägare kan få fina resultat.
Det säger sig själv att skytte i riktigt dåliga ljusförhållanden, till exempel vid sträckjakt på änder blir betydligt lättare med det här hjälpmedlet. Även rutinerade hagelskyttar uppnår kraftigt förbättrade resultat på rörliga mål som rådjur, räv eller hare. Den tydliga röda pricken är helt enkelt en mycket tydligare referenspunkt mot en ofta mörk bakgrund än kornet är. Frågan är då hur Aimpoint-siktet fungerar vid fågeljakt med en ljus himmel som bakgrund? Aimpoints egna inledande tester visade att erfarna hagelskyttar vid fågeljakt sköt ungefär lika bra, med eller utan röd prick.
Jag tillhörde den lilla grupp av vapenjournalister som i oktober 2016 fick möjligheten att prova prototyperna av Aimpoint S1. Målet var då givetvis att samla in erfarenheter och övrig feedback som kunde användas i slutfasen av produktutvecklingen.
Arrangemanget genomfördes på en skjutbana och genom andjakt hos Mamina Jakt, en bit söder om Stockholm. Mitt hagelskytte är relativt rostigt, jag har knappt varit ute på hageljakt under de tolv år som jag har bott i Sverige, men varje gång jag får chansen så blir jag gripen av det. Det är helt enkelt skitroligt!
Den första dagen gick bra. Den duktiga skytteinstruktören Giles Culey från Susegården kom på besök för att hjälpa oss att finputsa tekniken. I mitt fall fanns det synnerligen mycket att jobba på, men trots att jag inte hade skjutit på länge så kände jag ändå att jag var i nivå med vad jag normalt presterar, detta tack vara den röda pricken såklart! Värt att nämna är att alla som närvarade, inklusive jag själv, sköt bättre än normalt på duvorna som gick längs med marken.
Nästa dag var det som sagt dags för andjakt och vi blev utplacerade längs vattendrag och på små öar i de stora våtmarkerna. Dagen skulle komma att bjuda på en hel del varierande skottlägen. I de fall där det fanns gott om tid för att lägga an och genomföra en avslappnad sving så var träffsäkerheten stor. Det blir goda resultat när man endast behöver koncentrera sig på bytet och den röda pricken. Detta var dock något som jag hade förväntat mig efter den positiva upplevelsen på skjutbanan dagen innan.
Jag var då mer nyfiken på hur siktet skulle vara i lite mer stressiga situationer. Skulle Aimpoint Micro S1 vara lika effektivt vid skytte utan en röd prick? Dagen gav mig massor av chanser att testa just detta och resultatet överraskade mig lite. Jag hade faktiskt väntat mig en lite längre period av anpassning och därför något sämre prestanda på de mer instinktiva skotten. Men siktet var snarare än mer värdefullt i dessa ögonblick eftersom jag genast kunde se om min anläggning var hyfsad eller katastrofalt dåligt.
I några situationer försvann pricken helt vilket indikerade att jag inte hade läget som jag först trodde. Skottstatistiken förbättrades ständigt och vid dagens slut hade jag lagt ner 38 ankor på 74 skott. Jag är medveten om att resultatet är långt ifrån världsklass, men jag var som sagt ganska ringrostig när jag åkte dit och jag var därför mer än nöjd med resultatet.
Något stort på gång
Jag har svårt att dölja min entusiasm gällande de möjligheter som Aimpoints nya satsning ger – både för mig själv som hagelskytt och för den allmänna nivån bland jägare. Jag har helt övertygad om att siktet kommer förbättra min träffsäkerhet – inte minst på grund av den självutbildande effekten som den omedelbara feedbacken från siktet ger. Om jag till exempel har en dålig anläggning så märker jag det direkt.
Om man tittar i ett större och längre perspektiv så ser jag faktiskt en betydande positiv effekt i jakten, som på räv och rådjur, som äger rum i skymningen. Dessutom är jag övertygad om att vi kan få habila hagelskyttar mycket snabbare med detta enkla hjälpmedel.
Jag tror helt klart att Aimpoint har något riktigt stort på gång och jag hoppas bara att vissa jägare kan lägga sina fördomar åt sidan för en stund och ge den nya tekniken en chans. Förmodligen knorrades det rejält i jägarkåren redan för 100 år sedan när optiska sikten blev tillgängliga på marknaden, men det blev ju bra ändå till slut…
Preliminärt är att Aimpoint Micro S1 ska introduceras på IWA-mässan i början av mars i år. Den förväntade prisnivån kommer att landa på ungefär samma nivå som Micro H1-siktet, det vill säga runt 4000 kr. Vi väntar med spänning…