Nyårsafton är en kväll som många hundägare förknippar med ångest och oroskänslor. Anledningen är förstås att många hundar far illa av det högljudda firandet. Vi ringde upp hundpsykologen och instruktören Kicki Fellstenius från Glada Jyckar för att höra om hennes tankar inför morgondagen.
Kicki hjälper ofta folk med vardagsproblem. Till exempel hjälper hon hundar att kunna gå i koppel utan att dra, kunna koppla av i olika miljöer, eller komma på inkallning när man ropar även om det är nåt spännande på gång. Ensamhetsträning, separationsproblematik och att hunden går upp i stress varje gång den möter en annan hund på promenaden är andra vanliga frågor. Dessutom får Kicki ofta hjälpa till att försöka på rätsida om rädslor förknippade med höga ljud, ofta fyrverkerier. Hon berättar att det är massa olika saker som påverkar vilka hundar som utvecklar en fyrverkerirädsla.
– Det finns en siffra om att det är upp till hälften av alla hundar som utvecklar ljudrädsla någon gång i livet. Det är ganska många och då är ju frågan vad det är som gör om de utvecklar det eller inte, säger hon.
Och tillägger:
– Dels är det genetiska aspekter och det genetiska kan vi inte påverka när vi väl har hunden. Det vi kan påverka är förebyggande träning och det är en avgörande faktor. Man kan ljudvaccinera sin hund, och det är något som jag rekommenderar att man gör varje år.
Kicki förklarar att när man håller på med någon slags förebyggande träning så är det viktigt att tänka på att man måste gå väldigt långsamt fram.
– Om man utsätter hunden för för mycket ljud så kan man ju skrämma hunden och då utvecklar hunden i stället en rädsla. Det viktigaste att tänka på här är att utsätta de för en så liten dos att de inte känner någon oro eller rädsla alls.
– Det är inte så att vi ska vänja hunden vid rädsla, vi ska vänja dem vid ljud som de inte är rädda för och öka dosen efterhand.
Finns ingen quick fix
Har man en hund som inte är ljudrädd så är Kickis råd att man ska börja minst några månader i förväg. Har man en hund som redan är ljudrädd så är tidslinjen ännu längre ifall den ska vara maximalt förberedd på nyårsraketer.
– Då ska man börja kanske redan i januari för att vara redo för nästa år. Det tar tid att träna, särskilt om den redan har blivit rädd.
Att skapa positiva associationer till ljud är en annan sak som Kicki förespråkar.
– Det kan vara alltifrån att man spelar fyrverkeriljud på en högtalare hemma. Det finns ju massa på YouTube som man kan hitta nu. Man börjar på så låg volym att man kanske inte ens hör det själv. Samtidigt får hunden ligga och tugga på ett ben, söka godis, eller bara ligga och mysa.
– Efter några dagar så kan man kanske höja volymen lite. Hunden ska fortfarande inte reagera, man ska helst inte ens se en öronvickning, säger hon.
Därefter ökar man gradvis på – och skapar variation.
– Gärna olika filmer varje såg så att det blir olika ljud, och kanske variera och anpassa platsen. Man kan till exempel ställa en högtalare vid fönstret så att det låter som att det ljudet kommer utifrån.
Det finns även mycket man kan göra för att ljudvaccinera generellt. Kicki drar några ljudlekar som exempel.
– Hunden söker godis som man lagt i en PET-flaska, på ett hårt golv. Man låter hunden slamra och greja med flaskorna så att det kommer ut lite godis då och då. Eller gömmer godis under uppochnedvända muggar eller burkar. Du kan även sprida ut bestick på en bricka eller plåt och låta hunden söka godis bland besticken.
– Har man en hund som är lite osäkert lagd och känslig för ljud, så kan man ha en mjuk matta under och efterhand så kan man lägga en tunnare filt under. Till slut så kanske den klarar av övningen när flaskan är direkt på golvet. Och även här gäller gradvis tillvänjning, hunden får inte bli rädd.
Kickis sista-minuten-tips inför nyårsafton
Som Kicki säger så finns det inget snabbt sätt att förbereda sin hund optimalt inför nyårsafton, men det finns några tips som i alla fall kan underlätta tillvaron lite. Här kommer en lista på Kickis sista-minuten-tips inför nyårsafton:
- Rasta och aktivera din hund ordentligen på tid och plats med så liten risk som möjligt för fyrverkerier
- Kontrollera koppel och halsband/sele så att de är hela och rymningssäkra. Släpp inte hunden lös
- Avskärma intryck genom att dra för persienner/gardiner
- Ha musik och ljud igång så att ljuden utifrån inte blir lika utmärkande
- Skapa en trygg plats för hunden i den del av boendet där det låter minst
- Lämna inte hunden ensam
- Ta inte ut hunden när risken för fyrverkerier är stor
- Ladda upp med massor gott godis, supergoda tuggben, roliga leksaker, spännande aktiveringsleksaker och annat som kan distrahera och sysselsätta din hund