Ad

Nya Zeiss Conquest V6 imponerar

På IWA 2017 i Nürnberg, Tyskland lanserade Zeiss en helt ny serie av kikarsikten i deras Conquest-familj. Magasinet Vildmarken har tagit en närmare titt på dessa produkter.Text: Jens Ulrik Høgh

V6 består av tre sikten till att börja med, alla av dem med en 6x förstoring. Med en 1.1-6×24, en 2-12×50 och en 2.5-15×56 i V6-serien täcker de alla grundläggande behov; ett sikte för drevjakt, ett allround och ett för jakt i skymning. Det är möjligen inget som sticker ut jämfört med tidigare, men det intressanta i sammanhanget är dess kvalitet och priser.

Avancerade funktioner

Jag fick en presentation, drygt en vecka innan IWA, och blev då imponerad av de nya siktenas egenskaper och tekniska lösningar. Optiken tillverkas uteslutande i Tyskland. De har alla integrerade Zeiss-skenfästen för lätt, stark och korrekt installation på geväret. Samtliga har alla T * beläggning, samt Zeiss hydrofoba LotuTec-beläggning på de yttre linsytorna. De större siktena har även premiumfluoridglas i objektivet för att förbättra bildkvaliteten.

Precis som sina större bröder i HT-linjen har de alla belysta riktmedel och använder en superfin fiberoptisk röd centrumprick känd från Zeiss high-end optik. Rörelsesensorer från HT-linjen är också integrerade i V6-serien, något som får batterilängden att vara längre genom att automatiskt släcka ned punkten medan bössan står i skåpet, eller när jägaren helt enkelt väntar på sin chans.

V6-optiken gör anspråk på 92 % ljustransmission som är densamma som V8-serien, men lite mindre än HT-serien. Det bör vara mer än tillräckligt för vakjakt i skymning och nätter. Det är även möjligt att välja ASV-ballistiktorn som tillval på de två större modellerna. Det är uppriktigt sagt svårt att se hur denna nya linje av optik skiljer sig från V8-serien på något annat sätt än zoomomfånget.

Funktionerna är verkligen mycket imponerande – åtminstone på papperet. Kom ihåg att alla data som presenteras i detta inslag kommer från Zeiss. Jag har inte haft en chans att testa siktena ännu, men jag skulle bli mycket förvånad om kvaliteten visar sig vara en besvikelse.

Något som däremot överraskade mig var priserna på dessa high-end kikarsiktena verkar mycket attraktiva. Drevjaktssiktet har ett rekommenderat pris på endast 1395 € medan prislappar på de större kikarsiktena är 1595 € respektive 1695 €. Det är lite mer än hälften av priserna på motsvarigheterna i V8-serien. Om de nya Conquest V6-siktena är lika bra i verkligheten som på pappret, ja då kommer de förmodligen att sälja som smör i solsken!

Vi hoppas att komma tillbaka till dig snart med ett fälttest av de nya kikarsiktena!

Se mer i månadens nummer av Magasin Vildmarken.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-03-04

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.