Jimmy Stening: Wokat dovhjortsinnanlår med hemlagade nudlar och grönsaker

2022-02-10

Jimmy Stening: Wokat dovhjortsinnanlår med hemlagade nudlar och grönsaker

Grillmästaren Jimmy Stening har börjat värma upp inför sommarens kulinariska högtidsstunder! Nu kan vi avslöja att han kommer hänga i Vildmarkens monter under Swedish Game Fair för att bjuda besökarna på grillade läckerheter från det vilda. Fram till dess kommer han varje månad bjuda på goda recept, den här gången en smakrik wok med dov som grund.

Jimmy låter hälsa att wok på dovhjort kanske inte är så långt från en klassisk maträtt som man tror. Hur då? kanske du undrar. Jo, dovhjorten kommer ursprungligen från kontinentala Europa och introducerades i Sverige av kungligheter för nära 500 år sedan, med andra ord under Gustav Vasas tid. Gustav Vasa valdes till konung i Strängnäs domkyrka och lät senare uppföra Gripsholms slott – som än i dag har ett stort dovhjortshägn på ägorna runt slottet!

Dovhjorten som används i det här receptet är dock fälld på Kumla Gårds (som ingick i Gripsholms livgeding) dryga 2 200 ha jaktmarker med Jimmys Blaser R8, samt Normas ECOSTRIKE. Dovhjorten har hängt i drygt två veckor i cirka 2-6 grader och mörats till perfektion. Som alltid gäller respekt och vördnad för det fällda viltet!

 

Du behöver …
(4 pers.)

300 g innanlår av dovhjort
2 msk kinesisk soja
1 pkt äggnudlar à 300 g (om du inte gör egna kantarellnudlar som Jimmy)
1 förpackning frysta wokgrönsaker (eller färska)
1 liten purjolök
1–2 klyftor vitlök
1 dl rapsolja
Salt
Peppar
Sweet chilisås
Om man vill kan man även tillsätta mynta eller timjan för att lyfta rätten

Så här gör du:

Börja med att skära och putsa dovhjortsinnanlåret från hinnor. Skär sedan upp det i ca 0,5 cm tunna strimlor och blanda det i en skål med ca 3 msk kinesisk soja, som kan ligga och dra medan du hackar upp grönsakerna. Koka upp nudlarna och woka grönsakerna.

Koka nudlarna (ca 3–4 min) och häll av. Lägg tillbaka i kastrullen med lite olja så att de inte klibbar ihop. Häll olja i pannan och tillsätt den hackade vitlöken. Lägg i den strimlade dovhjorten och fräs 1–2 min. Ta sedan upp strimlorna och lägg dem på en tallrik. Hetta upp pannan igen, tillsätt olja och grönsakerna i ca 2 min, smaka av med salt och peppar. Addera sedan nudlarna och köttet, blanda runt och smaka av.
Servera med sweet chilisås och en kall öl.

Rätten tar ungefär 15–20 minuter att tillaga. Lycka till!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under