Ad

Viltvård: Sätta upp saltsten

Viltvård en stor del av jakten. Saltstenar, men även ensilage där höet redan delvis har brutits ned och innehåller exempelvis fettsyror som är viktiga för djurens näringsupptag, är viktiga beståndsdelar i utfodringen. En rundbal av ensilage räcker länge och kan, trots att den är relativt fuktig, ätas även vid låga temperaturer. Ensilage kan också till skillnad från hö ges till starkt utmärglade djur.

saltsten

IMG_0784Vårt inhemska vilt är anpassat till vårt klimat och risken för att en art helt ska dö ut under en hård vinter är minimal. Det som däremot kan hända är att många av de svagare individerna komma att svälta och kanske dö som ett resultat av kylan. De som överlever den bistra vintern är dessutom i sämre kondition när våren kommer och det är dags att föda ungar. 

Att sätta ut saltstenar för älg och rådjur är en enkel och billig åtgärd för viltets trivsel.  

(1) Såga av en trädstam på cirka en och en halv meters höjd över marken. 

IMG_0808

(2) Såga därefter ett kryss med motorsåg ner till cirka 30 centimeters djup i stubben.

(3) Tälj därpå till en pinne i lämplig dimension eller kapa till ett spett (obs, får ej vara möjligt för djuret att skada sig på) och slå ner den mitt i krysset, så att den sitter stadigt.

(4) Trä slutligen saltstenen (ett vanligt tiokilosblock med genomgående hål) på pinnen. 

Det av regn och luftfuktighet lösta saltet kommer att rinna längs stammen och ner utmed stubbens rothalsar, där djuren gärna slickar och även äter av den saltbemängda jorden. 

Den avsågade trädstammen bör hålla minst 20 centimeter i diameter.IMG_0819 Det ger stor slickyta och förhindrar att saltlösningen droppar direkt ner på marken. Vi har valt att sätta våra saltstenar på björkträd, men även gran eller tall kan vara lämpligt. Om man väljer gran eller tall bör trädstammen barkas innan stenen sätts på plats. En saltsten räcker normalt cirka ett halvår. Även om man inte genast sätter ut en ny sten så snart den gamla är förbrukad, så gör det inte så mycket. Den avsågade trädstammen är så insaltad, att djuren ändå lång tid efteråt regelbundet besöker den och slickar och gnager på den salta veden.

Läs hela reportaget i Magasin Vildmarken nr 1.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-02-02

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.