Viltskav – Låt resterna sätta guldkant

Har du styckdetaljer i frysen som aldrig verkar komma till användning? Varför inte ta fram det där ytterlåret, eller kanske resterna från årets vildsvinsjulskinka, och låt muurikkan gå varm ute i skog och mark? Att äta maten i naturen är nämligen något alldeles extra, inte minst när huvudingrediensen är viltkött.

 

Viltskav

 

En kylig dag i januari stod det rådjursjakt på schemat för delar av redaktionen. När magarna började kurra så samlades vi kring grillplatsen. Kvällen innan hade vi förberett med ett härligt hemlagat potatismos, pepparrotskräm, picklad lök och en krispig salladsmix. Vi hade dessutom tagit fram bitar från fjolårets bockjakt och resterna från vildsvinsjulskinkan som ännu inte hade gått åt.

Vi skivade upp tunna skivor av det halvfrysta köttet och när det väl hade tinat så blandade vi ihop skavet med de olika detaljerna, mixat med rejält av Zigges BBQ Wild One. Detta är en kryddmix bestående av salt, svartpeppar, lök, vitlök, enbär, lagerblad, söt rökt paprika och senap. Vi stekte köttet i rikligt med smör och vid sidan om värmde vi långsamt upp potatismoset i en helgjuten gryta, som i röken fick lite vildare smak än vanligt! Slutligen så serverade vi köttet i tunnbrödsrullar från närbutiken, men vill man baka själv så följer även ett recept med lite vilttouch.

Smaklig måltid!

 

Viltskav

Pepparrotskräm (till ett helt jaktlag!)

  • 2 dl färskost
  • 2 dl crème fraîche
  • 3–4 msk färsk pepparrot, riven
  • Salt
  • Peppar
  • Citron

Börja med att skala pepparroten, riv sedan pepparroten och blanda den med övriga ingredienser. Smaksätt med salt, peppar och citron.

Tips! Gör pepparrotskrämen en dag innan så att smakerna sätter sig. Bred pepparrotskrämen på tunnbrödet, ha sedan på de övriga ingredienserna i rullen så att varje tugga i hela rullen får samma smak.

 

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 dl mjölk
  • 1-2 msk smör
  • Salt och vitpeppar efter smak

Skala potatis och dela i mindre bitar. Koka potatisen mjuk och mosa med stöt eller elvisp. Späd med lite varm mjölk och tillsätt en smörklick. Rör om tills moset blir poröst. Förutom salt och vitpeppar så är det väldigt gott med lite hackade örter som exempelvis basilika, persilja, eller varför inte testa redaktionens favorit, dill!

 

Hemmagjort tunnbröd

  • 5 dl vetemjöl
  • ½ msk olivolja
  • 2 dl vatten (rumstempererat)
  • 1 tsk flingsalt
  • ½ tsk malda fänkålsfrön (ifall man vill, inte nödvändigt)

Blanda alla ingredienser till en deg och arbeta den smidig. Dela upp degen i jämnstora bitar, mjöla bordet och kavla ut dina bröd. Hetta upp din stekpanna och stek bröden i olja eller smör.

 

 

 

Picklad rödlök

  • 1 dl ättika (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 2 rödlökar
  • 1 nypa salt
  • 2 nypor nymalen svartpeppar

Koka upp ättika, socker och vatten till en lag. Tillsätt salt och peppar och låt svalna. Skiva rödlöken med en mandolin och lägg ner i lagen. Låt stå över natten. Lägg i lite chili ifall ni vill ha lite mer hetta i lagen.

 

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2021-02-23

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.