Älgbiff Rydberg

Viltrecept: Älgbiff Rydberg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-04-21

Viltrecept: Älgbiff Rydberg

Historien bakom maträtten Biff Rydberg är lite oviss, men flest spår leder till den generösa köpmannen Abraham Rydberg. Under mitten av 1800-talet donerade han en stor summa pengar som i förlängningen användes till att bygga Hotell Rydberg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm – och där denna blivande klassiker började serveras.

Den här månaden satte Vildmarkens Therese Tillman, som har en förkärlek för fettsnålt och klimatsmart viltkött, sin speciella touch på anrättningen genom att använda älginnanlår istället för originalreceptets oxfilé, låt oss presentera “Älgbiff Rydberg”.

Älgbiff RydbergDu behöver:

• 500 g innanlår
• 600 g skalad fast potatis
• 4 gul lök
• 1 tsk salt
• 1 krm peppar
• 1 krm socker
• äggula till servering
• persilja till servering
• smör till stekning

Till Senapskrämskrämen
• 2 msk senapspulver
• 2 msk strösocker/honung
• 1 msk dijonsenap
• 2 msk riven pepparrot
• 2,5 dl vispgrädde

Gör så här:

Älgbiff RydbergVispa grädden lätt och tillsätt övriga ingredienser till en fin och fluffig kräm. Smaka av med salt och peppar och ställ in i kylen under tiden som du tillreder det övriga.

Skala lök och potatis. Skär/hacka lök, potatis och kött någorlunda lika bitar (ungefär 1 X 1 cm). Stek löken på medelvärme i stekpanna med smör till den får en fin gyllene färg. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker.

Hetta upp stekpannan med smör och olja. Häll i potatistärningarna och stek på till de fått en fin gyllene färg och till potatisen är genom stekt. Stek sedan köttet hastigt i en het stekpanna. Smaka av med salt och Zigges BBQ Back In Black. Servera allt så nylagat som möjligt och toppa med äggula, hackad persilja och senapskräm.

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.