Älgbiff Rydberg

Viltrecept: Älgbiff Rydberg

2021-04-21

Viltrecept: Älgbiff Rydberg

Historien bakom maträtten Biff Rydberg är lite oviss, men flest spår leder till den generösa köpmannen Abraham Rydberg. Under mitten av 1800-talet donerade han en stor summa pengar som i förlängningen användes till att bygga Hotell Rydberg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm – och där denna blivande klassiker började serveras.

Den här månaden satte Vildmarkens Therese Tillman, som har en förkärlek för fettsnålt och klimatsmart viltkött, sin speciella touch på anrättningen genom att använda älginnanlår istället för originalreceptets oxfilé, låt oss presentera “Älgbiff Rydberg”.

Älgbiff RydbergDu behöver:

• 500 g innanlår
• 600 g skalad fast potatis
• 4 gul lök
• 1 tsk salt
• 1 krm peppar
• 1 krm socker
• äggula till servering
• persilja till servering
• smör till stekning

Till Senapskrämskrämen
• 2 msk senapspulver
• 2 msk strösocker/honung
• 1 msk dijonsenap
• 2 msk riven pepparrot
• 2,5 dl vispgrädde

Gör så här:

Älgbiff RydbergVispa grädden lätt och tillsätt övriga ingredienser till en fin och fluffig kräm. Smaka av med salt och peppar och ställ in i kylen under tiden som du tillreder det övriga.

Skala lök och potatis. Skär/hacka lök, potatis och kött någorlunda lika bitar (ungefär 1 X 1 cm). Stek löken på medelvärme i stekpanna med smör till den får en fin gyllene färg. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker.

Hetta upp stekpannan med smör och olja. Häll i potatistärningarna och stek på till de fått en fin gyllene färg och till potatisen är genom stekt. Stek sedan köttet hastigt i en het stekpanna. Smaka av med salt och Zigges BBQ Back In Black. Servera allt så nylagat som möjligt och toppa med äggula, hackad persilja och senapskräm.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter