Vildsvinsjakt vid Biby Slott

2017-02-20

Vildsvinsjakt vid Biby Slott

En vacker dag i januari bjöd vår tidningskock Jimmy Stening in oss till jakt i hans hemtrakter. Med oss hade vi hans vänner som främst består av hundförare. Denna jakt var nämligen en så kallad ”tackjakt”, en jakt som godsherren bjuder hundförarna på som deltagit under årets jaktsäsong. Godset vi besökte var Biby Slott.

Vildsvinsjakt vid Biby Slott

En vacker dag i januari bjöd vår tidningskock Jimmy Stening in oss till jakt i hans hemtrakter. Med oss hade vi hans vänner som främst består av hundförare. Denna jakt var nämligen en så kallad ”tackjakt”, en jakt som godsherren bjuder hundförarna på som deltagit under årets jaktsäsong. Godset vi besökte var Biby Slott.

Biby är ett säteri i Gillberga socken, Västerrekarne härad, Eskilstuna kommun. Här finns Sveriges äldsta kvarvarande träslott och det bjuder på mycket hi storia. Detta anrika slott är bland annat känt för en unik samling av turkisk konst, men för oss jägare är även den goda jakten närmast kultur.

Vi samlades vid slakteriet, ett stenkast från slottet, för att gå igenom dagen. Värden Jimmy var dock försenad eftersom han som hemmabygdens plogansvarig hade snö att ta hand om innan han fick börja jaga. Så småningom kunde han dock ansluta och vi informerades om att det skulle bli fokus på vildsvin, men att även dovvilt och rådjur var lovligt, givetvis i jägarmässig ordning.

Som gäster blev vi från Vildmarken utplacerade på pass. Det var upp till 30 centimeter snö på marken och den senaste snön hade fallit kvällen innan. Vi visste alltså att spåren därute var färska, något som utgör både för- och nackdelar för hundförarna. På grund av vädret hade inte djuren rört sig så mycket under natten och vi saknade därför spår att följa för att lokalisera de vilda djuren.

En perfekt lördagsmorgon

Vi ställdes ut längs med ett vattendrag, intill en vass med snö upp till knäna. Solen sken och grenarna gnistrade. ”Det finns sämre sätt att tillbringa en lördagsmorgon”, tänkte jag för mig själv. Hundarna som användes var främst blandraser, något som vuxit sig alltmer populärt vid främst vildsvins- och hjortjakt där kortdrivande hundar med lite klös i är att föredra. Jimmy Stening hade med sig sin hund Asti, en fyrvägskorsning, 50% kopov 25% gråhund 12,5% jämthund samt 12,5% finskspets och är inne på sitt första jaktår. Jimmy har redan fått skjuta både hjort och vildsvin på ståndskall för honom, något som bådar gott inför framtiden.

Med en majoritet av hundförare vid denna jakt är givetvis en hög aktivitet på radion ett faktum, vilket ger dig god insikt hur jakten fortskrider. Det dröjde inte länge förrän vildsvin var på benen och hundskallen ekade över markerna. Skott hördes genom de snötäckta träden och hundföraren vid skott meddelade att gris ligger och att det fanns gott om dem nere vid sjön – samma sjö som jag stod alldeles bredvid strax intill vassen.

Jakt med WeHunt

På sin hund Asti har Jimmy Stening kompletterat sitt Garmin-halsband med WeHunts nya GPS-enhet.

– Det är den andra jakten jag haft min WeHunt-enhet på hunden och det är ett utmärkt komplement till den vanliga Garmin-pejlen. Om det drar iväg utom räckhåll kan man alltid hålla sig lugn då man alltid har koll på var hunden befinner sig, men även var jaktkamraterna håller till säger Jimmy.

WeHunt GPS är ett internetbaserat spårningssystem som erbjuder realtidsövervakning av din GPS.

Allt du behöver göra är att logga in i din WeHunt-app eller även på webb för att se var din gps befinner sig. Är den i rörelse kommer ett spår ritas ut på kartan.  Hundens position kan enkelt delas med obegränsat många jaktkamrater via applikationen med en mer eller mindre oändlig räckvidd då den sänder över GSM-nät.

Skymtar ett vildsvin

Jag skymtar snart ett vildsvin nere i vassen. Jag stod lite felvänd, men ville heller inte röra mig i snön eftersom det skulle öka risken att bli upptäckt. Jag beslöt mig därför för att avvakta och ha lite is i magen. Och visst uppenbarade sig en bättre chans strax därpå. Skottet gick från min Blaser R8 Professional Success i kaliber 7 mm Remington Magnum. Jag brukar normalt ha en ljuddämpare, men i denna kaliber blir pipan så otroligt lång och att svinga med vildsvin på drevjakt med bössan med monterad ljuddämpare är inte optimalt. Det har erfarenheten lärt mig.

Ännu en gris, i ungefär samma storlek, skymtas snart längs med vasskanten. Den stannade till bakom täta kvistar och plötsligt fick den syn på mig. Den började springa med full fart över det första vildsvinet och förbi. Jag hittade en lucka och träffade, den föll inte långt ifrån den första. ”Ibland har man ett jäkla flyt”, tänkte jag för mig själv.

På mitt vapen har jag en Swarovski Z6i med 1-6 gångers förstoring monterad. Det är en kikare som gör sig otroligt bra på minsta förstoring vid dessa jaktförhållanden där snabba skott i små luckor gör sig påminda.

Perfekt avslutning

Jakten fortsatte med en såt till, en något större såt där vildsvin inte längre var i fokus, utan rådjur stod för majoriteten av de vilt hundarna fick tag i. Under förmiddagen fick majoriteten av hundförarna skjuta vilt för sina hundar, däribland vår vän Jimmy Stening. En av hundförarna fick skjuta ett vildsvin nere i vassen för sin unghund Asti. Det var ett hondjur som hade fått en smäll långt bak utav en passkytt som jag fick möjlighet att släppa Asti på. Han ställde grisen, sju eller åtta gånger i den snåriga skogen och vidare ner i vassen. Till slut blev det en lucka. Vildsvinet sköts strax bakom örat och det blev ett kort slut på lidandet – tack vare Asti!

Att få skjuta vilt för sin unghund blir sällan bättre än så och att få ett bättre slut på dagen än så är svårt, trodde vi! Men det skulle visa sig att Jimmy har värmt på en delikat älggryta och hembakat bröd intill viltparaden, något som tog jaktdagen till en ny nivå! Vi är tacksamma för att vi fick vara med om denna upplevelse!

Receptet på grytan finner du här!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under