Vildsvinsjakt i vackra Toscana

2019-03-12

Vildsvinsjakt i vackra Toscana

Som enda svenska jakttidning bjöds Magasin Vildmarken ner till Toscana för att kombinera nytta med nöje då vildsvinsjakt, god mat och nya spännande produktnyheter stod på agendan, bland annat Aimpoint ACRO och Norma Bondstrike. På följande sidor berättar chefredaktör Staffan Johansson om den italienska upplevelsen.

Vildsvinsjakt i vackra Toscana

Som enda svenska jakttidning bjöds Magasin Vildmarken ner till Toscana för att kombinera nytta med nöje då vildsvinsjakt, god mat och nya spännande produktnyheter stod på agendan, bland annat Aimpoint ACRO och Norma Bondstrike. På följande sidor berättar chefredaktör Staffan Johansson om den italienska upplevelsen.

aimpoint acro

Under hösten bjöd Aimpoint, Norma, Garmin, Merkel och 3M PELTOR in oss som enda svenska jakttidning för att ta del av 2019 års nyheter tillsammans med några av Europas främsta jaktjournalister. En tidig morgon i december var det dags för avresa och vi begav oss mot Gardemoen för att åka vidare mot det mytomspunna stövellandet.

Flyget tog oss till Rom, Italien. Schemat var späckat men även om vi bara fick uppleva den italienska huvudstaden under en intensiv eftermiddag så kände vi tydligt av historiens vingslag. Efter att tillsammans med nya och gamla kollegor i branschen under en inledande konferens tagit del av vad arrangörerna hade att visa oss packade vi bilarna för att resa norrut, närmare bestämt till Toscana och slottet Castello di Vicarello.

Toscana räknas av många som ett av de vackraste landskapen i Italien. Det toskanska köket är känt över hela världen, liksom regionens fina viner från distrikten Chianti, Morellino di Scansano och Brunello di Montalcino. Många av Italiens stora renässanskonstnärer och författare härstammar härifrån och det är inte fel att påstå att Toscana var ett slags centrum för den europeiska kulturutvecklingen under den epoken.

Castello di Vicarello är populärt året runt. Våra värdar berättade att under vårsäsongen ligger det en doft av blommor över hela anläggningen och under sommaren kan man svalka sig i någon av poolerna i väntan på att brisen från havet ska komma in. När skördetiden sedan kommer så kan man njuta av de lokala godsakerna och det färgsprakade landskapet. Det är alltså minst sagt ett ställe där man kan njuta och koppla av från vardagsstressen.

Makalöst landskap

Toscana förknippas kanske inte lika mycket med vildsvinsjakt, men på slottets egna jaktmarker, en kortare bilresa västerut, tornade ett makalöst landskap upp sig. Jaktmarkerna var omringade av höga berg, varav ett var beläget vid annat slott. Vingårdarna låg vilande, det var gott om åkermark och boskapsdjur i området, men det fanns också tydliga spår av vildsvin på markerna. De tycks ha funnit sig ett lämpligt habitat i denna dal där skogarna är snåriga och bebyggelsen ligger lite avsides. Väl framme var det dags att få bekanta sig med de nya produkterna och vi började med en riktig världsnyhet – den nya generationens rödpunktssikte från Aimpoint.

Aimpoint ACRO C-1: Nya generationens rödpunktsikte

Aimpoint ACRO C-1 är namnet på deras nya sikte. Vi har under året blivit väl bekanta med deras tidigare kompakta sikten, som till exempel Micro H-2, vilket gör det extra roligt att få klämma och känna på den nya generationens sikten. Den här modell bygger på samma patenterade teknik som gjort Aimpoint världsledande, men kommer nu i ett ännu kompaktare format och ett mer robustare utförande än någonsin. Med en gummerad yta och stora lättåtkomliga knappar på vänstersidan är den väl lämpad för ändamålet.

Den har en rödpunkt med storleken 3,5 MOA, alltså något större än minsta möjliga på ett Micro H-2-sikte, med tio olika intensitetsinställningar. ACRO kommer med mängder av möjligheter för montering, med den gemensamma nämnaren att ha en så lågmonterad position som möjligt. Trots att siktet utvecklats för robust användning på en pistol så kan ACRO monteras på alla typer av jaktvapen. Med sin låga vikt och kompakta konstruktion kommer det med all säkerhet snart bli många jägares nya favorit.

Batteriet är tillgängligt på siktets högra sida. Aimpoint skickar med ett kombinationsverktyg, men om du glömmer denna så kan du öppna batteriluckan med ett valfritt tvärgående föremål, exempelvis bladryggen på din jaktkniv.

ACRO C-1 är i skrivande stund det minsta slutna rödpunktsiktet på marknaden. “ACRO” står för “Advanced Combat Reflex Optic” och är från början utvecklad för att monteras på manteln av pistoler. Aimpoints Jonas Ardemalm berättade att det är den enda siktet i sin storlekskategori som verkligen har testats fullt ut för stötar, vibrationer, krävande temperaturer och annan miljöbelastning. Under kvalitetstesterna har siktet bland annat monterats på manteln av en kaliber .40-pistol som avfyrats 20 000 gånger.

Detta ligger också till grund för dess lite mer kvadratiska form, följer exempelvis formerna snyggt av ett enhandsvapen, exempelvis den populära pistolen Glock, men tycker personligen att den passar även ypperligt på en Merkel Helix Speedster som vi under jakten blivit tilldelade.

Färgstark rakrepeter

Merkel HELIX Speedster brukar omnämnas som en av marknadens snabbaste rakrapeterstudsare och den nästan futuristiskt utformade studsaren har vunnit stor popularitet sedan lanseringen. Det som är nytt för 2019 är att den kommer i ett nytt läckert färgutförande med svart stock och orangea greppytor.

Stort säkerhetstänk

Jakten bedrevs som klassisk drevjakt likt den vi ser i Polen och Tyskland, men även till vissa delar som hemma i Sverige. Man placeras i de flesta fall ut i välbyggda torn eller träpallar. Jag var glad att det lades så stor vikt vid säkerheten. Det var välmarkerade skjutvinklar och orangea hattar på var och en som deltog i jakten. Vissa delar av jaktmarkerna var mycket snåriga och påminde inte om något jag hade sett på hemmaplan, men vildsvinen frodades verkligen och när man tog sig till pass passerade man viltstig efter viltstig.

Jakten startade med blåsning av ett horn och det dröjde inte förrän hundskallen ekade över markerna, och skott snart därpå. Jag skymtade vildsvin två, tre, eller kanske till och med fyra gånger innan jag kom till skott på resans första vildsvin. Det fanns alla förutsättningar för snabba skott och med båda ögonen öppna genom mitt nya ACRO-sikte fann jag snart en lucka. En gylta föll på plats med ett skott i nacken. Helixen var laddad med det senaste från Normafabriken i Åmotfors, Värmland. Med mig ut hade jag den senaste medlemmen i STRIKE-familjen, Bondstrike, här i kaliber 30-06. 

Blåspetsad nyhet med imponerande energiavlämning

Bondstrike med sin bonande konstruktion och blåa spets är den tredje kulan som presenterats från Norma sedan år 2015 då Tipstrike och Ecostrike lanserades. Precis som sina syskonkulor har Bondstrike en toppmodern konstruktion som visar upp väldigt imponerande data. Kulan är framtagen med det växande intresset världen över för långhållsskytte i beaktning. Med en ballistisk koefficient på hela 0,615, som motsvarar premium fältskyttekulor, ger den en väldigt flack kulbana.

Vi har sett kulor på marknaden innan som är utvecklade för jakt på långa avstånd, men vi har aldrig sett en bondad kula som avlämnar en sådan stor energi på både nära och långa avstånd. Det gör den till en brutal kula på nära håll och lika dödlig på många hundra meters avstånd. Något som gör den optimal för denna drevjakten.

Det viktigaste runt handleden

Det föll sig naturligt att under denna klassiska actionfyllda jaktform låta oss och övriga deltagare, men också de italienska jaktarrangörerna, få bekanta sig med Garmins hundpejlar, i det här fallet den nya jaktklockan, Garmin Instinct. Den här robusta och pålitliga GPS-klockan är byggd efter amerikanska militärens standard 810G för värme-, stöt- och vattentålighet.

Det fiberförstärkta polymerhöljet ger styrka och hållbarhet och den kemiskt härdade, reptåliga skärmen har tillräckligt hög kontrast för att du ska kunna läsa i starkt solljus. Detta gör att du kan ta den med dig på alla äventyr du möter varje dag. De helt ventilerade silikonarmbanden har två oberoende, löstagbara öglor för att hålla den säkert på plats så att du inte fastnar i saker. Klockan arbetar tillsammans med Alpha-enheten och du får upp avstånd till hundarna du önskar direkt på handleden. Personligen sätter jag gärna klockan på insidan av handleden för att snabbt kunna snegla för att se när/om hundarnas avstånd minskar eller ökar, alltid kunna vara beredd och samtidigt tillfredsställa nyfikenheten inom mig. Jakten fortsatte under två dagar och kvällarna avlöstes med enastående middagar och både ett och två glas lokalproducerat rödvin. Gästerna kan här åtnjuta prisbelönta viner som har producerats på området och Carlo Baccheschi Berti och hans son, Brando, har etablerat en framgångsrik vingård på sluttningarna runtomkring slottet.

Under resan fick vi även bekanta oss med 3M PELTOR och årets nyhet inom aktiva hörselskydd, EEP-100 – en instegsmodell till deras mycket populära LEP-200. Det som skiljer dessa mot ”storebrorsmodellen” är att dessa saknar kommunikationsfunktion med jaktradio genom halsslinga och heller inte den batteridrivna uppladdningsmodulen. Men det är utomordentliga aktiva hörselskydd som med sin medhörningsfunktion förstärker svaga ljud och dämpar de potentiellt skadligt höga, exempelvis ett avfyrat skott. Varför de kommer med en enklare modell kan spekuleras, men personligen tror jag det är för att ge kunder en något billigare modell där endast det nödvändigaste är tillgängligt, men ändå ge användarna fördelarna med hörselskydd som proppar istället för kåpor.

Sammanfattningsvis så var trippen till Italien fantastisk. Det var minst sagt intressant att ta del av alla spännande nyheter under en enastående jakt. Att den dessutom ackompanjerades av fina miljöer och rikliga viltparader av vildsvin under dagarna två gjorde inte direkt saken sämre!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Trikinsvin har konstaterats i Halland

Ett trikinsmittat vildsvin har fällts nära Vessigebro i Falkenbergs kommun, det rapporterar Hallands Nyheter. Jaktjournalen snappade upp nyheten som Hallands Nyheter rapporterade om först i

Nyheter

Licensjakt på sex vargar i Värmlands län

Länsstyrelserna i mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdena har fattat beslut om licensjakt efter varg 2024. Vinterns jakt för Värmlands läns del omfattar totalt sex vargar i

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!