Exklusivt filmklipp: Alexanders sällsynta dubbelmöte med järven

2019-09-08

Exklusivt filmklipp: Alexanders sällsynta dubbelmöte med järven

Järven kallas ibland för rovdjurens doldis och är en sällsynt syn ute i den svenska faunan, även för jägare. Men den jakt- och naturintresserade 17-åringen Alexander Christofferson hade tur när han satt på älgpass i veckan – dubbelt flyt dessutom. Två järvar gjorde nämligen honom sällskap under några minnesvärda sekunder!

Alexanders sällsynta dubbelmöte med järven

Järven kallas ibland för rovdjurens doldis och är en sällsynt syn ute i den svenska faunan, även för jägare. Men den jakt- och naturintresserade 17-åringen Alexander Christofferson hade tur när han satt på älgpass i veckan – dubbelt flyt dessutom. Två järvar gjorde nämligen honom sällskap under några minnesvärda sekunder!

– Det var en oförglömlig upplevelse som jag är tacksam för, säger Alexander som till vardags pluggar jakt och viltvård på ForshagaAkademin.

Ett urval elever och lärare var bjudna till nordvästra Sveg och Sveaskogs marker för att jaga älg på ett område som förutom älgjakten även är känt för bra björn- och skogsfågeljakt. Klockan 04.00 blev jägarna avsläppta och Alexander fick ett fint älgpass intill en väg i en tallskog. Hundarna släpptes och jakten var igång. Alexander berättar att det var en långsam start och tre timmar passerade utan att han fick någon kontakt med älg. Runt 08.30, i samband med att han skulle göra i ordning en brasa, så bröts dock lugnet, och det med besked. Han berättar att han såg någonting mörkt i dikeskanten, cirka 20-30 meter bort.

– Jag tänkte först att det var en hund, men såg ganska snabbt att den rörde sig som en järv, säger Alexander Christofferson som snabbt tog upp mobilen för att dokumentera den sällsynta åsynen.

– Sedan fick de se mig och började springa rakt mot mig och kom in på 5-10 meter, säger Alexander som ett tag trodde att de skulle springa över honom.

Svårt att smälta

Händelsen kommer han bära med sig länge och den är någonting som han rankar högt över naturupplevelser.

– Det var en oförglömlig upplevelse som jag är tacksam för, kanske större än att skjuta en första älg.

– Jag kollade på videon säkert 50 gånger efteråt och kunde inte riktigt smälta vad jag hade sett. Jakten fortsatte så småningom. Det blev ingen älg den här gången för Alexander Christofferson, men efteråt var han ändå belåten.

– Det gjorde mig ingenting, säger Alexander och inflikar:

– Jag var nog den gladaste personen av alla efter jakten ändå.

Fotnot: Älgjakten arrangerades i samarbete mellan ForshagaAkademin och Anders Johansson på Sveaskog samt Svenne Hedman som såg till att eleverna hade tak över huvudet. Missa inte deras berättelse i nästa nummer av Magasin Vildmarken!

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!