Ad

Alexanders sällsynta dubbelmöte med järven

Järven kallas ibland för rovdjurens doldis och är en sällsynt syn ute i den svenska faunan, även för jägare. Men den jakt- och naturintresserade 17-åringen Alexander Christofferson hade tur när han satt på älgpass i veckan – dubbelt flyt dessutom. Två järvar gjorde nämligen honom sällskap under några minnesvärda sekunder!

– Det var en oförglömlig upplevelse som jag är tacksam för, säger Alexander som till vardags pluggar jakt och viltvård på ForshagaAkademin.

Ett urval elever och lärare var bjudna till nordvästra Sveg och Sveaskogs marker för att jaga älg på ett område som förutom älgjakten även är känt för bra björn- och skogsfågeljakt. Klockan 04.00 blev jägarna avsläppta och Alexander fick ett fint älgpass intill en väg i en tallskog. Hundarna släpptes och jakten var igång. Alexander berättar att det var en långsam start och tre timmar passerade utan att han fick någon kontakt med älg. Runt 08.30, i samband med att han skulle göra i ordning en brasa, så bröts dock lugnet, och det med besked. Han berättar att han såg någonting mörkt i dikeskanten, cirka 20-30 meter bort.

– Jag tänkte först att det var en hund, men såg ganska snabbt att den rörde sig som en järv, säger Alexander Christofferson som snabbt tog upp mobilen för att dokumentera den sällsynta åsynen.

– Sedan fick de se mig och började springa rakt mot mig och kom in på 5-10 meter, säger Alexander som ett tag trodde att de skulle springa över honom.

Svårt att smälta

Händelsen kommer han bära med sig länge och den är någonting som han rankar högt över naturupplevelser.

– Det var en oförglömlig upplevelse som jag är tacksam för, kanske större än att skjuta en första älg.

– Jag kollade på videon säkert 50 gånger efteråt och kunde inte riktigt smälta vad jag hade sett. Jakten fortsatte så småningom. Det blev ingen älg den här gången för Alexander Christofferson, men efteråt var han ändå belåten.

– Det gjorde mig ingenting, säger Alexander och inflikar:

– Jag var nog den gladaste personen av alla efter jakten ändå.

Fotnot: Älgjakten arrangerades i samarbete mellan ForshagaAkademin och Anders Johansson på Sveaskog samt Svenne Hedman som såg till att eleverna hade tak över huvudet. Missa inte deras berättelse i nästa nummer av Magasin Vildmarken!

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-09-08

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.