Ad

Till fjälls med Vorn Lynx & Deer

– Vildmarken testar ryggsäckarna Vorn Lynx & Vorn Deer

Norska företaget Vorn Equipment har med sin banbrytande design på vapenbärande ryggsäckar tagit jaktvärlden med storm. Med lite träning kan du på några få sekunder ha ditt gevär från packad i ryggsäcken till din hand. Vildmarken har testat – både utrustningen och den egna konditionen.

På Elmia Game Fair 2017 fick jag en demonstration av deras senaste modeller som snart följdes upp av en utmaning. Utmaningen bestod i att först packa väskan med tio kilo och sedan gå tio mil för att se om det är jag eller väskan som ger vika först. Med en svettdroppe i pannan accepterade jag utmaningen.

Jag och kollegan Daniel fick låna varsin ryggsäck. Jag fick låna Vorn Deer med 42 liters kapacitet och Daniel skulle hänga på sig den nya Vorn Lynx Blaze, med kapacitet på 12 eller 20 liter (justeras med en dragkedja). Med vapnet packat vägde väskan omkring fem kilo så det nödvändigaste åkte med; vatten, frystorkad mat, något ombyte och kamerautrustning. Det var inga problem att fylla väskorna med tio kilo vardera.

 

På gränsen till Norge

Vi hade sett ut ett fjäll intill den norska gränsen. Där finns det fina leder att vandra och gästgiveri att mellanlanda på över natten, då vi planerat att dela upp vandringen över några dagar. Vi gick och vi gick, och vi var ständigt ackompanjerade av magisk natur och nästintill oavbrutet solsken. När vi närmade oss vårt mål var det inget snack om det var säcken eller jag själv som gav vika först. Då man redan innan ligger inne med kroppslig överlast är en sådan här vandring i naturen påfrestande. Men varken jag eller Daniel har lidit av att ha säckarna på ryggen, även om det var skönt att haka av dem för en stund intill en svalkande fors av smältvatten.

På grund av det fina vädret så fick väskorna aldrig utstå något riktigt kraftprov från Moder Natur. Men jag har i efterhand haft med säckarna på regniga hundpromenader, och utlovad vädertäthet hålls vid – det var heller inte något jag tvekade på. Däremot saknade jag kanske någon form av överdrag/väderskydd för mitt vapen. Då pipan sticker rakt upp får man vara uppmärksam på regn och på att skydda mynningen så att det inte rinner ned vatten i pipan, men detta gäller ju såklart även om du har bössan i vapenrem.

Vi lade snabbt märke till de genomtänkta lösningarna. Vorn har lagt mycket jobb på hållbarheten och bärsystemet. Utöver storleken på säcken skiljer sig bärsystemen på de olika säckarna inte så mycket åt. Remmarna är lättillgängliga för maximal komfort och med kuddar och luftspalt i ryggänden som gör upplevelsen väldigt behaglig. Vorn Deer har en större säck och många smarta förvaringslösningar. Flera av dem når man när säcken sitter på, men något som jag uppskattade mycket var facket i nederkant på säcken där man kommer åt huvudfacket underifrån. Jag kan inte ens räkna till hur många gånger jag grävt i andra säckar och letat efter något jag vill åt i botten, det är nu ett minne blott.

Vorn Lynx har däremot ingen klassisk öppning upptill, utan öppnas mitt på säcken, vilket underlättar organisering av packning och tillgänglighet. Båda säckarna har smart förvaring och plats för vattenblåsa, något som kan vara ack så tacksamt när man jagar aktivt. Något som är slående är att med rätt justerade remmar belastas större delen av säckens vikt på höfterna och inte på axlarna. Detta gör att ryggsäcken hänger på med enkelhet – något man känner igen från vandringssäckar.

 

Helhetintrycket kan bara bli positivt. Jag tycker att Vorns system är otroligt smidigt. Aldrig förr har bössan varit så lättillgänglig utan att behöva hålla den över axeln. Och med händerna fria har man en bättre stabilitet i skogen och kan hålla ett högre tempo. Stocken ligger skyddad och du kan oavsett längd på ditt vapen bära med det i ryggsäcken.

I detta test satte vi inte fokus på snabbheten i deras patenterade ”Quick Rifle Release”-system, utan snarare om du med vapenhölstret var tvungen att kompromissa andra kvaliteter såsom kvaliteten av att helt enkelt bära säcken. Vi kunde konstatera att Vorn uppfyller samma krav som en kraftfull vandringsryggsäck gör, men med det stora pluset att du dessutom har din käraste ägodel med dig nära till hands.

 

Text & Foto: Staffan Johansson staffan@vildmarken.se

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-08-06

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.