Vildmarken testar: Tikka T3x Wild Boar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2017-04-08

Vildmarken testar: Tikka T3x Wild Boar

I början av mars 2017 lanserade Sako sin nya specialutgåva av Tikka T3x. Nu har nyheten nått jakthandeln och Magasin Vildmarken har fått möjlighet att känna på nya Tikka T3x Wild Boar.

En utveckling av ett välfungerande system som funnits nog länge för att bevisa sin tillförlitlighet över hela världen. Tikka T3x Wild Boar är en kombination av Tikka T3x Lite och Tikka T3x CTR.

Tikka är en produkt av Sakos världskända vapenteknik, som har vuxit i popularitet under åren.
Den allra första Tikkakoski-fabriken grundades 1893 i Jyväskylä, Finland och fabriken började tillverka vapenkomponenter så tidigt som 1918. Tikkakoski Oy och Sako inledde sitt samarbete 1981, där de kombinerade traditionell vapensmedkunnande med avancerad teknik – resten är historia.

Nya Tikka T3x Wild Boar kommer med orangefärgade, utbytbara greppytor, kindstöd, förstorad slutstyckesknopp och Picatinny-skena monterad från fabrik.

Avtryckaren har ett justerbart tryck från ett till två kilo och kommer med Tikka 20” originalpipa med 14×1-gängning. Lådan är byggd på T3-lådan med två låsklackar. Slutstycket i rostfritt stål har fjäderbelastad utkastare och kan enkelt plockas isär vid vapenvård. Slutstyckeshandtaget har en 70 graders öppningsvinkel som känns mycket bekvämt vid repetering.

Robust konstruktion

Jag upplever Tikka T3x Wild Boar som en klar uppgradering av tidigare modeller. T3x-kolven känns mindre ”plastig” än äldre syntetmodeller, vilket kan förklaras med de skuminlägg som syntetkolvarna har getts sedan Lite-modellen kom.

Tikka T3x Wild Boar kommer med ett nytt, robust löstagbart kryssmagasin som rymmer upp till 10 patroner. Någon som även kännetecknar helheten av vapnet.

I kombination med den nya kolven och dess greppytor, god balans och robustare konstruktion jämfört med tidigare modeller tror jag att de begränsat antal jägare som får möjlighet att införskaffa en T3x Wild Boar inte kommer att gå missnöjda.

• Tikka T3x Wild Boar levereras i kaliber .308
• Gängad pipa M14x1, 51 cm lång
• Total längd 102 cm • Total vikt ca 3,2 kg

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.