Ad

Vildmarken testar Tikka T3x Wild Boar

I början av mars 2017 lanserade Sako sin nya specialutgåva av Tikka T3x. Nu har nyheten nått jakthandeln och Magasin Vildmarken har fått möjlighet att känna på nya Tikka T3x Wild Boar.

En utveckling av ett välfungerande system som funnits nog länge för att bevisa sin tillförlitlighet över hela världen. Tikka T3x Wild Boar är en kombination av Tikka T3x Lite och Tikka T3x CTR.

Tikka är en produkt av Sakos världskända vapenteknik, som har vuxit i popularitet under åren.
Den allra första Tikkakoski-fabriken grundades 1893 i Jyväskylä, Finland och fabriken började tillverka vapenkomponenter så tidigt som 1918. Tikkakoski Oy och Sako inledde sitt samarbete 1981, där de kombinerade traditionell vapensmedkunnande med avancerad teknik – resten är historia.

Nya Tikka T3x Wild Boar kommer med orangefärgade, utbytbara greppytor, kindstöd, förstorad slutstyckesknopp och Picatinny-skena monterad från fabrik.

Avtryckaren har ett justerbart tryck från ett till två kilo och kommer med Tikka 20” originalpipa med 14×1-gängning. Lådan är byggd på T3-lådan med två låsklackar. Slutstycket i rostfritt stål har fjäderbelastad utkastare och kan enkelt plockas isär vid vapenvård. Slutstyckeshandtaget har en 70 graders öppningsvinkel som känns mycket bekvämt vid repetering.

Robust konstruktion

Jag upplever Tikka T3x Wild Boar som en klar uppgradering av tidigare modeller. T3x-kolven känns mindre ”plastig” än äldre syntetmodeller, vilket kan förklaras med de skuminlägg som syntetkolvarna har getts sedan Lite-modellen kom.

Tikka T3x Wild Boar kommer med ett nytt, robust löstagbart kryssmagasin som rymmer upp till 10 patroner. Någon som även kännetecknar helheten av vapnet.

I kombination med den nya kolven och dess greppytor, god balans och robustare konstruktion jämfört med tidigare modeller tror jag att de begränsat antal jägare som får möjlighet att införskaffa en T3x Wild Boar inte kommer att gå missnöjda.

• Tikka T3x Wild Boar levereras i kaliber .308
• Gängad pipa M14x1, 51 cm lång
• Total längd 102 cm • Total vikt ca 3,2 kg

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-04-08

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.