Ad

Vildmarken testar Swarovski STR 80

Det finns saker man vill ha och så finns det saker man vill ha mer än andra saker. Swarovski STR 80 är just en sådan sak. STR80 är mer än en tubkikare det är ett multiverktyg för både skytten och den naturintresserade.

Swarovski str 80

Det riktigt trevliga med STR80 är nämligen att den har en belyst och medförstorande streckplatta som man kan aktivera vid behov för att korrigera träffar eller mäta avstånd. Belysningen har hela 15 olika nivåer med 10 för dag och 5 för kväll. Vill man sedan ha den vanliga tubkikaren tillbaka för att titta på en fågel eller spana in grannen är det bara att avaktivera riktmedlet för att få en alldeles helt ren och klar bild.

Med tubkikare är det okularet som är utbytbart som bestämmer förstoringen. Till STR80 finns det både 25-50x och 20-60x. Testkikaren har den mycket trevliga 20-60x som låter en komma riktigt nära. Allt mekaniskt på STR80 är precis så bra som kan förvänta sig i high end segmentet. Den stora fokuseringsringen är väldigt lätt att hitta och manövrera. Rörelsen är jämn och distinkt och den snabba utväxlingen gör att man kommer snabbt rätt vilket är uppskattat när man har så här stort zoomomfång. När man hittar fokus är det bara att släppa och den håller läget. 

0168004566C_5741Förstoringsvredet är precis lika smidig och exakt som fokuseringsringen. En smart detalj är själv objektivskyddet som sitter fast med ett elastiskt band. Den håller tätt mot objektivet och när man lyfter av den hålls den kvar mot tubkikarens yttre. Ingen risk att man tappar bort den, den skramlar inte och det går snabbt att både ta av och sätta tillbaka.

När man ligger på 20x förstoring är den ganska förlåtande mot rörelse men när man börjar jobba upp sig mot 60x blir det uppenbart vad viktigt det är med ett kvalitetsstativ som har lite tyngd och styvhet så att bilden inte rör sig alldeles för lätt vid minsta rörelse. I den här prisklassen finns det inte mycket kvar att önska av optiken eller mekaniken.

Att man får vad man betalar för är en sanning utan undantag när det gäller optik. STR80 har hittills fått vara med på allt från inskjutning på 100m till lite långhållsskytte på 600m. Även om man enkelt ser hålen på 100m med siktet på bössan så är STR80 trevligt att ha med så att kompisarna kan känna sig delaktig. På 600m är den i det närmaste oumbärlig om man vill komma snabbt på målet.

När både skytt och spanare har samma riktmedelsgradering är det en stor fördel för skytten att få träffkorrigeringarna nästan i samma ögonblick som skotten tar mark. Frampå när aprilvädret har gett sig kommer vi att ge oss ut på längre håll och oftare. Så testet och utvärderingen fortsätter men redan nu efter en månad med sporadisk skytte kan jag säga att detta är en vinnare. Personligen jobbar jag fortfarande med att vänja mig vid att använda en rak okular när jag är van vid en vinklad men kunde jag lära mig att köra en bil med ratten på höger sida borde jag fixa detta också.

Läs mer på www.swarovskioptik.com

0168004566B_5740

Inlägg av: Rickard Faivre den 2016-05-19

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.