Swarovski Optik dS Gen II

Vildmarken testar: Swarovski Optik dS Gen II

Där teknik- och optikvärlden möts, där hittar man Swarovski Optik dS. Detta smarta sikte ska enligt uppgift ge omedelbar information som jägare behöver för att kunna ta snabbare och mer exakta skott. Vildmarkens Staffan Johansson gav sig ut på rävjakt hemma i Värmland för att se om siktet kunde leva upp till förväntningarna.
Där teknik- och optikvärlden möts, där hittar man Swarovski Optik dS. Detta smarta sikte ska enligt uppgift ge omedelbar information som jägare behöver för att kunna ta snabbare och mer exakta skott. Vildmarkens Staffan Johansson gav sig ut på rävjakt hemma i Värmland för att se om siktet kunde leva upp till förväntningarna.
2023-06-05

Vildmarken testar: Swarovski Optik dS Gen II

Där teknik- och optikvärlden möts, där hittar man Swarovski Optik dS Gen II. Detta smarta sikte ska enligt uppgift ge omedelbar information som jägare behöver för att kunna ta snabbare och mer exakta skott. Vildmarkens Staffan Johansson gav sig ut på rävjakt hemma i Värmland för att se om siktet kunde leva upp till förväntningarna. Här är hans recension.

Med en månad kvar av rävjakt på hemmaplan fick jag möjlighet att titta närmare på den nya generationen av Swarovski Optik dS 5–25×52. Här snackar vi en rejäl pjäs kvalitetsoptik med 40 millimeters tub, och för montage kan du välja mellan en variant med skena eller 4 mm-ringar. Swarovski Optik dS 5–25×52 generation 2 skiljer sig något jämfört med traditionella kikarsikten vid inskjutning. Swarovski Optik har onekligen lyckats trycka in en kraftfull avståndsmätare och en ballistisk kalkylator (med mera!) i huset och därför har riktmedlets justering för höjd- och sidled fått hitta en ny plats. Där annars höjdjusteringen är placerad gömmer sig nu ett förvaringsutrymme för ett CR123A-litiumbatteri, en liten torxnyckel och ett verktyg som förenklar justering.
Med den lilla torxnyckeln lossar du skruvarna till locken på den främre delen av optiken där nedsänkta justeringsrattar gömmer sig. Till skillnad från Z8i och Z6i justerar du höjd och sidled med 0,7 cm per klick istället för 1 cm på 100 meter. Dock kommer du inte åt dem med fingrarna utan måste använda plastverktyget för att kunna justera rattarna. I originalkartongen medföljer ytterligare ett plastverktyg av något större storlek och med handtag som gör att du enkelt kan justera rattarna.

Designen är elegant, och locken följer optikens former. Något som dock inte riktigt faller mig i smaken är de små verktygen som gömmer sig i topplocket. Jag upplever dem som ”pilliga” för mina grabbnävar.

Inskjutning med möjlighet till 25 gångers förstoring gör precision och markering till en barnlek och jag kunde inte låta bli att dunka iväg närmare 20 skott 6,5×55 (när det egentligen hade räckt med tre!). Men även om 100 meter är en lätt match så är det ju de längre avstånden som dS är byggd för att briljera på, och det är nu dags att ladda hem Swarovski Optik dS-appen. Inte deras vanliga ballistikapp, utan en dedikerad app för just detta sikte. Genom att hålla nere minus och plus på siktet i tre sekunder aktiveras blåtanden och appen är redo att koppla ihop sig med smartphonen. Man knappar in sitt val av kula och jag upplevde att det i stort sett fanns marknadens alla jakt- och sportskyttepatroner att välja mellan. Man kan även knappa in sight-over-bore, alltså måttet mellan kikarsiktets och gevärspipans mittpunkt. Dessutom har handladdare möjlighet att manuellt knappa in sina data. Låt oss återkomma till det.

Swarovski Optik dS Gen II

Lås upp magin

Det är genom denna funktion du låser upp magin med dS-siktet. Och stegen som följer är att bestämma vilket sekundärt belyst riktmedel du önskar, vilken data som du vill ska visas och alternativ när det kommer till vindavhållning. Dina inställningar förhandsvisas innan du skickar inställningarna till siktet (som sker på någon sekund). Jag testade mig igenom de olika riktmedlen, i olika storlekar. Kalla mig tråkig, men jag gillade kort och gott den medelstora punkten bäst.

Swarovski Optik dS 5–25×52 har ett 4A-I digitalt riktmedel i det andra fokalplanet. Detta är originalkorset. Det sekundära riktmedlet (som du i appen väljer stil på) kompenserar för kulbanan – och fungerar även som om det vore i det första fokalplanet. Om du ökar förstoringen kommer punkten/korset att bli större. När du justerar förstoringen på kikarsiktet får ditt sekundära riktmedel omedelbart informationen om att förstoringen har ändrats, och som ett resultat justeras riktmedlets storlek och position. Denna funktion fick mig verkligen att klura på hur de fått till den, men den tycks onekligen funka finfint!

Efter installationen kunde jag inte låta bli att testskjuta på längre avstånd. Jag ställde ut ett portabelt skjutmål i form av ett 30 centimeters stålmål på 500 meter, riggade upp bössan med bipod och lade mig till rätta. Den orangefärgade plåten var efter parallaxjustering klar och fin och med ett knapptryck uppmättes avståndet på ett ögonblick. Jag fick fram det orangefärgade sekundära riktmedlet och datan som jag ville skulle presenteras, däribland anslagsenergi, kulans flygtid och avstånd. Efter att ha lagt punkten på målet så tryckte jag av – DONG!

Även de efterkommande smällarna blev träff, vilket gav en ordentlig kick. Väl framme vid plåten såg jag att träffbilden var bra, om än lite låg. Och det är nu jag vill återkoppla till punkten gällande inställningar i appen, närmare bestämt din kulas utgångshastighet. För även om du väljer en laddad patron, i mitt fall Norma Diamond Line Fält i 6,5×55 SE, så är utgångshastigheten ett standardvärde från leverantören, och kanske inte överensstämmer med hastigheten i ditt vapen. I mitt exempel så är standardvärdet från Norma på denna sportkula utgångshastighet på 900 meter per sekund, men eftersom detta är en sportskyttepatron så är standardvärdet uppmätt i en 74-centimeterspipa. I min Blaser 6,5-pipa, som endast är 58 centimeter, är utgångshastigheten en annan och för att få en exakt ballistisk uträkning behöver jag vara medveten om denna hastighet. Så, på med kronografen! Det visade sig att ett närmare realistiskt värde var 845 meter. Jag justerade detta värde i appen och laddade upp det på nytt. ”Dong”, sa det igen och träffpunkten var centrerad, på 500 (!) meter. Det finns alltså ingen manuell träffpunktjustering på olika avstånd i Swarovski Optik dS, utan den följer fysikens lagar utefter den data som du anger, inklusive meter över havet, temperatur och lufttryck.

Detta är ett jaktsikte, och snabbjustering för träffpunkt likt ett kikarsikte avsett för sportskytte är helt enkelt inte vad det är tänkt för. I appen kan du dock lägga in vindstolpar i riktmedlet, men det avser ren sidvind. Det är förvisso ett bra hjälpmedel om du är duktig på att läsa vind, men det är ett ämne för en senare artikel.

Innan vi går vidare, låt mig dra igenom lite tekniska specifikationer. Den inbyggda laseravståndsmätaren kan mäta avstånd från 30 till 1 375 meter med en precision på 1/1 och en mätningsvinkel på 60 grader. Ögonavståndet är 95 mm och dioptriinställningen är -3 till +2. Ljustransmissionen är 83 % och synfältet är mellan 7,3–1,5 m/100 m. Skymningsfaktorn ligger mellan 5,7–28,3. Träfflägesjusteringen är 1/4 MOA/klick och maximal höjd/vindjustering på 100 m är 1,2 m/0,7 m. Parallaxen börjar från 50 meter och längden är 403 mm med en vikt på 1090 g och siktet täcks av en garanti på 10 år. Så där ja, åter till recensionen!

Swarolight

Genom att hålla inne plus och minus ett par sekunder tänder du den belysta mittpunkten, precis som på ett vanligt sikte från Swarovski Optik. I detta läge är avståndsmätningen avaktiverad och du behöver klicka plus/minus igen för att växla läge. Detta högteknologiska kikarsikte har likt z8i-serien funktionen Swarolight. Det betyder att belysningen släcks om du tiltar kikarsiktet åt sidan, upp eller ner, detta för att spara batteritid.

Även om jag skulle kunna drömma mig bort till en bergsjakt i Pyrenéerna med detta sikte, så är värmländsk rävjakt inte något att fnysa åt heller. Jakt på denna lilla predator är ofta riktigt utmanande och avstånden kan vara minst sagt krävande. Och när vi ändå är inne på ljusfunktioner så kan det vara värt att nämna att du steglöst justerar ljusstyrkan på riktmedlet och datan du visar. Ljusstyrkan kan gå från väldigt svag, som lämpar sig om kvällen, till extremt ljusstark som till och med i skinande sol mot snötäckt backe gör sig tydlig. Oavsett vilket läge du använder så har du alltid stöd av siktets vinkelindikator, en liten symbol som visar om bössan lutar eller är i våg, en faktor som är ack så viktig vid långhållsskytte.

Rävjakt med mersmak

Jag tillbringade ett par kvällar ute i det sista ljuset och även fast siktet har en minsta förstoring på 5 gånger så är ljusinsläppet rikligt vilket gör att man med lätthet kan dra nytta av det sista ljuset. Den tredje dagen kom en räv småskällandes intill åkerkanten. Vid tillfället var det i slutet av brunsten, men den tycks ha hållit sig kvar längre än vanligt, kanske på grund av köldknäppen som varit. Med några tappra försök till skall fick jag den lite närmare, men på ett par hundra meter började den ana oråd. Jag följde räven och mätte ett par gånger. Den sista mätningen var på 189 meter och jag klämde avtryckaren. Skottet satt perfekt och mitt första vilt med andra generationens Swarovski Optik dS 5-25×52 låg.

Ren fröjd

Det som enligt mig tar siktet ur kategorin som ett allround-kikarsikte är att den minsta förstoringen är fem gånger, vilket kan vara lite för högt i vissa situationer. Men gillar man pyrschjakt, lockjakt och bergsjakt, där avstånden har en betydande roll, så är det en ren fröjd att kunna mäta avståndet direkt i kikarsiktet. Handkikare med eller utan avståndsmätare i all ära, men när du väl har viltet på kornet, kan du med 100 % fokus där och då ta beslutet om att ta skottet eller ej, med träffpunkten förutspådd av detta innovativa sikte från Swarovski Optik.

Jag säger hatten av till Swarovski Optik – och kan verkligen rekommendera att ta en närmare titt på dS Gen II.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Trikinsvin har konstaterats i Halland

Ett trikinsmittat vildsvin har fällts nära Vessigebro i Falkenbergs kommun, det rapporterar Hallands Nyheter. Jaktjournalen snappade upp nyheten som Hallands Nyheter rapporterade om först i

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!