Swarovski EL Range

Vildmarken testar: Swarovski EL Range TA 8×42 – den intelligenta avståndsmätaren

2021-11-09

Vildmarken testar: Swarovski EL Range TA 8×42 – den intelligenta avståndsmätaren

Swarovski Optik ligger i toppskiktet när det kommer till kvalitetsoptik, inte bara inom jakt utan även inom fågelskådning och friluftsliv. På senare år har de – bokstavligt talat – låtit den digitala världen flytta in i deras produkter. Swarovski EL Range är en kraftfull avståndsmätare som har krönts med funktioner som fick redaktionen att haja till under testets gång.

Samtidigt som jag packade väskorna inför kronhjortsjakten så ramlade ett testexemplar av Swarovski Optik EL Range TA 8×42 in på redaktionen, något som med stor förväntan snabbt packades upp ur kartongen och ner i resväskan inför den kommande jaktresan.

EL Range är relativt lätt och har en gummerad, schysst yta av naturgummi som ger ett bra grepp. Det första man gör innan användning är att göra en fokus- och dioptriinställning. Exempelvis kan du gå ut och ta fokus på något med tydliga konturer, exempelvis ett träd. Du stänger det ena frontlocket och justerar dioptriinställningen för displayen i det ena ögat, för att sedan göra precis samma sak med det andra ögat för att ställa in din individuella synskärpa. Då är du helt säker på att kikaren är justerad för just dina ögon – och du går på så vis inte miste om bildkvaliteten du förtjänar.

Med EL Range har du en knivskarp bild ända ut i kanterna och en enorm ljustransmission på 90 %, som till fullo låter dig nyttja det sista ljuset. Swarovski behöver väl knappast någon större presentation när det kommer till kvalitetsoptik, men är du ute efter det absolut bästa så är det denna som gäller. Att försöka fånga dess skärpa och bildåtergivning av naturen och alla dess färger och detaljer är omöjligt med systemkamera eller mobiltelefon så jag tänker inte ens förolämpa den genom att försöka. Du behöver besöka din närmaste återförsäljare för att veta vad jag verkligen pratar om.

Snabb och exakt

Swarovski EL RangeMed vad är det då som får den nya EL Range att sticka ut bland avståndsmätare? Låt oss grotta ner oss lite! Till exempel så är den inbyggda laseravståndsmätaren extremt snabb och exakt från 10 meter ända upp till 2 000 meter. Närgränsen är något som kan uppskattas hos oss som även jagar med pilbåge där varje meter inverkar på din träffpunkt. Snabbheten gör sig påmind även på längre avstånd. Detta är något som uppskattas extra mycket av mig som pysslar lite med långhållsskytte och även har provat på jakt på extrema avstånd. Och när du har ett avstånd projicerat framför det högra ögat på en halv sekund finns det inget att klaga på.

De digitala funktionerna stoppar dock inte där. Genom att koppla ihop den med din mobiltelefon ges möjligheten till att räkna ut ballistiska kurvor med ammunitionen du väljer (även för handladdning). Detta är en väldigt bra grej för dig som jagar eller precisionsskjuter på längre håll än 100 meter. Du får, efter att du angett dina ballistiska data i appen, avståndet presenterat i sällskap av antal klick på kikarsiktet du bör ta för en precis träff. Och då har handkikaren även tagit vinkel, temperatur och lufttryck i beaktning.

Swarovski EL Range TA 8x42

Riktig game changer

Swarovski EL RangeSwarovski EL Range TA har även en inbyggd kompass, och i kombination med vad de kallar för Tracking Assistant (”TA” i namnet på produkten) något som låter den göra något som ingen annan avståndsmätare gjort innan: den ger dig en punkt på kartan i EL Range-appen där dina senaste mätningar är gjorda. Detta är en riktig game changer om jag får säga det själv – och vare sig du jagar toppfågel, bergsgetter eller står på en drevjakt är denna funktion ett ovärderligt verktyg. Låt oss säga att du jagar toppfågel i Norrbotten. Snön yr och du står på skidorna i den mjuka snön och en tjäder sitter i topp 240 meter bort. Du mäter på grantoppen som fågeln sitter i – en av många trädtoppar – skjuter fågeln och det är dags att hitta den. Här har du ett otroligt hjälpmedel i form av av appen i telefonen, eller den inbyggda ”vägvisaren” i handkikaren, som visar vägen till din senaste mätning.

För att ge kontrast till denna jaktform, låt oss säga du står i Sörmland på en drevjakt i ett skogsområde. Vildsvinet springer förbi, skottet går, vildsvinet tecknar men fortsätter att springa. Du plockar då upp din EL Range, mäter till skottplatsen och/eller varför inte där du senast såg vildsvinet försvinna? Du får med dig ovärderlig information till eftersöket på ett fåtal sekunder. Värt att nämna i sammanhanget är att kompassen bör kalibreras med jämna mellanrum för bästa resultat, något det finns bra beskrivningar på YouTube om hur man gör.

Gott om tillbehör

Swarovski EL Range 8×42 TA kommer med en riktigt bekväm nackrem, men det finns gott om andra tillbehör med för den som vill. Värt att lyfta fram är pannstödet som ger extra stabilitet, förenklar för glasögonbärare samt avlastar nacken vid observation under längre tid. Avståndsmätaren drivs av ett CR2-batteri som utlovar 2 000 mätningar på ett batteri. Jag vet av erfarenhet att många mätningar på långa avstånd drar mer batteri, och kanske inte är riktigt så många i verkligheten beroende på vilka avstånd du mäter, men jag låter det vara osagt. Enheten väger 930 gram och ska enligt Swarovskis egna data vara funktionell från -25 till +55 grader Celsius. Jag har på uppstuds även testat den genom bilrutan på bilen vilket har fungerat, något som det många gånger inte gör.

Summa summarum så är detta verkligen en produkt i en klass för sig som vi definitivt kan rekommendera, Det är tio års garanti på optiken, två år på elektroniken, och enheten har ett rekommenderat pris från 34 200 kr.

 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!