Magasin Vildmarken testar: Strike Pro Guppie Jr

2019-07-27

Magasin Vildmarken testar: Strike Pro Guppie Jr

Antalet beten på marknaden växer lavinartat och det kan ibland kännas svårt att få napp i det stora utbudet. I samband med vårt möte med Matilda Leijon tipsade hon om sitt absoluta favoritbete för gädda, Strike Pro Guppie Jr – ett bete som vi givetvis ville testa. 

Sedan 2002 har TrueGlides klassiska Guppie Jr varit den gyllene standarden för handgjorda gliders och den har under årens lopp blivit en favorit för många. En av de första sakerna man lägger märke till med Guppie Jr är detaljrikedomen i färgmönstret. Fram tills nu har dessa färger endast varit tillgängliga på de handmålade träbetena av amerikanen Joe Peterson, även känd som ”TrueGlide”.

Joe Peterson har länge klassats som en mästare när det gäller betesbyggnad och ni som tidigare har sett hans verk i butik eller på mässa kan konstatera att de visas upp likt konstverk. Det som gör TrueGlides beten så unika, förutom gången, är deras utseende. Signumet är stora, utstående ögon som bokstavligen tycks vara iögonfallande för gäddan.

Då Joes beten var handgjorda och handmålade så har hans beten tidigare år varit en exklusivitet med X hundratal beten tillverkade per år. Men sedan en tid tillbaka har Strike Pro/CWC och Joe Peterson genom ett omfattande samarbete tagit fram unika färger som är tillgängliga för hela marknaden. Färgschemat innehåller en kombination av färg och glitter på insidan av betets transparenta kropp, vilket är en unik process, i kombination med traditionell färgsättning på utsidan. Detta imiterar Petersons teknik, att lägga färg i olika lager för att åstadkomma en ”3D-effekt”. Strike Pro har dessutom lyckats återskapat de karakteristiska 3D-ögonen som TrueGlide-beten är kända för.

 

 ”Kom och ät mig!”

Det som får testbetet att sticka ut är dess för året nya färgkombination, Kemijoki (som är det finländska namnet på Kemi älv) är Finlands längsta älv med sina cirka 500 kilometer. Älven börjar vid statsgränsen mot Ryssland cirka 100 km söder om Enare träsk och rinner ut i den nordligaste delen av Bottenviken vid staden Kemi, endast cirka 3 mil från Torneälvens utlopp. Om fiskarnas färger i den finska älven satt färgerna för detta bete låter vi vara osagt, men onekligen är det ett bedårande tillskott i beteshinken.

”Ge det 30 minuter”, sade Matilda till mig, innan jag begav mig till en av de små sjöarna intill våra hemmamarker i Värmland. Hennes ord kittlade såklart lite extra när jag hakade på betet väl på plats i båten.

Tillsammans med mina kollegor Daniel och Stefan fann vi en plats intill en välvuxen vass på den lätt vindklädda sjön. Guppie Jr är ett rejält bete till sin storlek, större än vad jag själv brukar föredra att kasta med. När man vevar in betet i en konstant långsam rörelse så att det glider från sida till sida känns det verkligen som att betet formligen skriker ”kom och ät mig!”.

Och BAM – där sitter den! Efter knappt 20 minuter är den första gäddan krokad, måhända en liten en, men ändå. Jag blir alltid lika förvånad över att så små gäddor väljer att hugga på så stora beten, men de kan väl helt enkelt inte motstå frestelsen.

Kvällen fortsatte och vi ackompanjerades av den rosafärgade himlen. Jag hade ytterligare tre rejäla hugg, varav två fick syna båtsidan. Guppie Jr är ett relativt grundgående bete som passar utmärkt vid gäddfiske intill vegetation och här briljerade betet verkligen.

Strike Pro Guppie Jr

Många möjligheter

I tillägg till Guppies fantastiska finish, återfinns också flera unika karaktärsdrag som gör den till ett riktigt hett storfiskbete. Guppies kompakta och konvexa kroppsform ger god krokningsförmåga då krokspetsarna alltid låter sig exponeras, oavsett vinkel. För att utmana storgäddan ytterligare så kan du ändra betets karaktär genom att enkelt byta ut gummistjärten. Två olika varianter medföljer, och marknaden har fler att välja på ifall man önskar.

Byte av gummistjärten ändrar inte betets gång, men det ger det en annan känsla genom spöt, och paddle-tailen skickar definitivt mer feedback genom linan. Men för dig som vill höja tempen ytterligare på fisket så lämpar sig jerkbaitfiske också utmärkt med Guppie Jr.

Strike Pro Guppie Jr levereras med kraftiga krokar och starka splitringar. Det finns med andra ord inget behov av att uppgradera någonting, utan det är bara att haka på och börja fiska och detta är en produkt som även vi från Magasin Vildmarken gladeligen hugger tag i.

CWC-s sortiment hittar du hos välsorterade butiker som exempelvis Jaktia Örebro, Jaktia Jönköping och BOFAB i Grums.
 

  • Guppie 13,5 cm 120 g – Sjunkhastighet ca 30cm/s
  • Guppie Jr – 11,5 cm 70 g – Sjunkhastighet ca 15cm/s

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!