Slutdribblat med SIM-kort – Vildmarken testar Spypoint Link-Micro

2021-05-01

Slutdribblat med SIM-kort – Vildmarken testar Spypoint Link-Micro

Jag är säkerligen inte ensam om att svära som en borstbindare i samband med installationen av åtelkameror, men jag framstod närmast som en korgosse när jag tog mig an smidiga och användarvänliga Spypoint Link-Micro LTE och Link-Micro-S LTE.

Det som skiljer dessa åtelkameror åt är att den sistnämnda har uppladdningsbart batteri och inbyggd solcellspanel på ovansidan, medan den enklare modellen drivs av åtta stycken AA-batterier, annars påminner de väldigt mycket om varandra.

Det här är de första åtelkamerorna vi testar med föraktiverat SIM-kort. Det enda du behöver göra är att installera appen i din telefon, registrera ett konto och vips, så är du igång. När kontot är skapat lägger du till din åtelkamera genom att du scannar en QR-kod bakom batterihållaren, slänger in åtta batterier och ett minneskort (medföljer) – och snart ramlar din första bild in i appen.

De har en kamouflagefärgad skrud och är små till storleken, inte för att storleken egentligen har någon betydelse, men det rör sig helt klart om en nätt och fin liten åtelkamera. Trots detta är de rejält tilltagna i sin konstruktion och har bäddat för minsta möjliga trubbel med endast en knapp, nämligen On/Off.

Luckan hålls försluten genom en bygel. Den är förvisso i plast, men även den är rejält tilltagen och även under kyliga grader när kameran är full av is så lär det inte vara problem att öppna den. Den vridbara antennen är väl tilltagen i storlek och kommer med en antennhållare som du kan montera vid transport för att inte riskera att knäcka den, något som kan vara ett smart drag när den ligger bak på flaket på UTV:n.

Spypoint Link-Micro

Byggd på enkelhet

Hårdvaran är enkel, medan mjukvaran är desto mer avancerad. Spypoints system bygger i grunden på enkelhet, att det bara ska fungera. Du behöver till exempel inte betala något SIM-kort till Telia, Halebop eller någon annan. Här betalar du istället en avgift för olika typer av paket om du vill ha något extra. 100 bilder per månad är gratis, annars får du uppgradera ditt abonnemang som då samtidigt låser upp fler funktioner. Har du ett basic för 5 dollar per månad får du 250 foton, standard för 10 dollar ger 1 000 bilder och premium innebär obegränsat för 15 dollar.

Men utöver detta har de även något de kallar för Insiders Club (79,99 dollar/år), vilket är en klubb som ger dig 20 % rabatt på Photo Transmission Plans, Buck Tracker Detection, elektronisk bildlagring i 12 månader och exklusivt medlemsinnehåll. Buck Tracker Detection är en mjukvara som känner igen djuren på bilderna och ger dig en notis om vad du har fotat för djurarter med kameran. Du kan dock som sagt välja att inte betala något alls och hålla tillgodo med 100 bilder…

Spypoint Link-Micro

Lokala väderrapporter

Appen är under utveckling, och något som avslöjas är att man framöver även kommer ha möjlighet att få lokala väderrapporter men också kartnålar över var dina kameror sitter. Så det är helt klart uppenbart att lite nytänk spelar in i Spypoints programvara, och jag vill tro att man i framtiden kommer få lite WeHunt-vibbar i appen, men vem vet!

Kameran kan åtminstone än så länge bara fotografera och inte filma, och på bekostnad av sitt nätta format får Micro här sin första känga från oss: bildkvaliteten är kanske inte riktigt i klass med vad man hade önskat. Bilderna är förstås identifierbara, du får tydliga foton, och genom att ha en betalplan kan du ladda ner mer högupplösta bilder, men de är ändå lite svaga på färg, skärpa och kontrast. Utsnittet är ganska inzoomat, så rekommenderat är att sätta den på lite drygt 6-7 meter från målet, med andra ord ett par meter längre bort än avståndet som man kanske annars hade valt att montera kameran på.

Men – och det är ett men med eftertryck – när det kommer till åtelbevakning är det sällan kvaliteten som jägaren sätter störst värde på, utan stabilitet, lätthanterlighet och funktion är det viktigaste. Och här får Spypoint definitivt högsta betyg.

Spypoint Link-Micro

 

Grym batteritid

Micro-S är vår klara favorit i kraft av solpanelen och det uppladdningsbara litiumbatteriet. Batteriet har under en hel månad bara tappat 8 %, medan vi bytt AA-batterier två gånger i Micro. Det uppladdningsbara batteriet har ett micro-USB-uttag, så om man skulle behöva stödladda det räcker det med att plocka med batteriet hem och låta kameran sitta kvar i skogen. Å andra sidan är frågan om man någonsin behöver göra det – vi har låtit den vara på dygnet runt men man kan väldigt enkelt ange tidsintervall i appen, precis som man kan välja hur tätt kameran ska skicka bilder. Sammanfattningsvis är denna lilla och smidiga åtelkamera en produkt som vi varmt kan rekommendera!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter