Ad

Vildmarken testar Spartan Kapita Tripod

Som första svenska jakttidning har vi fått möjlighet att testa Englands Spartan Precisions nya tripod – Kapita Tripod. Men frågan är om vi verkligen kan kalla det för en tripod? En fiffig funktion hos Kapita är nämligen att man kan välja om man vill ha tre, två eller ett ben som stöd.

Spartan står för ultralätta, banbrytande benstöd med fokus på kvalitet. De kommer i olika former och funktion, men har kolfiber, lättviktsmetall och en unik montering som gemensam nämnare. Deras benstöd monteras med deras unika magnetmontage. Du har ett fäste på ditt vapen och i ”huvudet” på ditt benstöd sitter en kraftfull magnet som håller stödet på plats men som lika enkelt kan tas av för att slippa ha det monterat på bössan – en trend vi sett flera tillverkare sträva efter. Spartans standardmontage monteras med enkla medel på vilken stock som helst och gör det möjligt för vem som helst att ha ett avtagbart ultralätt benstöd från Spartan.

Spartan har sedan tidigare tillverkat originaltillbehör till bland annat tyska Blaser. Till Blasers Success-kolv finns ett add-on system där du byter ut en del av din framstock, som ger dig ett hål i stocken, ett infällt fäste, där Spartans benstöd passar som handen i handsken. Vi har sedan tidigare använt detta originaltillbehör med tillhörande bipod och har sedan Spartan visade upp den första prototypen av Kapita längtat efter att få testa det. Spartan Kapita är alltså en av deras senaste nyheter. Ett höj- och sänkbart trebenstöd i kolfiber och med deras revolutionerande huvudfattning. Kapita lämpar sig för såväl sittande som stående jaktsituationer, men det som gör stödet unikt är att du kan skruva av valfritt antal ben, eller byta ut dem, rent utav mot kortare ben, om du så önskar.

Vi tog med Spartan Kapita på en svensk jaktpremiär. Den 16 augusti, på en efterlängtad morgon innehållandes en rofylld smygjakt efter råbock, fick benstödet göra debut. Med dess lätta vikt fick vi med oss bössan på ryggen och benstödet i handen utan besvär. Rådjur uppenbarade sig ett flertal gånger och under hela morgonen hade jag benstödet justerat för stående skytte då gräset var högt.

Då jag upplevt att en kombination av smyg- och lockjakt är ett vinnande koncept när brunsten fortfarande är aktiv, så stannade jag till för att locka. Benstödet var fullt utfällt med alla tre ben och bössan monterad. Efter några minuters pip med Clausen Roedeer Call dyker en ung liten bock fram över viltåkern. Den kom allt närmare och med ett stabilt stöd kunde jag avlossa skott mot bocken. Snart var ännu en 16:e augusti-morgon förgylld med ett jaktminne.

Efter detta har Spartan Kapita fått vara med på mer bockjakt, men även räv- och vildsvinsjakt. Jag har funnit den som en favorit med två ben i sittande ställning. Med vapnet monterat får man ett otroligt fint stöd med benen till en tredjedel hopfällt, snett riktade framåt. Det som jag finner snarligen irriterande då är att fästet för benet som jag valt att plocka bort ligger och ”dinglar” fritt. Detta kan skapa ett klickande ljud när man rör sig på markerna. Jag löste detta genom att tejpa fast fästet, men hade hoppats att få se en bättre lösning för detta, då jag uppskattar flexibiliteten med val av ben men inte på bekostnad av missljud, när benstödet i övrigt är av högsta klass.


Sammanfattningsvis kan säga att Spartan står för kvalitet och tuffhet. Det tidigare mindre benstödet har gått i över två säsonger och har fått stå ut med både stryk och natur. För att inte nämna den gången jag tappade det i snön för att en månad senare hitta det i det torra gräset, fortfarande ser ut som nytt. Detta är en produkt som jag varmt kan rekommendera.

www.javelinbipod.com

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-09-11

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #4

I det här numret kan ni läsa om när vi fick följa med ut på en minst sagt omväxlande jakt i Stockholms skärgård. Under dagen tog vi oss nämligen fram på en specialbyggd Alukin-båt samtidigt som vi fick uppleva både rådjurs- och säljakt.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.