Vildmarken testar: Spartan Javelin Pro Hunt Bipod

2021-11-09

Vildmarken testar: Spartan Javelin Pro Hunt Bipod

Ute på smygjakt är den ena situationen sällan den andra lik. Men att ha ett bra skjutstöd är något som oavsett situation bör vara en konstant – och med Spartans oerhört flexibla benstöd Javelin Pro Hunt är du definitivt redo för det mesta.

Spartan Javelin Pro Hunt är en vidareutveckling av mycket populära Spartan Javelin som redan varit en favorit på redaktionen ett bra tag. Förutom de redan välbeprövade funktionerna har en del nya också adderats. Spartan Javelin Pro Hunt erbjuder extremt låg vikt i en kombination med att vara riktigt stryktålig i skarpa, faktiska jaktsituationer. Spartan Javelin Pro Hunt Tac med tillägget Tac indikerar att benen som medföljer är taktiska och försedda med en smidig funktion för reglerbar höjd.

Smidiga adaptrar

Precis som på tidigare modeller så passar den i Spartans sjukt smidiga magnetiska adaptrar. Skjutstödet kan användas både vid jakt och målskytte där rotationsförmågan för att följa mål i sidled kan användas eller spärras beroende på vilken sida som vänds framåt – hur smart som helst!

Ett Spartan-benstöd monteras på plats på någon sekund i fält tack vare den magnetiska adaptern, som förutom att den möjliggör tyst montering även håller fast benstödet ordentligt. Har du satt dit bipoden på bössan så sitter den där tills du själv plockar av den. Vid förflyttning har man benstödet i handen eller fickan för att ta fram det igen, men som du kan se på en av bilderna är hela upplägget faktiskt så sinnrikt utformat att benstödet mycker väl kan sitta kvar hela tiden även när du har bössan över axeln utan att benen upplevs vara i vägen på något vis. Väl i skjutställning är stödet fenomenalt och kunde inte vara stadigare.

Spartan Javelin Pro Hunt Bipod

Lättviktare med två standardhöjder

Spartan Pro Hunt Tac finns i två olika höjder: Standard som bygger 17,9-23,2cm på höjden. Den är endast 20 cm i fickan med en vikt på bara 215 gram! Lång bygger 22,8–31cm, ihopfälld mäter den 25cm och vikten är endast 236 gram. En fördel med Pro Hunt är att användaren på en grisblink kan växla ben till en uppsjö av olika varianter som passar både för liggande och sittande skytte. Kika in på netjakt.se för att surfa runt bland alternativen – för vår del har vi snöat in helt på kombon av de långa taktiska benen och tillvalet Spartan Super Legs 80 cm med reglerbar höjd mellan 40 och 80 cm. Då är man kittad för bänkskytte, liggande skytte på ojämna underlag och sittande skytta när man ändå vill komma upp lite mer för exempelvis vildsvins- eller rävjakten. Perfekt både för skjutbanan och pyrschjakten i på förhand okänd terräng!

Magneten är kraftfull

I adaptern som monteras på din gevärsstock finns en magnet som fäster Spartan Javelin Bipod på plats. Man klickar fast sin bipod precis när det behövs, inga skruvar, inget att justera. Klicka fast och och du är redo för skottet. Magneten är kraftfull och håller som redan påpekat bipoden på plats även vid förflyttningar, och tack vare möjligheten att fälla ihop den och vinkla den åt sidan, som sagt också bära bössan på ryggen när benen sitter på. Tryck på Play-knappen i bilden här intill för att se hur enkelt och smidigt det är att montera adaptern på din befintliga bössa med rembygelfäste och det finns även fler varianter specifikt för Blaser med mera.

Benens höjdjustering görs enkelt och smidigt med ett enhandsgrepp, även om handskar skulle vara på. Benen är som sagt löstagbara, detta tack vare att de gängas in i huvudet. Den nya versionen kommer även med ”Lock-Out” på benen som inte ofrivilligt kan fällas samman, där en tangent på huvudet låser benen i det utvinklade läget.

Spartan Javelin Pro Hunt Bipod

Bra setup

Spartan Javelin Pro Hunt BipodDen här produkten har många smarta funktioner som lämpar sig för oss jägare, men det som imponerar mest är kanske den robusta konstruktionen i förhållande till den extremt låga vikten. Och att exempelvis gå ut med de små benstöden monterade på bössan alternativt i fickan och de långa justerbara benen med i ryggsäcken, är en jäkligt bra setup för alla typer av vak- och smygjakt, något som vi på redaktionen ägnar en försvarlig del av tiden åt.

Erfarenheter från jakter

Under de veckor vi haft förmånen att få ha dessa benstöd till förfogande har jag själv lyckats nedlägga inte mindre än två grävlingar, tre rävar, två vildsvin och ett rådjur med systemet, och jag kunde inte vara mer nöjd. I något fall har jag haft en höjd att ligga och spana på, och då har de taktiska benen varit perfekta, men lika ofta kanske jag behöver komma upp lite mer eller fatta post exempelvis i en sluttning eller dikeskant intill en åker där de längre reglerbara benen är det rätta valet.

Svårslagen kvalitetskänsla

Hur sammanfatta kvalitetskänslan? Tja, det finna några exempel jag själv brukar lyfta när jag vill försöka förklara perfektion. Tänk spelaren i Netflix eller för den delen den senaste modellen av iPhone – lite samma känsla får du med Spartan Javelin i de olika varianterna. Känslan och touchen är oslagbar och jag överdriver faktiskt inte när jag säger att känslan när man hanterar de lätta kolfiberdelarna är svårslagen. Spartan Javelin Pro Hunt Bipod andas perfektion in i minsta detalj och det är bara att lyfta på hatten till alla som varit inblandade i utvecklingen…

 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter