Vildmarken testar: Sako Powerhead Blade

2021-10-14

Vildmarken testar: Sako Powerhead Blade

Finska Sako har under sin 100-åriga historia levererat kulgevär av exceptionell kvalitet – och deras patronfabrik har gått varm nästan lika länge. Deras samlade erfarenhet har bland annat lett fram till årets lansering av Powerhead Blade – en blyfri jaktkula som Vildmarken haft möjlighet att inleda jaktsäsongen med.

Sakos händelserika historia började skrivas 1921. Företaget startades för att bygga och serva skjutvapen för den finska skyddskåren och spelade en nyckelroll i Finlands kamp för överlevnad under andra världskriget. Senare växte företaget och fokuserade på produktionskunskap och att tillhandahålla innovativa lösningar för jägare, skyttar och militärens nya behov.

I decennier har Sako utvecklat militär-, mål- och jaktgevär i världsklass, och patroner med samma höga standard. Genom att integrera sin kunskap om både gevärs- och patronproduktion kan varumärket Sako erbjuda skyttar de unika fördelarna med kompromisslös precision och tillförlitlighet. År 2000 anslöt de sig till Beretta-familjen och gavs ytterligare möjlighet att utveckla och modernisera sin produktion, däribland sin kultillverkning.

Het snackis

Blyfria kulor är en av de hetaste snackisarna inom ämnet jaktammunition, inte minst på grund av nya regler inom vissa regioner i Europa där blyammunition inte längre får användas. Sako Powerhead Blade är en jaktkula av 100 % koppar som de själva beskriver har en femstegs expansionsdesign som säkerställer expansion vid träff. Dessutom har den en unik plastspets och en kavitet därunder som ger en kontrollerad och pålitlig expansion. Kulans bakre del hålls intakt och ger samtidigt en hög effekt med djup penetration.

Mångsidig kaliber

En snabb, ögonblicklig död och minimal köttförstöring. What’s not to like?

Vi har under sena nätter vid vildsvinsåteln testat Powerhead Blade i kaliber 308 Win. I denna kaliber har den en utgångshastighet på 815 meter per sekund, en kulvikt på 10,5 gram och en BC på 0,39. Det är en mångsidig kaliber som fungerar för allt vilt i Sverige – och en lämplig kaliber för oss att testa för största relevans, även om den även finns i 9,3×62, 6,5×55 SE, 9,3×66 Sako, 300 Winchester Magnum, 6,5 Creedmoor och 30-06 Springfield.

Redan vid inskjutningen anar jag att precisionen är av högsta klass. Första skottet, med siktet inskjutet efter en helt annan ammunitionstyyp, tar ungefär 5 cm lågt och lika mycket till vänster. Jag drar en smäll till för att kolla så att jag inte hittade på något bus vid första avfyrningen – och skruvar därefter 5 plus 5 klick. När det första skottet efter skruvningen tangerar Bulls Eye och renderar i ett brett leende är jag redo för jakten. Mer än så kan man inte önska.

En av mina största passioner är vak- och smygjakt på vildsvin. Timmarna i vakkojan är som balsam för själen och när grisarna börjar grymta i skogsbrynet väcks sinnena till liv. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att testa ammunition och annan utrustning, just då skottchanserna är minst sagt kontrollerade.

 

Ett enkelt val

Min ungerska vizsla Otto hade nog gärna sett åtminstone en kortare flyktsträcka och ett dödsök, men tji fick han…

Jag har under testperioden haft möjlighet att skjuta två vildsvin; en mindre matgris och en galt på omkring 100 kilo. Det vilda köttet är för mig råvaran nummer ett och att välja blyfri ammunition är ett enkelt val att göra. Sako Powerhead Blade håller vad den lovar och på mina två vildsvin har inget av dem gått utom synhåll. Det ena sköt jag, precis som jag brukar för att jag dels älskar kalopsen på bogköttet och dels gillar den resulterande avblodningen, strax bakom bogen så att jag får med mig båda lungorna i smällen. Det vildsvinet drog en repa på kanske 25-30 meter i dödsruschen medan den mindre artfränden klappade ihop som en säck potatis då läget som uppenbarade sig öppnade för ett skott vid halsbasen. Skottsekvensen i sin helhet ser du i filmen vi länkat till här ovanför och det gladde mig extra mycket att inte behöva kassera något prima viltkött överhuvudtaget på ett mindre djur som detta.

Med genomslag i båda finns inga svampar, men utgångshålen är omkring dubbla vilket borgar för kraftig expansion. I den större galten gick det bara några enstaka revbensspjäll, och båda fällningarna  visar en mycket hög effekt på omkring 70 meter, Sako själva skriver att kulan expanderar bra både på långa och korta avstånd, så kulan är snabbexpanderande vilket är något man får ta i beaktande vid sitt kulval.

Jag ser fram emot att fortsätta testa kulan under hösten – se mer i våra sociala medier framöver!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under