Vildmarken testar Redolfi EOS One – en allround-bock med flamhärdad skrud

2021-04-14

Vildmarken testar Redolfi EOS One – en allround-bock med flamhärdad skrud

Redolfi EOS One är lätt att vila ögonen på. Lådan är estetiskt tilltalande och vackert flamhärdad – och inte gör det saken sämre att denna italienska allround-bock ackompanjeras av en kolv i valnöt och ett trevligt pistolgrepp med en vacker nätskärning.

EOS OneNär man är på jakt efter en hagelbock i 10 000-kronorsklassen så tänker nog de flesta jägarna på en turkiskt byggd, eller en begagnad sådan. Men även om det inte är något fel på de alternativen så vet man de facto aldrig vilken typ av liv som de har levt. Italienarna är välrenommerade över hela världen för sina hagelvapen. Italienska bössor kommer i många fall till fantasipriser, men inte i detta fall.

EOS One lämpar sig lika väl för jakt som för lerduvor och då den är riktigt läcker så behöver du inte skämmas varken i jaktsammanhang eller på skjutbanan. Denna allround-bössa med slätborrat lopp och en grymt läcker finish, inte minst på dess flamhärdade låda som i kombination med en oljad valnötskolv onekligen sticker ut på vapenhyllan.

Både fram- och bakstock är klädda med snygg nätskärning och den jämnt utsträckta greppytan borde erbjuda ett bekvämt grepp för de flesta handstorlekar. EOS One kommer i kaliber 12/76 och en piplängd på 70 cm. Den kommer även med fem utbytbara choker och väger strax över tre kilo.

Insidan har på det stora hela välgjorda och genomarbetade detaljer. Mekanismen är mekanisk med automatsäkring. Val av vilken pipa som avfyras först styrs med säkringstangenten som förs i sidled, precis som på många andra av marknadens hagelbockar. Automatsäkringen aktiveras när piporna bryts via en ståltapp (som styrs av en detalj i framstocken).

 

EOS One

Prisvärt alternativ

EOS OneJag är möjligtvis skadad eftersom jag främst är van vid kulskytte och ägnar majoriteten av min tid åt det, men min personliga uppfattning är absolut att trycket lämnar en del i övrigt att önska. För att summera det så är trycket hårt – med släp, som tål att vänja sig vid. Piporna är monterade på två tappar i lådan och även om mekanismen tydligt andas Italien så når den här hagelbocken inte upp i samma klass som landsfränderna Beretta och Perazzi. Däremot ligger EOS One högt i medelklassen och är utan tvekan ett prisvärt alternativ som gör jobbet. Och apropå namnet så kan det mycket väl antyda att denna hagelbock är The One just för dig…

Tack till BOFAB i Värmland som lånade ut testvapnet!

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.