RCC M48

Vildmarken testar: RCC M48

2022-01-25

Vildmarken testar: RCC M48

Falkenberg är inte bara stränder, gigantiska varuhus och goda drycker, här finns även RCC Mekaniska Verkstad som bland annat tillverkar lätta och effektiva ljuddämpare av högsta klass. Vi har tittat närmare på RCC M48, en flexibel flermodulsdämpare som lätt kan anpassas beroende på jakt och skytte. 

RCC är kända för sina rekylbromsar, men erbjuder även ljuddämpare av kolfiber och, som sagt, modulbyggda ljuddämpare. Namnet RCC M48 kommer från dess diameter på 48 mm och det dröjde inte länge innan vi kunde konstatera att deras senaste ljuddämpare visar sig vara mycket effektiv och flexibel. Du kan både reglera längden (och med det dämpningens omfattning) och växla kaliber, utan att du behöver fler licenser i pärmen. Detta eftersom det endast är den bakre delen som är licenspliktig. Du kan med andra ord bygga på med fler moduler, för mer dämpning, efter tycke och smak.

Det finns tyvärr många exempel på jägare som skadat sin hörsel under jakten och/eller ute på skjutbanan. Oavsett anledningen till varför vissa väljer bort hörselskydd så kommer det ofta med ett högt pris. Enligt uppgift kan jaktvapen med klass 1-kaliber kommer upp i toppar som överstiger 160 decibel och det är enkelt att lista ut konsekvensen av de smällarna nära örat. Glädjande nog börjar dock fler och fler jägare inse fördelarna med att skydda sig. En ljuddämpare har ju även ofta visat sig minska rekylen och gör skytten mer avslappnad och mindre benägen att utveckla skotträdsla, vilket har fått till följd att intresset för ljuddämpare bara ökar och ökar.

RCC M48

Reducering på cirka 35-36 decibel

Genom åren har det gjorts otaliga tester som visar att en bra ljuddämpare oftast reducerar ljudet med ungefär 30 decibel. Dessutom ska den säkerställa att smällarna kommer under den punkt där ljudet kan orsaka permanenta skador, vilket ofta anges till runt 140 dB. M48 reducerar faktiskt ljudet med hela 35–36 dB i en 308, så det var kanske inte så konstigt att jag gillade den.

Du som jagat med dämpare innan vet att första skottet ofta smäller lite högre. Till M48 medföljer sex stycken nät i rostfritt stål som man lindar mellan bafflarna, något som enligt RCC gör att man får bättre dämpning redan från första skottet. När jag provade fick jag mycket riktigt en behaglig upplevelse direkt och skillnaden från min vanliga dämpare med två kamrar var tydlig. En dov booof-smäll utan snärt, helt utan tendens till ringningar i öronen som jag brukar uppleva annars. Jag tror bestämt att RCC just fått en ny kund om man säger så…

RCC M48

Rekylbromsmodul

Om man är intresserad av att minska rekylen ännu mer kan man komplettera nya M48 med en tillika nyutvecklad Brake Module. RCC har här använt och nyttjat sin erfarenhet av rekylbromsar och byggt en rekylbromsmodul till dämparen. Vi har testat ljuddämparen med och utan denna modul, och skyttet med min 308:a är faktiskt märkbart annorlunda. Rekylen är redan väldigt reducerad av dämparen, men den blir ändå något snällare med en Brake Module monterad längst fram. Dock blir ljudet avsevärt mycket snärtigare och skarpare när man i princip eliminerar dämpverkan från en av tre kammare, så eftersom jag inte har några som helst problem med rekylen i dämparens originalutförande skulle jag nog välja att köra utan bromsmodul. Hade jag däremot jagat med en kaliber med lite mer skjuts i, som exempelvis 30.06 eller 9,3×62, ja, då hade jag nog definitivt övervägt att komplettera dämparen med denna ändå ganska fräna lilla pryl för i runda slängar en femhundring extra.

Vi har dessvärre inte haft möjlighet att mäta decibel under testet men M48 dämpar bra, konstruktionen av dämparen är innovativ och den svenska kvaliteten gör sig glädjande nog påmind. Detta är definitivt en produkt som gör jobbet på ett alldeles utmärkt sätt!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Prylar

Pryltips: Caldwell Claymore

Caldwell Claymore ger alla fördelar med en elektrisk lerduvekastare utan att man behöver bära runt ett tungt batteri. Denna lätthanterade, fotmanövrerade, manuella enhet kan kasta