Vildmarken testar: RCC Carbon 50 Hunter

2022-06-13

Vildmarken testar: RCC Carbon 50 Hunter

För den rörliga jägaren så är varje gram, eller snarare avsaknaden av varje gram, viktigt och detta är något som svenska RCC har haft i åtanke när de tagit fram sin nya dämpare i kolfiber. Vildmarkens Stefan Vänersand gav sig ut för att testa denna spännande lättviktare.

Kolfiber är ett armeringsmaterial som består av tunna dragna trådar av kol, vävda eller tvinnade till mattor, vävar eller band. Kolfiber används tillsammans med epoxi-, poly- eller vinylester för att tillverka lätta och starka konstruktioner i allt från bilar, båtar, cyklar och fiskespön till flygplan, helikoptrar – och inte minst vapendelar. Materialet är hållbart och framför allt lättare än metall och exempelvis glasfiber, och det är just därför det blivit så populärt för detaljer i vapenbranschen. Inte minst när det kommer till gevärskolvar som sänker totalvikten på en bössa en hel del.

Rörliga jägaren i fokus

Svenska RCC har i många år bevisat sig som en pålitlig tillverkare av ljuddämpare och rekylbromsar och har med en av sina senaste produkter valt att arbeta med just kolfiber. RCC Carbon 50 Hunter är en ljuddämpare som är utvecklad med den rörliga jägaren i åtanke. Dämparen väger endast 390 gram och bygger bara tio cm (eller rättare sagt 99 millimeter som specifikationen säger) framför pipan. Med en totallängd på 229 mm går med andra ord mer än hälften av ljuddämparen över pipan, i stället för framför. Och på tal om rörliga jägare så har kolfiberhöljet ännu en fördel. Här slipper man nämligen det för allt för många så väl kända metalliska ”klinget” när bössan dras emot kvistar och grenar.

RCC Carbon 50 Hunter är tillgänglig i kalibrarna 6,5 – .30 – 8,0 – 9,3/.375 med både 14- och 15-gänga. Eftersom jaktsäsongen i skrivande stund går på sparlåga var det med glädje som jag efter montering på min Sako istället tog en sväng till skjutbanan för att bränna av en halv ask Jaktmatch. Upplevelsen med dämparen var mycket trevlig. Jag hade hört att kolfiberdämpare ger en “snällare” smäll även vid samma dämpning i dB, eftersom metallhöljen alstrar ett visst resonansljud. Kan bara instämma – detta är helt klart min nya favorit.

RCC Carbon 50 Hunter

Många fördelar

Dämpningen är riktigt bra och jag upplever att den inte riktigt ger lika mycket värmeflimmer som en traditionell ljuddämpare av aluminium. Så fördelarna är med andra ord flera; lägre vikt, inget klingande mot grenar, mindre mirage, eliminerat resonansljud och inte minst så är den riktigt snygg…

Ljuddämpare av alla sorter slits, och en som är tillverkad i kolfiber är inget undantag. Krutgaserna är aggressiva mot ljuddämparens insida, och bindemedlet i kolfibermaterialet är det första som kan utsättas. Men RCC har löst detta på ett bra sätt, då insidan av dämparen har klätts med en tunn beklädnad av aluminium, på så vis skyddar det kolfibermaterialet i dämparen. Med det sagt så är rengöring av dämparen förstås av stor vikt om du vill ha en dämpare som håller i många år framöver.

RCC Carbon 50 Hunter

Sunt förnuft råder

RCC:s kolfiberdämpare kan skjutas på samma sätt som en traditionell ljuddämpare innan man behöver låta den få svalna. I praktiken rekommenderas inte mer än 15–20 skott i följd på skjutbanan utan avkylning och det är som vanligt sunt förnuft som råder. Blir dämparen, eller pipan för den delen, alldeles för varm, så är det dags att låta bössan vila en stund, vilket egentligen säger sig självt. Summa summarum så är RCC Carbon 50 Hunter verkligen en produkt som vi definitivt kan rekommendera!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter