Ad

Vildmarken testar premiumskjutstöd

När det kommer till att avlossa ett säkert skott på stillastående vilt så är ett bra skjutstöd något som varje jägare bör ha med sig. Marknaden är stor och alternativen många och Magasin Vildmarken har därför skannat av marknaden för att hitta guldkornen – i detta inslag visar vi upp fyra av favoriterna. [Text & foto: Staffan Johansson]

Test av skjutstöd

 

Personligen använder jag gärna en kortare bipod på min studsare – och i de flesta fall försöker jag hitta en säker, liggande position för att kunna avlossa mitt skott. Men under sommartid, eller för den stundande vildsvins- eller bockjakten, och på flacka jaktmarker där kulfånget är bristfälligt, så är det svårt att hitta situationer där detta är möjligt. Därför är skjutstöd för stående skytte något som varje jägare bör ha hemma i jaktgarderoben.

 

Bog Pod DeathGrip

Bog Pod Deathgrip

Kanske det grabbigaste skjutstödet på marknaden. Bog Pod Deathgrip är tillverkad av aluminium och hela stödet andas robusthet och kvalitet med grova ben och reglage stora nog att hantera med handskar. Skjutstödet påminner om ett rejält kamerastativ, med ett unikt grepp som du med hjälp av en stor ratt ”nyper åt” kring kolven med. Sätter du den på mitten av vapnet så kan du till och med släppa taget om vapnet och låta det vila i stödet. Bog Pod Deathgrip är så nära ett bänkstöd du kan komma – och även om man annars gärna vill ha stöd i bakkant av kolven så skulle jag vilja påstå att det inte behövs i detta fall.

Benen kan höjas högt upp för att ge ett bra stöd, även om du är nästan två meter över havet som jag, men du kan även fälla ut benen i 45 eller 85 graders vinkel och möjliggör på så vis att du även kan sitta eller ligga och skjuta.

Stabiliteten och robustheten kommer dock med ett pris, nämligen vikten. Cirka 3,8 kilo extra ska du gå och bära på och även ihopfällt tar det ganska stor plats. Ska man gå långt kan det alltså vara bättre att välja ett något lättare alternativ.

Plus och minus

+ Otroligt stabilt
+ Du kan släppa taget, ”handsfree”
+ Möjligt för stående, sittande och liggande skytte

– Tungt att bära med sig

Rek.pris: 3 195 kr
Svensk distributör: Nordik Distribution AB, www.nordik.se

 

Blaser Carbon Shooting Stick

Blaser Carbon Shooting Stick

Tyska Blaser är på frammarsch och förutom sitt nytänkande inom vapen så kommer de varje år ut med nya tillbehör. I år har de tagit fram ett nytt skjutstöd. Det påminner visserligen om det klassiska dubbla benstödet som funnits på marknaden i några år, men nu har de förfinat många detaljer och gett det sin egen touch med smak för design och funktion.

Stödet i bakkant av kolven ger ett bänkliknande stöd och tack vare att man till exempel i detta fall kan justera både fram- och bakdel av skjutstödet tillför det stor funktion, om du exempelvis jagar i sluttande terräng, eller rent av vill ha möjlighet att sitta ned och skjuta.

Det märks att det ligger mycket möda bakom utvecklingen och att det är jägare som tänkt till. Benstödet är tillverkat i kolfiberförstärkt plast, vikten ligger på nätta 985 gram. Det som får Blasers skjutstöd att sticka ut i sin genre är dess vridbara pistolgrepp. Detta ger dig otroligt bra stöd och möjlighet att röra dig omkring 20 meter i sidled på 100 meter utan att behöva justera din position, något som många vet kan vara helt avgörande under jakt.

Benstödet är lätt och hopfällbart. Du får dessutom med dig en väska om du vill skydda ditt stöd under färd, eller underlätta montering på exempelvis ryggsäck. I väskan hittar du även ett magnetfäste att ersätta U-klykan med, för dig som har Spartan-fäste i/på din kolv, som i detta fall ger en otrolig fördel.

Plus och minus

+ Mycket lätt och robust konstruktion
+ Många genomtänkta lösningar, exempelvis vridbart handtag
+ Magnetfäste som alternativ

– Hade önskat kunna höja och sänka benen från skytteposition

Rek.pris: ca 2 500 kr
Svensk distributör: blaser sverige, www.blaser.de

 

4 Stable Stick

4 Stable Stick Ultimate Carbon

4 Stable Stick bröt ny mark när de lanserade sin Bush Stick – ett stöd som är prisat världen över, med stöd i fram- och bakkant för ditt vapen. Det har en mycket enkel konstruktion och ger dig fördelarna av ett ultralätt benstöd med väldigt bra stöd för ditt vapen. Deras nya uppföljare och ”värsting” till skjutstöd är den så kallade Ultimate Carbon. Den ser likadan ut som den traditionella i stål, men är tillverkad i förstärkt kolfiber. Den ska enligt tillverkarna tåla mycket stryk och vara en riktig slithäst och väger endast 650 gram.

Stödet går inte att fälla ihop utan man får ta isär det i delar. Detta kan upplevas som lite ”meckigt”, men det är i ärlighetens namn gjort på några sekunder när du fått lite rutin på det. Oavsett om du väljer det traditionella stödet av stål eller det i kolfiber så har du här ett otroligt bra stöd för stående skytte, men här till nackdelen att du är begränsad i justering. Det du kan göra är att ta isär benen för knästående skytte eller dra ihop fram och bakkant för skytte i vinkel. Jag som är nästan två meter lång finner detta lite begränsande, men som helhet väger produktens enkla och lätta konstruktion upp för detta.

Plus och minus

+ Väldigt lätt
+ Banbrytande design
+ Snabbt att komma i skytteposition

– Begränsad justering

Rek.pris: 2 500 kr
Svensk distributör: frisport, www.frisport.se

 

Primos TriggerStick Gen 3

Primos Trigger Stick Generation 3

Primos Trigger Stick är ett av världens mest sålda skjutstöd. Precis som sin föregångare består den av tre utdragbara sektioner per ben och ett kamouflagefärgat och ergonomiskt handtag. Både formen och mönstret på greppet har förbättrats och förfinats och ligger väldigt trevligt i handen. Greppytan är bra, både med och utan handskar. Den kan förlängas från 61 cm till hela 157 cm, vilket ger dig ett bra stöd i alla möjliga situationer. Höjden på skjutstödet justeras med hjälp av en avtryckare som är inbyggd i handtaget. Detta gör att justering av höjden görs tyst och bekväm. Allt du behöver göra är att hålla in avtryckaren, lyfta stödet till önskad höjd och släppa så snart benen når marken.

Trigger Stick Generation 3 har en stor roterande glidyta under handtaget vilket gör skjutstödet stabilt. Stödets nya design jämfört med tidigare generationer gör att de tre benen från start är låsta till max 45 grader, men genom ett litet vridmoment kan du fälla ut benen till cirka 80 grader för sittande och/eller liggande skytte. Detta gör den till ett av marknadens mest flexibla skjutstöd. Istället för att gänga av klykan sitter den nu med ett snabbfäste som du kan byta ut mot ett stativfäste, för att montera exempelvis din kikare, videokamera eller tvåpunktsstödet som vi visar i detta test.

Trigger Stick Gen 3 är tillverkad av aluminium och är lätt att bära med sig, stödet kan dock möjligen upplevas som aningen rangligt i högt ställt läge.

Plus och minus

+ Väldigt lätt och flexibel
+ Höj- och sänkbart med avtryckare
+ Tvåpunktsstöd som tillbehör

– Aningen rangligt på grund av sin låg vikt

Rek.pris: 1 795 kr + 695 kr för tvåpunktsstöd
Svensk distributör: Fondprodukter ab, www.fondprodukter.se

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2020-07-07

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.