Ad

garmin_010_01363_11_virb_xe_action_camera_1137327

Vildmarken testar Nya Garmin Virb XE

Garmin Virb XE är en liten, kompakt, actionkamera med en 1 tums LCD skärm. Trots att sin ringa storlek är den fullproppad med stora saker.

Virb XE har en 12,4-megapixel, 1/2,3-tums CMOS-sensor som tar stillbilder på 12 och 7 megapixlar, och kan spela in video i 1440p upp till 30 bilder per sekund, 1080p vid 60 bilder per sekund, 720p vid 120 bilder per sekund och 480p i 240-bilder på sekund (super slow motion). I foto burst läge kan kameran ta 12 megapixel bilder med 30 bilder per sekund.

Vill man ta time-lapse bilder kan XE ställas in för att ta bilder med intervaller på upp till två minuter.

Utan data är XE bara en kamera. Den tar jättefina bilder och otroliga filmer men det är den tekniska data som också fångas som gör XE så otroligt mycket mer intressant för användaren. XE har GPS, en accelerometer, och förmågan att kommunicera med andra kameror, smartphones, och sensorer via Wi-Fi, Bluetooth, eller ANT +. Den inbyggda GPS:n innebär att Virb själv vet hur snabbt den rör sig, vilken riktning, lutning, fall, höjd, och hur många Gs som dras. Garmin kallar dessa funktioner ”G-Metrix.” När du är ansluten till Garmins långa lista av kompatibla ANT + sensorer kan den finna och mäta puls och kadens, temperatur, vattendjup, vindriktning och hastighet, motorvarvtal, vridmoment, och många andra statistik i samband med hur den rör sig. Dessa data visas automatiskt i en mängd olika data på videon när den redigeras i Garmins gratis Virb Edit (för Windows och Mac).

Virb XE kan kommunicera med Virb smartphone app via ett Wi-Fi-anslutning som gör telefonen både en levande personsökare och fjärrkontroll. Detta möjliggör snabb foto- och video uppladdning till en smartphone, som sedan kan delas till alla sociala media appar.
IMG_1723_farg (Large)
Den Virb XE som vi testade levererades med ett batteri, en USB-laddningskabel, fem fästen, två förlängningsarmar, tre skruvar för att fästa kameran till fästena, en insexnyckel och en kom-igång manual. Helt ärligt, vad är det alla vill ha av en actionkamera? Svårt att svara på kan tyckas då vi alla har olika preferenser utifrån vad vi ska använda den till. Det finns däremot en gemensam nämnare för oss alla. Den ska bara fungera. Vi vill ägna vår dyrbara tid till vår hobby, sport, livsstil, upplevelse och inte spendera den med att försöka få ”skiten” att fungera. Virb XE är precis en sådan kamera som bara fungerar. Tyvärr är underbart kort och batteriet är lite på den lilla sidan av kapacitet. Här gör man väl i att skaffa åtminstone ett extra batteri. Erfarenheten från testet var att batteriet varade cirka två timmar innan det dog.

När vi tryckte på Virb XE tog det endast 4 sekunder från att vara helt avslagen till att vara igång och filma. En avsevärd förbättring mot de bortåt 10 sekunderna föregångaren tog på sig. Med en 16 GB microSD-kort i kameran kan man filma en timme och 18 minuter video vid 1080p och 30 bilder per sekund, eller ta 3,318 stillbilder i 12 MP.

Kameran är helt vattentät så man kan utsätta den för det mesta utan att behöva någon extra låda som skydd. Kamerahuset är ingen plastlåda heller så ljudet som XE spelar in är klart och utan vibrationer vilket kan vara en trevlig överraskning för de som är vana kameror från andra märken.

När det gäller videokvalitet har XE den högre upplösningen 1440p tillgängligt men vid 30 bilder per sekund. Desto mer användbart är 1080p som kan spelas in i hela 60 bilder per sekund viket ger riktigt bra flyt i filmerna.

Garmin Virb XE att ha fler funktioner än vad den genomsnittliga användaren kommer att använda. Men det gör inget för det är bättre att ha funktionerna än att önska att man hade dem. Designen är genomtänkt, menyerna är lätthanterliga och knapplayouten är intuitivt även om vi tycker att den nya inspelningsknappen är något för liten. Den större på föregångaren var bättre då den var lättare att komma åt särskilt med handskar på. Videoproffs kanske vill ha en kamera med lite mer anpassade funktioner och högre alternativa upplösning som t.ex. 4K men för oss som vill spänna på en kamera, dra ut till skogs och spela in en liten video som även spelar in all data som går att samla in så finns det ingen bättre kamera på marknaden idag.

Läs hela testet i Magasin Vildmarken nr 1.

Inlägg av: Rickard Faivre den 2016-02-02

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.