Vildmarken testar: Mossberg 590

2016-12-18

Vildmarken testar: Mossberg 590

O.F. Mossbergs & Sons är en amerikansk vapentillverkare som grundades 1919 av Oscar Frederick Mossberg som föddes 1866 i Svanskog, Värmland. Han emigrerade till Amerika 1886 och tog först arbete hos några olika vapentillverkare och bidrog med ett antal egna vapenpatent.

img_2546-large

Efter tag började han tillsammans med sina söner att tillverka först egna pistoler för avfångning utifrån ett litet loft i New Haven. Sedan dess har företaget växt stadigt och är idag inte bara leverantör till Amerikanska och andra försvarsmakter utan även till jägare över hela världen. Det är inte utan viss stolthet som man som svensk betraktar Mossbergs logga med den svenska flaggan och tre kronor. Som värmlänning blir man dessutom lite extra stolt.

Mossberg 590 SP A1 är ett enkelpipigt hagelgevär med pumpomladdningssystem. Kolv och framstock är i syntet. Resten är metall. Detta är ett arbetsverktyg gjort för att användas under alla tänkbara förhållanden utan att svika dess användare.

Med pumpsystem är man helt okänslig för alla varianter av laddningar till skillnad från gas- eller rekylomladdade vapen. Visst det tar något längre att ladda om men du kan alltid lita på att laddningen fungerar. Skott efter skott. Lär man sig dessutom att använda rekylen som hjälp vid omladdning så minimerar man muskelkraften som behövs för att ladda om och på köpet går det än snabbare att ladda om. Pipan är slätborrad och utan gäng för choker. Man kan mot ett mindre tillägg få 590 gängad för choker av Benelli typ. Vill man till exempel även använda en mynningsbroms så behövs gängningen även då. En av anledningarna till att välja ett enkelpipigt vapen för jakt är för att kunna använda slugs/Brenneke patroner. Pipan är slätborrad i cylinder choke och i motsats till vad många tror så fungerar det alldeles utmärkt till slugs. Träffbilderna på 90-100m är fullt godkända. Räfflade pipor ger visserligen något bättre träffbilder och på längre håll men det är absolut inget som behövs för jakt. Räfflade pipor krävs dock om du ska skjuta sabot för att få träffbilder som kan användas till jakt.

mossberg 590

Testvapnet ska inte med på jakt utan den provar jag enbart på skjutbanan varför magasinet inte är begränsat till 2+1 vilket som bekant är kravet för jakt. Istället får jag i hela 8+1 skott. Detta exemplar är utrustat med Ghost Ring som riktmedel. Ghost ring är ett mycket effektivt riktmedel när man vill kunna komma på målet snabbt. Siktet är självklart även justerbart. Lådan är även förborrad om man vill kunna använda delade klackar eller picatinnyskena för att montera andra riktmedel än Ghost Ring. I anläggning ligger Mossbergen ganska bra hos mig.

img_2587-largeSvanhalsgreppet och avståndet från bakkappa till avtryckare är inte riktigt som jag vill ha det. Det är lite för långt till avtryckare och vinkeln på handleden är inte optimal. Jag är dock inte särskilt förvånad. Jag har hittills nog aldrig hittat en pump eller halvauto som jag tyckt varit lika bekväm i anläggning som en hagelbock eller sida vid sida för den delen. 
Att skjuta med 590 väger däremot upp det hela. Det är ren skjutglädje att bara kunna mata på och skjuta skott efter skott. Den upplevda rekylen reduceras rejält tack vare den tjocka gummibakkappan och relativt raka stockningen. Det går även snabbt att lära sig med vilken rytm man ska trycka av och pumpa för att använda minimalt med egenenergi vid omladdningen. Mekanismet fungerar klockrent från första början trots att det är en helt ny bössa och inte ett enda eldavbrott blev det heller på några hundra skott. Därmed inte sagt att det inte kan bli ett för slarvar man och inte pumpar hela vägen så blir det inget skott heller. Jag sköt hagel och slug med vikter från 24g upp till 36g och den enda skillnaden som upplevdes var inte helt otippat en något kraftigare rekyl med kraftigare laddning men inget som fråntog skjutglädjen. Det var däremot något svårt att få bra träffbilder stående när jag sköt slugs. Mest för att jag var ovan siktet och kulbanan på blyklumpen när jag stod på 100m. Vid 50m var det inga problem.

Mossberg 590 SP A1 är som sagt en arbetshäst. Skott efter skott så matar den på. Allt hänger egentligen bara på hur länge din muskelkraft räcker till. Det är inte tungt att ladda om med pumpen utan det är antalet pumpningar i rad som avgör. Tur att man måste ladda om emellanåt. Att man får ha bössan med 8+1 skott med målskyttelicens är ju trevligt men de flesta av oss kommer nog att vilja jaga med den och då kan undra varför man ska överväga ett enkelpipigt gevär när det finns hagelbockar med två pipor som man kan variera chokerna på och på ett enkelt ta isär för kompakt transport.

Vid jakt med slug är godkänt vilt mufflon, vildsvin och dovhjort. Jakt med slug får endast bedrivas med enkelpipigt hagelgevär så där går bock och sida vid sida bort. Nu är det inte så många av oss som jagar med slug då samma vilt får jagas med klass1 kulvapen men jag personligen går hellre på gris och eftersök på gris med just slug. På tal om eftersök så går som bekant de flesta vanliga jaktreglerna bort när det gäller att förkorta viltets lidande. Jagar man med hagel så har du fördelen av ett extra skott. Det kan verka lite bagatellartat men det är oräkneliga gånger som i alla fall jag gärna hade haft ett extra skott utan att behöva ladda om. Allt från gås- till andjakt som räv hade ett extra skott suttit fint. Sedan ska jag erkänna att jag är något svag för pumphagel. Kan inte riktigt förklara det men jag blir lite extra glad när jag skjuter med en. Till nästa nummer så ska jag ta och förädla den med lite av det enorma utbud som finns för 590. Som ett av USA absolut populäraste vapen både för privatpersoner, myndigheter och försvarsmakten har det även gett upphov till en rik tillbehörsmarknad. Helt ärligt kan jag inte riktigt förstå varför inte alla har en pumphagel i vapengarderoben. Den är inte särskilt dyr, funkar i alla lägen och härstammar från Sverige.

SPEC
• Vikt: 3,2 kg
• Längd: 105 cm
• Piplängd: 51 cm
• Sikte: Ghost Ring
• Magasin: 8+1 (2+1 jakt)
• Kaliber: 12/70 12/76

www.vildsvin.se (Pris 8 950 kr)

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!