Vildmarken testar: Merkel HELIX Speedster

2019-02-13

Vildmarken testar: Merkel HELIX Speedster

Merkel HELIX Speedster är enligt uppgift marknadens snabbaste rakrepeterstudsare. Magasin Vildmarken tog med den ut för att se vad den går för.

Merkel HELIX Speedster är rent mekaniskt en traditionell HELIX, med alla dess fördelar. Men det som är nytt och slående redan vid en första anblick är såklart den nya stocken. Det är en gedigen syntetstock i två delar (fram och bak) där greppet är vad som motsvarar ett grepp i en tumhålskolv. Med sin Speedster-stock bryter Merkel ny mark då den faktiskt numera har en öppen design i överkant och knappast längre kan kallas tumhål. Skytten ges möjlighet att vid säkring eller repetering lyfta handen rakt upp, istället för traditionella tumhålskolvar där man måste lyfta ur tummen ur greppet. Den nya utformningen kallar Merkel för OmegaGrip.

Ljudlös och elegant justering av kindstöd

En växande trend hos många tillverkare är justerbarhet från fabrik som tillåter skytten att justera kundstöd och andra funktioner för bästa möjliga passform. Denna service är något som Merkel också anammat och gör det verkligen med stil. För det första så kommer Speedster med ett justerbart kindstöd med ”minnesfunktion”. Något som vid exempelvis drevjakter, där man lastar in och ut vapnet flera gånger per dag, verkligen är en uppskattad funktion. Knappen som reglerar kolvkammen är elegant nedfälld i bakkant, på översidan av stocken. Trycker man in knappen så höjer sig stödet ljudlöst till förinställd höjd.

Den förinställda höjden på kolvkammen justerar du enkelt genom att ta bort bakkappan där en insexnyckel sitter fast, med denna justerar du ditt läge. Notera att detta läge är den maxhöjd du för stunden då kan ställa. Du kan enkelt genom att hålla in knappen samtidigt som du trycker ned kindstödet få det i alla lägen från nedfälld till din maxhöjd, vilket kan vara önskvärt om du exempelvis växlar mellan kikarsikte och rödpunktsikte och har olika höjd på synfältet.

Något som kanske är underförstått med att man kan avlägsna bakkappan, är att denna också är utbytbar för att anpassa den perfekta längden för dig som skytt. Jag själv som är 190 cm+ skulle välja att sätta en något tjockare bakkappa för ett optimalt anlägg. Vi jägare har ofta olika smak för motstånd på trycken. Det är välkommet att du kan justera detta på egen hand från cirka 900 gram till 1900 gram. 

Stocken med sitt OmegaGrip ligger väldigt trevligt vid skjutposition. Jag uppskattar personligen att den är av syntetmaterial. Med en vikt på cirka tre kilo är den heller ingen tungviktare vilken gör den riktigt trevlig även vid rörligt skytte. Och det är väl också där de har lagt sitt fokus – att vara en drevjaktsbössa där snabba skott är ett faktum. Stocken har greppytor som är riktigt trevliga, både med och utan handskar och även så i vått och torrt. 

Utväxlande repetering

Merkel HELIX nådde Sverige för första gången år 2011 och då med en nytänkande konstruktion av rakrepetering. Repeteringen med slutstycket är endast sex och en halv centimeter lång, men ett kuggsystem ökar slutstycksrörelsen till det dubbla. Första gången man provade kändes det lite ovant, och i alla fall jag ville dra slutstycken längre än vad som går, men man vänjer sig snabbt och inser snart att det går att repetera extremt snabbt.

Patronmatingen från det rejäla, enkelradiga magasinet i stål fungerar utmärkt att mata fullt och det finns även större magasin att köpa till.

Spänntangent tillför säkerhet

Merkel RX Helix har ingen traditionell säkring utan är i stället utrustad med en ospänd mekanism och i samband med skott spänns mekanismen med en uppspännartangent. Detta ger förstås stor säkerhet med skott i loppet. Precis som hos tillverkaren Blaser så går uppspänningen snabbt och smidigt, vilket också gäller avspänning om skottillfället uteblir. Det är ett litet ljud vid uppspänning som jag personligen stör mig lite på, men det går att göra ljudlöst med lite träning. På skjutbanan presterade vapnet i kaliber .30-06 träffbilder med omkring 2,5 centimeters spridning, vilket är väl godkänt.

Lätt att plocka isär

Ovanpå lådan har man fräst ur spår vilka motsvarar en Weaverklack eller Piactinnyskena – en mycket bra lösning som ger stora möjligheter att välja olika siktesfästeslösningar. Testvapnet var utrustat med det nya kikarsiktet Geco Gold 2,5-15x56i och den minst sagt tilltagna ljuddämparen Hausken SD 406. Det är en riktigt härlig rigg för pyrschjakt, men för drevjakt skulle man behöva skruva av dämparen och slänga på ett rödpunktsikte.

HELIX är verkligen en så kallad take-down-bössa. Med ett par enkla handgrepp och utan verktyg delar man vapnet för en smidig och mer diskret transport eller rengöring. Speedster kommer som standard med M15x1-gänga med tillhörande gängskydd. De fasta riktmedlen på pipan kan enkelt plockas av med den medföljande nyckeln som du hittar i bakkappan.

Det som Merkel HELIX Speedster har gemensamt med en halvautomatisk studsare är att man inte kan föra ut slutstycket och titta genom pipan, likt en traditionell repeter. Detta är något som givetvis i vanliga fall kan spara tid vid inskjutning, men får i detta fall börja på riktigt nära håll om man har otur.

Vi är glada att ha fått lägga vantarna på denna nyhet och ser hur den nästan futuristiskt utformade studsaren kommer ta en varm plats i många jägares vapenskåp. Värt att tillägga är också att du som sedan tidigare har en RX HELIX med den traditionella stocken faktiskt kan köpa Speedster-stocken separat. 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!