Ad

Magasin Vildmarken testar Mauser 18

Mauser har ett sedan 140 år ett gott rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M18 är inget undantag från denna tradition. Magasin Vildmarken har fått låna ett exemplar för att se vad det gick för.

Mauser M18

I deras egen marknadsföring använder de frasen, ”The people’s rifle”, vilket indikerar för att de med sin nya produkt vill träffa målgruppen av den gemene jägaren.  Det låga försäljningspriset ger kanske inte utrymme för extravaganser, men du får väldigt mycket vapen för pengarna. 

Mauser M18 är ett enkelt, men rejält vapen utan konstigheter. Första intrycket är som bekant viktigt och Mauser M18 ger ett mycket gediget intryck. En rejäl kolv, mattsvart låda, svartblånerad pipa och en mycket balans jämfört med vapen i samma prisklass. Intrycket förstärks ytterligare med monterad kolvkam och ljuddämpare (Observera att detta är tillbehör/extra utrustning och ej kommer som standardpaket i skrivande stund). 

Vapnets trelägessäkring ger möjlighet till plundring i säkrat läge. Säkringen låser avtryckaren och har distinkta lägen och säkringstangenten är lättillgänglig men i en snabb situation tror jag att ljudet från säkringen skulle vara ett störningsmoment. Med lite träning kan man avsäkra den ljudlöst men här lämnade det lite kvar att önska. Säkringen är däremot tilltagen i storlek så att du med enkelhet kan hantera den med handskar.  Slutstycket har tre låsklackar samt dubbla utstötare. En tilltagen utdragare ger en pålitlig utdragning av tomhylsor, gång på gång.

Mauser M18 har ett magasin av komposit som följer vapnets form vilket ger ett stilrent intryck. Det rymmer upp till 5 patroner samtidigt som du kan ha ett skott i loppen när det tillåts. Magasinet är även detta av robust kvalitet och fastsättningen upplevs pålitlig och matade fram patroner klanderfritt under månadens test.

Mauser M18

Borgar för kvalitet

För att ge det välutvecklade vapensystemet som ligger till grund för M18 ett perspektiv för den icke Mauser-bekante användaren. Mauser M98 har mer 120 år på nacken. Det är miljontals vapen tillverkade på den klassiska mekanismen som bröderna Mauser ritade 1895 för den kejserliga armén. I Sverige är nog M96 mekanismen den mest kända då den var armévapen från 1896 fram till 1944 i kaliber 6,5×55. Husqvarna tillverkade studsare på denna mekanism i stort antal. Många skyttar och jägare har skjutit sina första skott med just en sådan armémauser.

Mauser 03 visade en annan innovativ sida av Mausers utveckling med pipbyte och en mekanism som spändes vid skott. Mauser M12 blev nästa steg i Mausers utveckling och var Mausers flaggskepp steget under M98 och de lyxvapen som tillverkades. (obs detta stycke lånat förutom första meningen, måste skrivas om)

Mauser M18

Stilrent utformad

Hela lådan är stilrent utformad med ”Mauser M18” graverat och utkastarhålet är av tilltagen storlek så du dessutom kan ladda skott direkt i loppet om du önskar.

Pipan är kallhamrad i specialstål och är något grövre an en vanlig jaktpipa utan att se tjock och klumpig ut. Pipan är gängad 15×1 för ljuddämpare från fabrik vilket är bra då man slipper den utgiften och ett besök hos en vapensmed.

Lådan är mattsvart och pipan är svartblånerad. Hur det förhåller sig med slitstyrkan får framtiden utvisa. Erfarenheter av Mauser sedan tidigare inger gott hopp vad gäller kvalitet.

Ett justerbart avtryckarsystem som är rent och utan släp gör vapnet trevligt att skjuta med.

Slutstycket är cylindriskt och relativt grovt. Det är slutstycket som genererar den goda slutstycksgången genom ett styrspår på slutstyckets undersida.

Styrtappen utgör även stopp för slutstycket i det bakre läget. Slutstycket har utmärkt styrning och några tendenser till att knipa fast kunde inte upplevas under provskjutningarna. Jag får ändå säga att en viss kärvhet kunde märkas som säkert slipar till sig efter lite skjutande.

Slutstycket har tre låsklackar, dubbla utstötare och en relativt bred utdragare. Systemet känns bekant och säkert.

Mauser har valt en polymerkolv av klassisk form som har mycket god ergonomi. Pistolgrepp och framstock har gummiartade greppytor som ger utmärkt grepp vid regn och med eller utan handskar.

Förvaringsutrymme i kolven

En punkt som kanske emot säger det jag redan påpekat, att det är en bössa i sin enklaste form, är att den faktiskt har en påhittig detalj med bakkappan. Med en hand kan du genom två fjädrande plastdetaljer på vardera sida frigöra bakkappan och komma åt stockens insida. Där kan du exempelvis förvara vapenvårdskit, extra ammunition eller något annat som du vill ska följa ditt vapen åt.

Mauser M18

Sub-MOA-precision

Mauser M18 matad med Lapuas helmantel skjuter klanderfritt med en såkallad garanterad ”sub-MOA-precision”. Gevärstillverkare refererar ofta till denna förmåga. Vilket betyder att den skjuter en träffbild inom en MOA. Det innebär att en enskild grupp med 3 till 5 skott vid 100 meter, eller medeltalet av flera grupper, kommer att mäta mindre än 1 MOA mellan de två längsta skotten i gruppen.

Hela teamet har fått testa nya Mauser M18 och det var ingen som trodde mig när jag talade om vad den kostade. Vi är rörande överens om att den har vad kännetecknar ett kvalitativt vapen. Den har en mycket fin balans (något som jag personligen värderar mycket högt), robust låda och mekanism och jag känner en tillförlitlighet till en så anrik tillverkare att jag heller inte betvivlar en lång livslängd. 

I dagsläget kan Normark leverera Mauser M18 i .308 Winchester, men har förstått på ryktesväg att fler kalibrar kommer att erbjudas i framtiden.

 

Specifikationer

  • Rek. pris: 9 995 kronor (OBS! Utan kolvkam, optik och ljuddämpare)
  • Vikt: Standard 2,9 kilo.
  • Längd: 106 cm.
  • Piplängd: Standard 56 cm.
  • Kalibrar: .308 Win.
  • Säkring: Trelägessäkring.
  • Trycke: Justerbart direkttryck.
  • Magasin: Fem standardpatroner.

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-07-21

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.