Liemke Merlin-35 – vildsvinens värsta mardröm

2021-02-08

Liemke Merlin-35 – vildsvinens värsta mardröm

Förra sommaren förvärvade Blaser Group det tyska varumärket Liemke – och satte dem därmed officiellt på kartan på den svenska marknaden. Innan vi testade deras Merlin-35 så fick vi några ord med Christoffer Söderberg, VD för Blaser Group AB, som gläder sig åt det goda mottagandet.

– Liemke är för många ett helt nytt märke på den svenska marknaden och än så länge har de som testat blivit imponerade över bildkvaliteten, säger han.

Christoffer berättar att de ständigt strävar efter att ligga i framkant vad gäller utveckling och bildkvalitet – och att framgångsreceptet för att lyckas med det sistnämnda är en noga avvägd anpassning av sensor, optik, display och digital inställning. Liemkes sortiment ska erbjuda något för alla vad gäller handhållna enheter, frontmonterade enheter för att fästa direkt på kikarsiktet – och renodlade termiska sikten.

– Vi har allt, från enklare instegsmodeller till dem med den absolut bästa bildkvaliteten för identifiering på långa håll, säger Christoffer Söderberg.

Vildmarken fick, som en av de första i Sverige, nyligen lägga händerna på Liemke Merlin-35, en frontmonterad termisk enhet som förvandlar ditt traditionella kikarsikte till vildsvinens värsta mardröm, men håller det måttet jämfört med ett termiskt kikarsikte i samma prisklass?

Det var riktigt kallt och krispigt när vi gav oss ut på jaktmarkerna i Värmland för att testa. Det visade sig direkt att smygjakt var svårt och när vi gick över till vakjakt så blev det snabbt olidligt, men trots de svåra förhållandena så fick vi ändå en tydlig bild av hur jakten kan vara med ett Liemke monterat. Den termiska enheten är enkel att montera, i detta fall med ett clip-on-fäste för en Blaser 1–7×28 iC, som glider på perfekt och kläms fast med en bygel. Du knäpper på enheten genom att hålla in powerknappen. I siktesbilden, genom kikarsiktet, ser du nu en rektangulär termisk bild framför ditt riktmedel. Skärpan ställer du manuellt och eftersom enheten monteras med clip-on-fästet så sitter det på samma ställe varje gång, och behöver alltså inte ställas in varje gång.

 

Liemke Merlin-35

 

Rikligt med information

Frontlinsen tar upp rikligt med information. Bilden är skarp och kontrasten är schysst, såvida väderförhållandena tillåter, vill säga. Enligt uppgift kan man detektera värme på 1 500 meter, men givetvis sätter upplösningen begränsningen och du behöver ha maximalt 200 meter till viltet för att kunna ta ett säkert skott. Enheten har en digital zoom på 2 eller 4 gånger, en OLED-display i XGA-format på 1280×960 och en detektorupplösning på 384×288 pixlar. Det är måhända lite i underkant för att zooma digitalt, men istället kan du förstås zooma med ditt kikarsikte och få en förstorad bild av minsta förstoring, vilket ger en schysst bild.

Flexibilitet i fokus

Enheten är framtagen för den flexibla jägaren och förutom att använda den på det mest uppenbara sättet – framför siktet – kan du även använda den som handenhet. Detta är en grym fördel för både vak- och smygjakt och du behöver inte vifta med bössan för att skanna av området. Desto värre är det med batteritiden. 15 krispiga minusgrader påverkar såklart, men under testets gång kunde jag bokstavligt talat se procenten minska under tiden som jag satt och siktade. Om jag får gissa så kan jag tro att den aktiva batteritiden, med de batterier som rekommenderas, inte kan vara mer än ett par timmar med dess två CR123-batterier. Så att slå på och av det när det är lugnt är att rekommendera, ifall du inte vill ge dig i kast med att fumla med batterier i mörkret. Du kan dock mata den med ström via USB.

En annan stor nackdel är att enheten saknar möjligheter till Wi-Fi. Livestream via telefon eller surfplatta är alltså inte möjlig, utan all inspelning sker via USB och separat videoenhet om man så önskar.

 

 

Fästen för de flesta sikten

Även om Liemke Merlin-35 kan monteras även på picatinnyskena framför kikarsiktet så är deras egentillverkade fästen riktigt trevliga – och de innebär inte heller någon extrautrustning eller anpassning av din vapenrigg. Även om du inte har ett Blaser-sikte så finns det fortfarande fästen som passar nästan all optik på marknaden. I skrivande stund är jag osäker på den aktuella tillgången i Sverige på alla modeller, men förhoppningsvis kan din lokala jaktbutik hjälpa dig med ett komplett kit som passar dig.

Värderar du flexibilitet och att kunna jaga in i de sista timmarna för att sedan, snabbt och enkelt kunna ge natten nytt liv med en termisk siktbild utan att behöva byta kikarsikte, ja, då är denna enhet från Liemke ett riktigt trevligt alternativ.

 

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
HikMicro Thunder TH35C
Produktrecension

Vildmarken testar HikMicro Thunder TH35C

Vi på Vildmarken älskar både att testa prylar och att jaga vildsvin – och ibland har vi ynnesten att få kombinera våra passioner. Vi har

Månadens tidning

I det här numret får vi följa med på utlandsäventyr i form av en klassisk monteria, en jaktform där man på förhand aldrig vet hur mycket eller vilket vilt man kommer stöta på. För Jens Kjær Knudsen var det dock ingen tvekan om vad som hade lockat honom till Spanien, nämligen drömmen om att fälla ett spanskt vildsvin.         

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!