Vildmarken testar: Liemke LUCHS-2

Nu är det tiden på året då varma kvällar, ljusa kvällar och nysådda åkermarker är ett faktum. Av den anledningen tyckte vi att det var utmärkt läge att testa den nya clip-on-enheten Liemke Luchs-2.
Nu är det tiden på året då varma kvällar, ljusa kvällar och nysådda åkermarker är ett faktum. Av den anledningen tyckte vi att det var utmärkt läge att testa den nya clip-on-enheten Liemke Luchs-2.
2023-07-26

Vildmarken testar: Liemke LUCHS-2

Nu är det tiden på året då varma kvällar, ljusa kvällar och nysådda åkermarker är ett faktum. Av den anledningen tyckte vi att det var utmärkt läge att testa den nya clip-on-enheten Liemke Luchs-2.

Termiska enheter från tyska LIEMKE kännetecknas av imponerande skärpa och exceptionell värmeoptik för den passionerade nattjägaren. Som en del av Blaser Group står produkterna för excellens inom jakt- och friluftsbranschen och Liemke LUCHS-2, en termisk enhet för nattjakt som fungerar som både clip-on och handenhet, är inget undantag. Den har designats med nattjägarens behov i åtanke och har en kompakt och intuitiv design med praktiska detaljer som är enkla att hantera även i mörker eller med handskar på.

LUCHS-2

Enheten har en lättanvänd på-, av- och standby-omkopplare på sidan och minns alla inställningar vilket gör att enheten är redo på några få sekunder när viltet väl dyker upp. En annan fördel med clip-on-funktionen är att det sparar in kostnader då man inte behöver köpa både ett sikte och en handenhet för en optimal termisk jaktupplevelse. Liemke LUCHS kan användas för att spana av omgivningen och monteras sedan på kikarsiktet när det väl hettar till.

För dig som inte är bekant med clip-on-enheter så är det en termisk kamera som, till skillnad från ett termiskt kikarsikte som monteras på ditt vapen, monteras framför ditt kikarsikte där du siktar på en digital skärm. Och det är här som du snart märker skillnad på en bra och en mindre bra termisk clip-on. Högre kvalitet och upplösning på displayen, i kombination med en krispig termisk kamera, ger nämligen en bättre bild genom ditt kikarsikte. Eftersom den digitala bilden i siktet är rektangulär så är det av högsta vikt att montage är vågrätt monterat och här har Liemkes och Blasers samarbete kring detaljer helt klart lönat sig.

Faller sömlöst på plats

Liemke LUCHS kan monteras på de allra flesta kikarsiktesmodeller. Det finns ett stort urval adapters att välja mellan, men enheten gifter sig extra bra med den nya B2-serien från Blaser som vi i detta test haft möjlighet att testa tillsammans med clip-on-enheten. Utan att gräva för djupt kikarsiktet i fråga så är Blaser Optics B2 utvecklade för att användas just med clip-on-enheter. På vilket sätt då, undrar kanske du? Jo genom att ha designat om deras kikarsikten från grunden har de gett dem en kortare totallängd, utan att för den sakens skull tumma på kvaliteten. Genom ett kortare kikarsikte får du en kortare totallängd med clip-on-enheten på, och du kommer lättare åt enhetens knappar. På testenheten använder vi Blasers originaladapter, som sömlöst faller på plats över okularet, och dessutom låser sig mot skenmontaget, så att den hamnar perfekt i våg varje gång.

Inskjutning eller ej?

Behöver man skjuta in det? Svaren på den frågan är både ja och nej. Under testets gång behövde vi inte göra det – och på 100 meter i nollställt läge hade vi en träffbild på ett par centimeter vilket i sig är svårslaget eftersom det kan vara svårt nog att skjuta in en termisk clip-on på 100 meter, i alla fall i de lägre prisklasserna vill säga. Liemke LUCHS-2:an drar här fördel av sin i sammanhanget stora sensor på 640 pixlar.

Nya LUCHS-2 har med sin 50 mm stora frontlins en upptäckningsräckvidd på hela 2 500 meter jämfört med sin föregångare LUCHS-1 som hade 1750 meter. Det händer kanske inte så ofta att man spanar på saker och ting 2,5 kilometer bort, men givetvis innebär detta en allt större detaljrikedom på närmare håll. Den ger även ett generöst synfält på 22 meter på hundra meter och när du tittar genom kikarsiktet fyller den digitala termiska bilden upp näst intill hela okularet vid minsta förstoring. Tack vare den högupplösta displayen kan man faktiskt dessutom zooma en hel del utan att tappa alltför mycket kvalitet – och ta ett precist skott på 150+ meter (även om detta kanske inte är att föredra i mörkret, så är det ändå fullt möjligt).

Jag har spenderat X antal kvällar ute sedan första åkern blev sådd hemma på markerna i Värmland. Där och då har jag fått skåda såväl älg som rådjur och vildsvin och jag är väldigt förtjust i konceptet att kunna använda sin vanliga optik tills det sista ljuset faller, och skanna av markerna med enheten som en handenhet. Även om det fortfarande är ljust så är det mycket lättare att se om något börjar röra sig inne i skogskanterna. När mörkret faller, eller när det är dags att smyga sig på, hakar jag helt sonika på enheten frampå siktet. Genialiskt.

Menyerna och funktionsknapparna är väl genomtänkta, och dessutom anpassningsbara efter användaren. Du kan välja mellan tre olika lägen på knappsatsen, en förinställd standard, en basic som begränsar funktioner till dem mest nödvändiga och ett individuellt läge där du kort och gott kan bestämma själv vad knapparna ska göra. Menyerna erbjuder många andra funktioner för dig att skrolla igenom, men även fem olika färglägen; white hot, red hot, rainbow, extra dark och black hot. Personligen föredrar jag att använda black hot på clip-ons och termiska kikarsikten. Det känns på något sätt mer naturligt för mig att sikta på ett svartfärgat vilt, medan jag när jag använder enheten som handenhet hellre använder något av de andra lägena för att upptäcka vilt lättare i terrängen. White hot, eller för den delen red hot eller rainbow, är extra bra när man jagar i terräng med mycket stenar som en sommarkväll gärna lyser varmt genom den termiska kameran. Genom att köra de sistnämnda lägena ser man helt enkelt fler värmevariationer och kan utesluta andra varma objekt mot levande ting.
Enheten ger en grym bildkvalitet med skarp bild och bra kontrast. Den har flera färgval och två olika kontrastlägen som kan hjälpa till vid dåligt väder, eller sämre termiska förhållanden. Enheten har också en stöttålig aluminiumkonstruktion med en rep- och korrosionsbeständig beläggning som är lämplig för tuffa förhållanden.

Batteritid är en faktor jag lägger stor vikt vid när jag utför tester på nattoptik. När det kommer till LUCHS-2, så har den ett standby-läge som enligt uppgifter ger upp till nio timmars batteritid. Den ungefärliga batteritiden för kontinuerligt användande anges till 6-8 timmar, beroende på ljusstyrka, wi-fi och andra faktorer. Vi använde siktet i över tre timmar i sträck med tre av fem streck kvar, vilket tyder på att siffrorna verkar stämma. Om man missat att ladda upp den eller om det ändå inte räcker så kan man rycka med en powerbank ut och både driva och ladda via USB-C.

Byggd för tuffa tag

Luchs-2 har som sagt ett stöttåligt aluminiumhus och en rep- och korrosionsbeständig hårdanodiserad beläggning som gör den idealiskt förberedd för att klara tuffa tag i månljusets sken. Dessutom är den utrustad med trådlös överföring till mobiltelefon (eller med kabel till datorn) och har en inspelningsfunktion med ett knapptryck. Den funktionen är minst sagt omdiskuterad, inte minst eftersom det ju, som bekant, finns både enheter och sikten som spelar in och andra som inte gör det.

För mig personligen är detta dock något som kan vara en riktig ”deal breaker” vid inköp av nattsikten. Och det handlar nödvändigtvis inte om att jag har ett behov att visa omvärlden varje gång jag skjuter ett vildsvin, det är snarare en säkerhetsåtgärd. Låt mig förklara hur jag tänker. Det finns många jägare som i efterhand hade önskat att de kunde spela upp skottet som gick och faktiskt se vad som verkligen hände, inte minst när solen redan för många timmar sedan passerat horisonten.

Exempelvis, en fullvuxen galt dyker upp på 100 meters håll. Du avlossar ett skott genom den termiska optiken, men rekylen och röken från ljuddämparen gör dig desorienterad för en kort stund och när du återfår siktet ser du inte längre vildsvinet vid skottplatsen. Tog skottet där det skulle och det ligger några meter in i skogen, eller har du ett skadskjutet vilt på skogen?

Att faktiskt kunna spela upp sekvensen i mobiltelefonen innan du lämnar din post kan utgöra hela skillnaden mellan succé och i detta fall en farlig situation. Har skottet tagit där det ska? I många fall kan du se blodet pumpa ut och inte minst i vilken riktning vildsvinet försvann och då kan du exempelvis gå på själv eller släppa din hund utan att känna oro gällande huruvida vildsvinet lever eller ej. Men låt oss vända på det. Du har skjutit och noterar att skottet tagit högt, lågt – eller långt bak. Utgången är helt enkelt oklar och du har med filmens hjälp ovärderlig information till eftersöksjägaren. Det må vara ett sidospår i recensionen, men här har Liemkes clip-on-enheter en verklig fördel.

Den kraftfulla kombinationen av det stora synfältet på 22 meter på 100 meter med en räckvidd för att upptäcka vilt på inte mindre än 2 500 meter gör att LUCHS-2 kan användas med alla vanliga allround- eller drevjaktssikten. Det här är helt klart en produkt som vi varmt kan rekommendera!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Trikinsvin har konstaterats i Halland

Ett trikinsmittat vildsvin har fällts nära Vessigebro i Falkenbergs kommun, det rapporterar Hallands Nyheter. Jaktjournalen snappade upp nyheten som Hallands Nyheter rapporterade om först i

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!