Vildmarken testar Liemke LUCHS-1

2022-03-13

Vildmarken testar Liemke LUCHS-1

I samband med vår recension av nya Blaser B2-kikarsiktesserien kom vi i kontakt med Liemke LUCHS-1, en termisk enhet med nattjägarens behov i fokus som är utvecklad som clip-on, men även fungerar som handenhet. Vi lät den följa med under några nätter vid vildsvinsåteln för att se vad den går för!

LUCHS-1, från tyska Liemke, genomsyras av genomtänkta detaljer som är anpassade till de praktiska kraven för nattjakt. Den i sammanhanget kompakta designen ger jägaren en bekväm och intuitiv hantering. Den rejäla och praktiska på-, av- och standby-omkopplaren på sidan hanteras med enkelhet, både i mörker och med handskar på, något som är minst sagt välkomnande när man tillbringar några timmar sittandes i minusgrader. Här slipper man alltså struliga menyalternativ. LUCHS-1 kommer ihåg alla inställningar som man ställt in – och så snart vildsvinen dyker upp är enheten igång på knappa fem sekunder.

En av flera fördelar med en clip-on är att du sparar in en hacka genom att helt enkelt inte behöva köpa både ett sikte och en handenhet för att få den optimala termiska jaktupplevelsen. Du kan med Luchs-1:an spana av din omgivning – och om det väl hettar till – montera enheten i framkant på ditt kikarsikte.

Vi har testat Liemke LUCHS-1 tillsammans med ett Blaser Infinity 1-7×28 iC, ett knivskarpt, lågförstorande kikarsikte med belyst punkt, försett med den senaste modellen av adapter som förenar dem båda. Kort och gott, de smarta detaljerna gör att det helt enkelt inte går att montera fel. De passar bara på ett sätt, du fäster det med den lilla hävarmen på vänstersidan. Värt att nämna är att även om Liemke och Blaser ingår i samma koncern funkar Liemkes termiska enhet utmärkt med andra modeller av kikarsikten. Och även om du förstås drar fördelar av att ha en kvalitetsoptik kan du fortfarande få en bra upplevelse med en billigare optik bakom den termiska clip-on-enheten.

Säkra skott på längre avstånd

Behöver man skjuta in det? Både ja och nej. Vi behövde inte göra det under testet. På 100 meter i nollställt läge hade vi en träffbild på ett par centimeter. Svårslaget, då det kan vara svårt nog att skjuta in en termisk clip-on på 100 meter, i en lägre prisklass vill säga. Liemke LUCHS-1:an drar här fördel av sin, i sammanhanget, stora sensor på 640 pixlar. Tack vare en riktigt bra optik kan du faktiskt ta säkra skott på 100+ meter.

 

Liemke LUCHS-1

 

Övertygande bildkvalitet

Den kombinerade effekten av 35 millimeters frontlins och den stora sensorn är riktigt trevlig. Men om man testar det i praktiken är denna kombination helt övertygande, med knivskarp bild och bra kontrast. Men även vid avstånd på 200 meter är det lätt att identifiera vilt. Du har flera färgval, och två olika kontrastlägen, “sun” eller ”rain”. Som namnet antyder kan det helt enkelt hjälpa till vid ruskigt väder när den termiska sikten är sämre. Mina favoriter är white-hot och red-hot som båda bjuder på enastående detaljskärpa.

Den nya termiska enheten har ett stöttåligt aluminiumhus, och en rejäl rep- och korrosionsbeständig hårdanodiserad beläggning och är därför idealiskt förberedd för tuffa tag i månljusets sken. Och icke att förglömma är den utrustad med trådlös överföring till mobiltelefon (eller med kabel till datorn), och inspelningsfunktion med ett knapptryck. Detta är en funktion som är minst sagt omdiskuterad, eftersom det ju, som bekant, finns både enheter och sikten som spelar in och andra som inte gör det. Men personligen är inspelningsfunktion faktiskt något som kan vara en riktig ”deal breaker” vid inköp av nattsikten. Inte för att jag nödvändigtvis måste visa omvärlden eller lägga upp klippet i sociala medier varje gång jag skjuter ett vildsvin, det är snarare en säkerhetsåtgärd. Låt mig berätta varför…

Det finns många jägare som hade önskat att de kunde spela upp skottet som gick och faktiskt se vad som verkligen hände, inte minst när solen redan för många timmar sedan passerat horisonten.

Låt mig måla upp ett scenario. En galt på runt 120 kilo dyker upp på 60 meter. Skottet går men rekylen desorienterar dig för en sekund och du hittar inte vildsvinet i siktbilden igen eftersom det har lämnat skottplatsen. Har du skadskjutit vildsvinet, eller ligger det redan ett antal meter in i skogen?

Skillnaden mellan succé och fiasko

Att faktiskt kunna spela upp sekvensen i mobiltelefonen innan du lämnar din post kan utgöra hela skillnaden mellan succé och fiasko. Har skottet tagit där det ska? I många fall kan du se blodet pumpa ut och inte minst i vilken riktning vildsvinet försvann och då kan du exempelvis gå på själv eller släppa din hund utan att känna oro gällande huruvida vildsvinet lever eller ej. Men låt oss vända på det. Du har skjutit och noterar att skottet tagit högt, lågt – eller långt bak. Utgången är helt enkelt oklar och du har med filmens hjälp ovärderlig information till eftersöksjägaren. Det må vara ett sidospår i recensionen, men här har LUCHS-1:an en verklig fördel.

Batteritiden är en fråga som jag lägger stor vikt vid när det gäller nästan alla tekniktester. Inte minst när det gäller prylar som ska med mig ut om natten. LUCHS-1:an har som sagt ett standbyläge, som enligt uppgift ger upp till nio timmars batteritid. Den ungefärliga batteritiden i påslaget läge anges till 6–8 timmar beroende på ljusstyrka och wifi med mera. Vi hade siktet påslaget drygt tre timmar i sträck med tre av fem pluppar kvar, så siffrorna stämmer nog ändå.

Den kraftfulla kombinationen av det stora synfältet på 22 meter på 100 meter med en räckvidd för att upptäcka vilt på inte mindre än 1 750 meter gör att LUCHS-1 kan användas med alla vanliga allround- eller drevjaktssikten. Det här är definitivt en produkt som vi varmt kan rekommendera!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om