Liemke Keiler 1

Vildmarken testar: Liemke KEILER 1

En termisk handenhet kan vara jägarens bästa vän. Oavsett om du jagar vildsvin eller räv om natten, älg eller rådjur, eller kanske getter i alperna, så kommer den hjälpa dig att upptäcka vilt bättre än blotta ögat. Vi har kikat närmare på Liemke KEILER 1!
En termisk handenhet kan vara jägarens bästa vän. Oavsett om du jagar vildsvin eller räv om natten, älg eller rådjur, eller kanske getter i alperna, så kommer den hjälpa dig att upptäcka vilt bättre än blotta ögat. Vi har kikat närmare på Liemke KEILER 1!
2023-02-22

Vildmarken testar: Liemke KEILER 1

En termisk handenhet kan vara jägarens bästa vän. Oavsett om du jagar vildsvin eller räv om natten, älg eller rådjur, eller kanske getter i alperna, så kommer den hjälpa dig att upptäcka vilt bättre än blotta ögat. Vi har kikat närmare på Liemke KEILER 1!

I Sverige är digitala sikten begränsade till vildsvinsjakt och olika typer av skyddsjakter, men handenheter är ett tillbehör som är tillåtet för all typ av jakt och observering eller inventering av vilt. Liemke ligger inte på latsidan när det handlar om att utveckla nya termiska produkter för nattjakt – och nyligen släppte de en ny serie av handenheter, KEILER 1 och KEILER 2. Utformningen på dem båda är snarlika, men nummer två har strået vassare tekniska egenskaper för identifiering på längre avstånd, medan ettan med 35 mm-lins har ett något bredare synfält. Vikten på dem båda skiljer bara några gram (1,17 kg respektive 1,21 kg).

KEILER 1, som vi har fokuserat på i denna recension, har en bildkvalitet som verkligen är anmärkningsvärd. Den högupplösta (640×512 pixlar 12 μm VOx-sensorn och 50 mm f/1.1) linsen tillsammans med den sofistikerade bildbehandlingsmjukvaran och flertalet bildlägen som är lätta att ändra gör det enkelt att växla mellan observationsförhållanden och ger en naturlig bild med exceptionell detaljigenkänning även i mindre än idealiska väderförhållanden. Dess prestanda med en grundförstoring på 1,9 x är onekligen en av marknadens bästa, och dess termiska återgivning med fem färglägen gör viltidentifiering till ett enkelt jobb, även om något dyker upp på längre avstånd.

Liemke Keiler 1

Ett svårslaget hjälpmedel

Förvisso har nattjakt verkligen blivit en ”prylsport”. Ju bättre teknisk utrustning du har, desto större fördelar har du i form av identifiering av vilt. Men vad gäller jakt med termisk optik kan det inte nog understrykas att erfarenhet, avståndsbedömning, terrängigenkänning och en rejäl skopa sunt förnuft är receptet för att få till en både etisk och lyckad jakt. Att man här har tekniska fördelar är inte något att sticka under stol med, men bara för att man kan identifiera ett vilt på flera hundra meter betyder det inte nödvändigtvis att man bör ta skott på exempelvis över 70 meter.

Vid en första anblick är nya KEILER-1 slående kompakt, till skillnad från dess föregångare som är något längre i formen. Den är greppvänlig och hänger bra runt halsen, och ryms för den delen även bra i jackfickan. Nackremmen är genomtänkt och går samman med handremmen som omsluter enheten. Den tunna mjuka remmen gör att enheten verkligen ligger bra i handen. Även om du joxar med inställningarna eller för den delen släpper greppet helt så hålls enheten ändå kvar av remmen. Eftersom den omsluter enheten på båda sidor så behöver du inte justera eller byta plats för den om du använder höger eller vänster hand – smart!

Liemke Keiler 1

Fingerfärdiga funktioner

Enheten i sig är användarvänlig, med huvudmenyn, zoom och andra funktioner tillgängliga. Här gäller kort och gott en funktion per finger. Greppar du enheten så ligger pekfingret naturligt på menyknappen och långfingret på zoomhjulet. Med ringfingret växlar du bland annat färgläge – och med lillfingret startar du inspelning. Detta gör det enkelt att hitta de knappar du behöver, även i totalt mörker. Med lite träning så har du snart samma stenkoll på vilka funktioner din nya termiska handenhet har som du har på avtryckare och säkring på bössan.

Liemke har lagt ned mycket kärlek för att göra menyn användarvänlig och jag gillar möjligheten att anpassa menynavigeringen och knapparnas funktioner efter eget tycke, med standard, anpassade och grundläggande lägen. Dessutom gör den personligt anpassade snabbmenyn det enkelt att snabbt komma åt de funktioner du använder mest frekvent.

En termisk handenhet kan också vara mycket bra för att hitta blod vid skottplats.

 

Placeringen av knapparna på KEILER-1 är förvisso en vanesak, men det jag personligen använder mest är zoomfunktionen, och att i det naturligaste greppet inte ha zoomhjulet på pekfingret skaver lite. Men med det sagt, så förstår jag att Liemke vill bjuda in sina användare i sin lätthanterade meny för att få ut det absolut mesta av enheten – men efter att ha varit ute ganska många nätter med enheten så känns zoomhjulet helt klart lite missplacerat. Värt att nämna om hjulet för förstoring är att det går att justera i tre lägen hur snabbt man zoomar. När jag ser något på håll så tycker jag om att zooma in snabbt, så mig passade det bra att dra på lite där. KEILER-enheten har även en “picture-in-picture”-funktion, även kallad PIP, vilket ger dig ett inzoomat fönster av vad som visas i mitten, något som annars är vanligt på kikarsikten. En mycket uppskattad funktion!

Igång på några sekunder

Liemke KEILER-1 har många bra funktioner, men något jag uppskattar lite extra är dess snabbhet. Den är extremt snabb igång, från avstängt läge till skarp termisk bild är det knappa fem sekunder. Strömknappen känner vi igen sedan deras clipon-enhet LUCHS-1. Den är unikt utformad som en liten spak och väldigt enkel att ändra läge på, även med handskar. Om fem sekunder inte är snabbt nog så har strömknappen ett mellanläge – ett viloläge – som spar batteritid och sätter igång enheten på bara någon sekund. Här finns det ingen tiltsensor eller automatiska vilolägen att prata om, utan istället en robust flippknapp som du väljer läge på (viloläge eller påslagen).

Batteritiden för enheten är imponerande med upp till nio timmars användningstid, och den kan laddas fullt inom tre timmar via USB-C. Skulle batteritiden ändå inte vara nog så kan du tyst byta det unikt formade inbyggda BP-K Li-Ion-batteriet genom bajonettkopplingen. Batteriet kan också laddas externt med hjälp av en CHARGER-K-laddare som säljs som tillbehör. Är du en riktigt inbiten nattjägare, eller för den delen jagar i områden där laddningsmöjligheter är en bristvara, så är det ingen dum idé att köpa till en sådan, inte minst eftersom den smarta laddaren faktiskt även kan användas som en powerbank.

Bildexempel med redaktionshunden Oryx i bild.

Inspelningsfunktion

KEILER-1 erbjuder också möjligheten att spela in dina upplevelser, vilket är en toppenfunktion som både är rolig och samtidigt väldigt användbar om man har en kompis med sig som både kan spana och spela in skottet. Att kunna spela in vad som händer efter att man pressar in avtryckaren, i skymning eller totalt mörker, är ett svårslaget hjälpmedel om viltet lämnar skottplatsen. Att ansluta till LIEMKE-appen via WiFi och spara bilder och videor är snabbt och enkelt, och du hittar inställningar för just detta i de lätthanterliga menyerna.

För dig som är glasögonbärare så kan ögonmusslan justeras i längsled, vilket ger dig ett fullt synfält. Till skillnad från en klassisk kikare så är det exakta avståndet till ögat inte så noga, men att se hela bilden, vare sig du jagar med eller utan brillor, är ett stort plus.

När vi på Vildmarken-redaktionen testar prylar så ställer vi ofta varandra frågan vad man skulle vilja ändra eller lägga till om man hade möjligheten att påverka. Och det enda som skulle göra en riktigt fin handenhet ännu bättre är en avståndsmätare då det just är avståndsbedömning som är en stor utmaning på natten, inte minst när man jagar vildsvin som kan skilja ordentligt i storlek – med det sagt så har den en typ av “måttstock” som du kan lägga till, likt man ser på kikarsikten för långhållsskytte för att hjälpa till att bedöma avstånd. Med lite träning kan detta vara väldigt behjälpligt när man vet ungefär hur stort viltet är som man spanar på.

Jag kan inte göra annat än att lyfta på hatten för den här nya handenheten som är en enastående produkt.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!