Leica Geovid

Vildmarken testar: Leica Geovid 10×42 3200

2021-08-08

Vildmarken testar: Leica Geovid 10×42 3200

Det är ett fåtal aktörer på marknaden som erbjuder gräddan av moset när det kommer till knivskarp optik och klanderfri funktion, Leica är en av dem. Är man på jakt efter det bästa är Leica Geovid 3200, en handkikare med en av marknadens kraftfullaste avståndsmätare, säkerligen något som väcker habegäret.

Under de senaste månaderna, vid rävjakt, viltinventering och sena kvällar med vildsvinsjakt, har Leica Geovid 10×42 varit en trogen följeslagare för oss. Kikarens generösa ljusinsläpp och knivskarpa siktbild låter användaren identifiera vilt på flera hundra meters håll. Bilden är extremt klar och den unika ergonomin, tillsammans med dess snabba och pålitliga avståndsmätningar, gör Leica Geovid till en pionjär i klassen. Tack vare optik av högsta kvalitet och robust mekanik och byggkvalitet är detta en kikare som kommer hålla i generationer framöver.

Leica Geovid 3200 mäter pålitligt avstånd upp till 2 950 meter (3200 yards) och oavsett om det gäller över platt mark, i bergen eller i fuktig miljö så gör den alltid jobbet. Den mäter jaktbara avstånd i samma rörelse som man rör knappen, och även extrema avstånd går på ett ögonblick. För mig som uppskattar skytte på längre avstånd kommer kopplingen till Leicas mobilapp till användning. Här kan man nämligen skapa och spara egna ballistiska profiler av sina vapen och sin ammunition, synka med kikaren – och efter varje mätning får man upp hur många klick på kikarsiktet man har för att träffa målet. Värt att nämna är att den ”bara” ger antal klick upp till 1000 meter. Har du en Kestrel vädermätare med blåtand, kan man till och med få in hur många klick i sidled som man behöver korrigera.

I kikaren finns en LED-belyst display som klart och tydligt visar dig data i alla förhållanden. Upp till 182 meter visas uppmätt avstånd med en decimal för mycket exakt mätning. Ekvivalent horisontellt avstånd kan beräknas upp till 1 100 meter bort.

Leica Geovid 10×42 3200 är en grym handkikare. Den är måhända i tyngsta laget med sina 980 gram hängandes runt halsen, men man kommer inte runt det faktum att en kraftfull 10-gångers kikare med tekniska lösningar väger en del, så är det bara. Kikaren kommer med en mjuk rem och gummiskydd för främre och bakre linser. Avståndsmätaren drivs av ett 3V CR2-batteri och enligt uppgift ska det räcka upp till 2 000 meter. Som en bonus är kikaren dessutom vattentät ända ned till fem meters djup.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att