Vildmarken testar: Leica Calonox

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-02-07

Vildmarken testar: Leica Calonox

Ända sedan 1925 har Leica tillhört det absoluta toppskiktet vad gäller kameror och optik. Företaget har alltid haft jägarna och naturälskarna i fokus och det var därför med spänd förväntan som vi tog oss an att testa Calonox, deras nya termiska och frontmonterade enhet.

Leica Calonox finns i två utföranden; Calonox View som är en renodlad handenhet och Calonox Sight som är byggd för att monteras framför ditt befintliga kikarsikte. Den här gången är det den sistnämnda som vi testar.

Enheten är förpackad i en lyxig vit förpackning med endast det nödvändigaste som tillbehör; laddkabel, insexnyckel och montage för kikarsikte. Vid en första anblick är det en rejäl doning att hålla i. Den väger 685 gram, med en frontlins på 42 mm som är försedd med ett gummerat linsskydd. Den är något större än vad jag hade förväntat mig, men gummerad för ett bra grepp och den känns riktigt rejäl i konstruktionen.

Leica Calonox View kan likt den andra modellen användas som en handenhet, och genom att aktivera ”handheld mode” förstoras microdisplayen och vill du öka komforten kan du montera den medföljande gummerade ögonmusslan. Men låt oss istället montera den på ett kikarsikte och låta den visa sitt rätta jag.

Som tillbehör har Leica till detta test skickat med två olika adaptrar för montering på kikarsikte; ett för drevjaktssikte och en för 56 millimeters lins. Vi valde i detta fall att montera den på ett Swarovski Z8i 1-8x. Adaptern gängas på vår Calonox och spänns fast med en bygel på kikarsiktet.

Eftersom siktet är från en gångs förstoring så är såklart microdisplayen inuti ganska liten, precis som med blotta ögat, men den fyller ut bra med 3 till 4 gångers förstoring. Det är en OLED-display med 1024×768 upplösning och den håller en riktigt krispig bild trots sin i sammanhanget relativt lilla sensor på 384×288. Enligt uppgift så har Leica nyttjat sin teknik från kamerasidan och applicerat ”Leica Image Optimizer”, även kallat LIO, på denna enhet. Syftet är att optimera bilden via mjukvaran – och det är faktiskt slående hur mycket bättre bilden är jämfört med många andra enheter med samma upplösning. Någon slags magi är helt klart inbakad!

Testskjutning rekommenderas

Behöver man skjuta in den fast den är frontmonterad? Svaret på den frågan är ja. Enligt uppgift kan det skilja ett par centimeter från siktets ursprungliga inskjutning, då enhetens centrumpunkt kan skilja något från siktets träffpunkt.

Notera att du inte ska skruva på rattarna på kikarsiktet. Den eventuella kompensering som behöver göras gör du genom att hålla in ena knappen på den termiska enheten, där du får menyval att justera träffbilden efter önskemål. Detta hittar du under menysteg tre, och ”Reticle correction”. Ett knapptryck på denna rättar till träffpunkten 2,4 centimeter på 100 meter eller 1,2 på 50 meter, per klick – och du är efter det good to go. På så vis stämmer inskjutning både med och utan Calonox monterad.

Att skjuta in en termisk enhet skiljer sig förstås mot en traditionell sådan eftersom det är värmeskillnader som utger din siktbild. Jag brukar använda en bit folie, som brukar skilja sig rejält i temperatur, inte minst under vinterhalvåret. Jag har även sett andra som exempelvis häftar en värmekudde på skjuttavlan, men personligen vill jag inte slösa på en sådan life saver!

Fyra färglägen och Ultraclear mode

Ljusstyrka, kontrast och färgläge är justerbart via de enkla menyerna. Du kan välja mellan fyra olika färglägen, Red Hot, White Hot, Black Hot och Rainbow, som ger mycket detaljerade bilder med hög kontrast.

I menyn hittar du även något som kallas ”Ultraclear mode”. Detta är något som rekommenderas att användas i ”termiskt dåliga väder”. Är det exempelvis fuktigt ute så är hela världen som en gråskala just eftersom temperaturskillnaderna i terrängen är minimal. Detta läge ger parametrarna lite extra skjuts och förbättrar bilden.

En sak som skiljer Calonox View mot Sight är att View, handenhetsversionen, har inbyggt minne för inspelning och foto. Vill du fånga saker på film via Clip-on-versionen behöver du koppla enheten till en extern videoinspelare via sladd, ett stort minus på en annars riktigt grym produkt.

Leica Calonox Sight kan med sin rejäla lins upptäcka mål upp till ett avstånd på 2 000 meter, identifiera mål upp till 700 meter och att identifiera dem i relativt god detalj på 350 meter. Här sätter såklart din egen kapacitet och val av sikte en begräsning, men att skjuta på ett par hundra meter i totalmörker, är helt klart möjligt.

Du siktar med ditt eget siktes riktmedel och belyst punkt eller kors är såklart valfritt i detta fall. Jag gillar det skarpt, inte minst i kombination med Swarovskis tunna riktmedel och belysta punkt. Har du ett sikte utan justerbar parallax, är maxförstoringen 4–5 gånger. Har du ett sikte med justerbar parallax kan du förstora upp till omkring 7 gånger innan det blir för pixligt. Detta är såklart en smaksak. För egen del föredrar jag att hålla förstoring till ett minimum, inte minst i mörker då jag vill se vad som händer i skottögonblicket, till exempel om viltet mot förmodan skulle lämna platsen.

Frihet under ansvar

Jakt i mörkret är frihet under ansvar. I takt med den lagändring som tillåter vildsvinsjakt på åtel eller öppen mark har marknaden exploderat av produkter för just detta ändamål. Mörkersiktena där ute har varierande kvalitet och vett och ansvar är alltid en otroligt viktig av ekvationen. Men genom att välja en högpresterande enhet blir jakten onekligen säkrare – och där kvalificerar absolut Leica Calonox Sight in.

Läs mer om Leica Calonox Sight här: https://en.leica-camera.com/Sport-Optics/Hunting/Leica-Thermal-devices/Leica-Calonox

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Misstänkt fall av salmonella i safaripark

På Eriksberg, en safaripark utanför Åryd i Karlshamn, har det avlivats ett vildsvin. Detta efter ett misstänkt fall av salmonella. SVT Nyheter Blekinge rapporterar om

Nyheter

Årets bockjaktsspecial är här!

Bockjaktspremiären den 16 augusti är ett datum som de flesta av våra läsare har ringat in i kalendern – och givetvis genomsyras vårt augustinummer av

Nyheter

Dags för Drömjakt Sunne

Under fredagen öppnar vackra Rottneros Park i Sunne upp portarna för årets upplaga av Drömjakt Sunne. I vanlig ordning kommer det bjudas på både högt

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.