Vildmarken testar: Kahles K624i 6-24×56

2017-08-08

Vildmarken testar: Kahles K624i 6-24×56

Kahles grundades 1898 och är därmed världens äldsta aktiva kikarsiktestillverkare. De nöjer sig dock inte med detta utan utvecklas ständigt och är dessutom nyskapande. Läs vår recension av Kahles K624i Generation 3.

Under 2016 blev den tredje generationen av Kahles K624i tillgänglig i Sverige. Med nya kraftiga rattar är det nu ännu lättare att justera siktet även med handskar på. En annan detalj är att man nu kan välja vilken sida man vill ha sidojusteringen på. Som högerskytt kan det vara en fördel med sidojusteringen på vänstersidan så att man kan justera utan att släppa avtryckaren.

Att kunna ligga kvar i anläggning och behålla målet i siktet samtidigt som man kompenserar för höjd och vindavdrift är guld värt vid precisionsskytte, där dessutom din skytteställning är A och O. Justeringsrattarna är precis så tröga och precisa som det ska vara i denna high-end klass. Det är ett rent nöje att manövrera dem.

Taktiska sikten likt detta har sedan länge haft snabbjusteringar för höjd- och sidled då avstånden som siktet är tillverkat för kan vara av stor variation. Detta är något som de mer traditionella jaktsiktena börjat lägga mer energi på mot slutet i form av olika typer av “ballistiktorn”. Detta ser man hos var och varannan tillverkare. Jag tycker att det är roligt att intresset för långhållsskyttet växer och att tillverkarna gör det mer tillgängligt. Jag gillar att det är jag själv som sätter gränsen för vad som är möjligt och inte min utrustning.

Siktbild i Kahles K624i med 6x samt 24x förstoring. Avstånd till mål: 500 meter. Målets mått: Cirka 40x40 cm. Reservation för oskärpa då fotot är taget med kamera genom linsen.
Siktbild i Kahles K624i med 6x samt 24x förstoring. Avstånd till mål: 500 meter. Målets mått: Cirka 40×40 cm. Reservation för oskärpa då fotot är taget med kamera genom linsen.

K624i CCW generation 3

Siktet vi har testat är ett K624i CCW generation 3 i Mil-utförande med vindjusteringen på vänster sida. Detta sikte kom med MSR-riktmedlet. Det är från början utvecklat av det finska företaget FinnAccuracy som tyckte att det fattades ett riktigt bra och mångsidigt riktmedel på marknaden för militärt bruk och tillsammans med dem utvecklade Kahles MSR-riktmedlet. Det är ett riktmedel som är tillräckligt enkelt att använda för nybörjaren, men som även har alla funktioner som den professionella långhållsskytten kan önska sig.

För att veta vilket varv man är inne på finns en röd indikator som dyker upp på varv två och fälls ned på varv ett, så att du både kan se och känna med handen vilket varv du är på.
För att veta vilket varv man är inne på finns en röd indikator som dyker upp på varv två och fälls ned på varv ett, så att du både kan se och känna med handen vilket varv du är på.

Siktet är för ögat en rejäl pjäs på ditt vapen med 56 millimeters objektivöppning, sina 405 millimeter i längd och en mellantub på 34 millimeter. Dock är den förvånansvärt lätt. Kahles K624i väger endast 950 gram och då är inte förglömma att den är fullproppad med högkvalitativa glas.

På tal om glas så är det egentligen här som Generation 3 skiljer sig som mest från den tidigare versionen. Från ett tidigare test vi gjort visade det sig vara en markant skillnad till det bättre med en klarare, ljusare och skarpare bild. Personligen tycker jag att K624i Generation 3 helt klart spelar i samma liga som exempelvis Swarovskis nya flaggskepp Z8i vad gäller optisk prestanda.

Parallaxjusteringen hittar du under höjdjusterings-ratten på denna kikare; något som gör den både enkel att läsa av och att justera med valfri hand. Jag har testat parallaxen på fasta punkter i steg från 100 till 600 meter och fann inget att anmärka på. Justeringen känns väldigt precis och skärpan är mycket bra även på långa håll.

En annan trevlig egenskap hos K624i är det breda justeringsomfånget med bibehållen skärpa i kanterna. Höjdmässigt kan du justera hela 2500 mm och 1100 mm i sidled. För att nå ännu längre ut klarar K624i därför lutningar på upp till 40 MOA (11,6 mil) utan att siktesbilden blir förvrängd. Tornets träfflägesjustering på 25 mil i steg om 0,1 mil uppnås på två hela varv.

“Mil” står för en “milliradian” som motsvarar 10 cm på hundra meter och förkortas vanligen “mil” eller “mrad”, jag har valt att använda mil i detta inslag.

För att veta vilket varv man är inne på finns en röd indikator som dyker upp på varv två och fälls ned på varv ett, så att du både kan se och känna med handen vilket varv du är på.

När siktet väl är monterat och inskjutet, så lossar du på två insex-skruvar på respektive ratt, roterar till nollpunkt och skruvar åt igen – väldigt okomplicerat. En fin liten finess är att när man väl har nollat siktet kan man även klicka ner fyra klick, om man exempelvis skulle få ett skottläge på kortare håll än inskjutningsavståndet.

När riktmedlet ligger i första fokalplanet blir riktmedlet medförstorande, det vill säga att den behåller samma storlek genom hela zoomomfånget, något som i sin tur underlättar markant när man ska bedöma avstånd med hjälp av riktmedlet.

Belysningen är steglös och kan med fördel användas både vid mörker och under dagtid om man enklare vill kunna hitta hårkorset. På MSR-riktmedlet är det just det lilla korset i mitten som belyses samt punkten i mitten, något som är unikt för Kahles version av MSR.

Köper du ett Kahles K624i Generation 3 kan vi konstatera att du faktiskt får mer än vad du betalar för. Det är ett high-end kikarsikte som låter dig ta ditt skytte till en ny nivå.

 

Teknisk data

Riktmedel: Mil3, Mil4, MSR ,SKMR, SKMR2, SKMR3 ,AMR, MOAK.
Synfält 100 m: 6,8-1,75 m
Ögonavstånd: 90 mm
Vikt: 950 g
Längd: 405 mm
Tubdiameter: 34 mm
Parallaxjustering: 50 m – ∞
Träfflägesjustering: 10 mm @ 100 m (0,1 mil)
Justerområde höjd: 2500 mm @ 100 m (25 mil) Varvindikator finns.
Justerområde sida: 1100 mm @ 100 m (11 mil)
ZeroStop: Ja, automatiskt vid nollning av höjdratt.
Belysning: Steglös
Fokusplan: 1 (medförstorande riktmedel)
Dioptrikompensation: +2 / -3,5 dpt

 

Hitta din återförsäljare via www.nordik.se eller www.kahles.se

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att