Vildmarken testar: Kahles HELIA TI35

2022-04-12

Vildmarken testar: Kahles HELIA TI35

Nattjakten har aldrig varit hetare – och oavsett om du jagar på natten, i skymningen eller i samband med dygnets första solstrålar är en termisk handenhet alltid ett väldigt värdefullt hjälpmedel. Vi har kikat närmare på nya Kahles HELIA TI35, en värmekikare som är utvecklad av jägare, för jägare.

Jag älskar när jägare är med under produktutvecklingens gång. Kahles HELIA TI35 är en sådan produkt och det märks direkt att den är framtagen av folk som vet vad de sysslar med, detta vittnar inte minst den intuitiva hanteringen och driftsäkerheten om. Enheten har endast ett fåtal knappar, som fyller sin funktion, och den hanteras med enkelhet oavsett omständigheter, som exempelvis totalmörker eller ösregn. Kahles har gjort en produkt som låter dig identifiera vilt och andra värmekällor på mindre än två sekunder efter att du har aktiverat den. Den ergonomiska utformningen gör att kikaren ligger riktigt trevligt i handen. Den är kanske något stor att ha i jackfickan, men hänger utmärkt runt halsen innanför jackan.

I Sverige får vi som bekant endast jaga vildsvin med termiska enheter, men det gäller bara optik monterad på ditt vapen. En handenhet är lovlig för alla jaktformer, och det kan vara ett enormt hjälpmedel, oavsett om du jagar bäver den sista tillåtna timmen, eller råbock i gryningen.

Kahles HELIA TI35

Maximerar användandet

Kahles Helia TI35 känns och upplevs användarvänlig redan vid första ögonkastet. Den har endast två knappar, väldigt tillgängliga sådana, längst upp på enheten. Med dessa kan man exempelvis göra inställningar, som exempelvis färglägen – och väl inne på menyn hittar man en handfull underobjekt där man smidigt kan göra inställningar som maximerar nyttan vid användning.

Dess kvadratiska form får den att sticka ut bland många andra enheter. Det en form som jag initialt ställde mig frågande till, men som jag senare förstått fördelarna med. Den rullar helt enkelt inte, utan ligger still i tornet, eller på stenen intill dig. Höljet är stöttåligt och vattentätt, och ska enligt uppgift fungera fint från -20 grader till 50 grader plus. Trots dess fyrkantiga format ligger den riktigt trevligt i handen och har greppvänliga ytor runt om.

TI 35 har en optisk förstoring på inte mindre än 2,3 gånger, något som jag verkligen uppskattar. Med en optisk förstoring bibehåller man detaljer som annars går förlorade vid digital förstoring och även om den förstås har det också så underlättar det att ha en god kvalitet, redan från start.

Lätt att skanna av

Hemma i Värmland har enheten fått hänga med på några vildsvinsjakter, men även några sena kvällar av rävlock i början av året. Det är otroligt lätt att upptäcka vilt med denna i näven, du skannar av en kilometerstor åkermark på sekunder, för att inte nämna skogspartier eller hyggen, som annars kan vara vanskligt att sondera med blotta ögat omkring skymningen.

I skrivande stund är bäverjakten på tapeten och kommer även låta den ersätta min handkikare under april månads jaktäventyr. OLED-displayen är rejält tilltagen och har sensorer som känner av lutning och rörelse som gör att den slår på eller stänger av sig själv, en finess som ger effektivare energihantering – och i förlängningen en bättre fördelaktigare batteritid.

Fokus på att lyfta jaktupplevelsen

Ingen inspelning är möjlig med denna enhet, med motiveringen att fokus ska vara att lyfta jaktupplevelsen och inte agera videokamera. Det må vara lite olyckligt just den här gången eftersom vi inte kan bjuda er på några smakprov, men vi uppmanar er istället att ta er till närmaste butik för att själva få uppleva den!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Swarovski Optik dS Gen II
Produktrecension

Vildmarken testar: Swarovski Optik dS Gen II

Där teknik- och optikvärlden möts, där hittar man Swarovski Optik dS Gen II. Detta smarta sikte ska enligt uppgift ge omedelbar information som jägare behöver

Nyheter

Gemensamt krafttag för cancerforskningen

Nästan alla drabbas på något sätt av cancer. Just nu går Josefin Wallin, ett bekant och omtyckt namn för många i jaktfamiljen, igenom en väldigt

Nyheter

Minskat antal vargar i Dalarna

Årets inventering av vargpopulationen i Dalarna är färdig. Inventeringen visar att det fanns uppskattningsvis 73 vargar i Dalarna vintern 2022/23, vilket är en minskning från

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!