Vildmarken testar: Kahles Helia RD-C

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-12-12

Vildmarken testar: Kahles Helia RD-C

Med Kahles Helia RD-C lanserar Kahles nu sitt första slutna rödpunktsikte. Vi har kikat närmare på denna lilla men ack så robusta skönhet som är tillägnad jägare med förkärlek för snabba skott.

Kahles är ett varumärke som under de senaste åren imponerat mer och mer på mig. Deras kikarsikten för sportskytte är sedan länge erkända och populära – och nu har de även gett sig in i djungeln av kikarsikten för jägare. Och det är inte så konstigt att man snabbt hajar till över deras prestanda med tanke på att de delar vissa detaljer och glasbitar med Swarovski-kikarna.

Vi rapporterade om den nya releasen i våras. När produkten anlände till redaktionen i en rejäl kartong med de för Kahles typiska färgerna vitt och orange så fick vi snabbt ett gott intryck. Kahles har tidigare haft ett reflexsikte i sitt sortiment, men kommer nu med ett slutet rödpunktsikte av petite storlek där en jämn och fin rödpunkt med en storlek av 2 MOA skiner i det klara glaset. Ett rödpunktsikte har, för den som inte redan är bekant med detta typ av sikte, ingen som helst förstoring. Du tittar kort och gott genom klarglas där en rödpunkt reflekteras på linsen. På så vis jagar du med båda ögonen öppna, och är redo för snabba skott inom rimliga avstånd.

Enligt tillverkaren är detta sikte parallaxfritt från 40 meter och testsiktet kommer med ett montage för picatinnyskena, som då fick ta plats på en Merkel Helix Speedster. Det är en bössa som lämpligt nog är gjord för snabba skott och därmed borde passa utmärkt i det här sammanhanget. Kahles RD-C har en antireflekterande coating som ger ytterligare bildkvalitet i hela synfältet. Den exakta rödpunkten säkerställer låg täckning och kan justeras till det omgivande ljuset i fyra (+1) steg för hand. Om ljuset är riktigt risigt finns det dessutom en Max Light-funktion där en väldigt ljus prick genereras som fungerar även i riktigt besvärliga förhållanden.

Kahles Helia RD-C

Lägsta möjliga energiförbrukning

Tack vare den smarta avstängningsautomatiken ”Automatic light” drar man nytta av lägsta möjliga energiförbrukning eller automatisk avstängning då utrustningen inte används. Om bössan och därmed siktet inte flyttas på tre minuter växlar RD-C (som står för ”Red Dot Closed”) till standby-läge, vid minsta rörelse eller vibration är dock den röda punkten omedelbart aktivt igen. Efter fyra timmar utan rörelse släcks det upplysta punktsiktet helt. Men för dig som vill låsa din rödpunkt, exempelvis om du jagar som hundförare eller eftersöksjägare och aldrig vill att punkten släcks, håller du enkelt in de två knapparna i ett par sekunder varvid rödpunktens styrka låses, något Kahles kallar för en ”Safe light”-funktion.

Kahles Helia RD-C

Utvecklad för tuffa förhållanden

Trots sitt nätta format, eller kanske just tack vare sin relativa litenhet, så känns den väldigt robust och tålig. Addera Flip Up-skydden och Picatinny-monteringen till anrättningen och man har en produkt som är redo för väldigt tuffa förhållanden. Kahles Helia RD-C gör oss inte besvikna, trots de på förhand riktigt högt ställda förväntningarna, och dessutom till en vettigt pris.

Letar du efter ett av marknadens mest kompakta rödpunktsikten så kan vi varmt rekommendera Kahles Helia RD-C!

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Man hittad död i jakttorn

Runt 9-snåret i morse larmades polisen om att en man hade hittats död i ett jakttorn i Jönköpings län. Polisen är på plats, men i

Nyheter

Manifestationer mot rådande rovdjurspolitik

Gävleborg har en av landets högsta koncentration av varg och stammen har blivit ännu större de senaste åren, trots riksdagsbeslut om det motsatta. Nu planerar

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.