Vildmarken testar: InfiRay Tube TH50

När man för första gången tittar genom okularet på InfiRays nya termiska sikte, och det första ordet man slås av är ”wow!” så vet man att en rolig recension väntar. Vi har tagit med InfiRay TubeTH50 på några dagar av vildsvinsjakt för att se vad enheten går för.
När man för första gången tittar genom okularet på InfiRays nya termiska sikte, och det första ordet man slås av är ”wow!” så vet man att en rolig recension väntar. Vi har tagit med InfiRay TubeTH50 på några dagar av vildsvinsjakt för att se vad enheten går för.
2022-08-01

Vildmarken testar: InfiRay Tube TH50

När man för första gången tittar genom okularet på InfiRays nya termiska sikte, och det första ordet man slås av är ”wow!” så vet man att en rolig recension väntar. Vi har tagit med InfiRay TubeTH50 på några dagar av vildsvinsjakt för att se vad enheten går för.

Vid första anblicken ser nya InfiRay Tube TH50 ut som ett vanligt sikte, även om så inte är fallet så är det i alla fall precis lika lätt att montera. Dess tub är traditionella 30 mm och med hjälp av ett Innomount snabbfäste är siktet snart monterat på toppen av en Blaser R8 Success i kaliber 308.

InfiRay Tube TH50 är först i sitt slag på flera punkter. Däribland med sin runda display i ögonmusslan. Det ger en mer, låt oss säga bekant upplevelse från ett traditionellt sikte, och siktbilden upplevs större, även om den i verkliga fall är faktiskt är beskuren när man tittar på den genom siktet. För att efterlikna ett vanligt sikte har den fått vad som ser ut att vara ett ballistiskt torn och vindjustering, men bakom ”vindjusteringen” göms plats för ett extra 18500-batteri, och tornet på toppen reglerar digital förstoring men inte minst en multifunktionell knapp som låter dig navigera i siktets inställningsmeny.

Och ja du läste rätt, ett extra batteri. Då InfiRay Tube TH50 har ett inbyggt batteri med cirka 8 timmars batteritid enligt specifikation så har du ytterligare några timmar med det extra batteriet. Kan även matas via USB och powerbank av den inbitna nattjägaren.

InfiRay Tube TH50

 

Menyn är enkel att navigera, och där göms ett urval av inställningar att växla mellan genom att snurra och trycka ned tornet. Däribland förstås ”zeroing” som kommer väl till pass när det är dags att skjuta in. Detta är en funktion som jag sätter stort värde på när det kommer till inskjutning av termiska sikten. För det kan vara lite besvärligt i praktiken, och en krånglig meny till råga på det, kan tära ordentligt på tålamodet. Men inte i detta fall. Tre klick på ”tornet” och vi är inne i läget att justera riktmedlet i X- och Y-axeln. 100 meter bort sätter jag upp en stor papp, och en bit folie fasthäftad i mitten. Ett skott går mot tavlan, sen kontrollerar jag var det träffat och sätter upp en ny foliebit och justerar in korset till den nya pricken i kikarsiktet. Samtidigt håller jag kvar på den tidigare centrumpunkten, som markeras med en vit pixel – och håller in menyknappen ett par sekunder för att spara. Om första träffen inte hade varit på tavlan hade vi fått grovjustera innan, likt ett traditionellt sikte, eller helt enkelt skjutit på närmare avstånd till att börja med. Men denna gången gick det onekligen väldigt smidigt. Ännu enklare hade det gått om vi skjutit in siktet redan första gången vi fick lägga vantarna på det för en kort fotosession i våras och inte i stekande sommarhetta…

InfiRay Tube TH50

Inskjutning i sommarvärmen

En bit folie brukar vara ett bra sätt att markera punkter för termiska sikten. I detta fall, när solen gassade över skjutbanan var det lite problematiskt att urskilja från pappen. En värme- eller kylpåse av något slag hade antagligen varit ett bättre val.

Att skjuta in ett termiskt sikte på 100 meter är inte alltid optimalt. Det är svårt att få en träffbild på mindre än 5–6 cm, då värmekällan man skjuter på sällan är knivskarp, inte minst med maxad digital förstoring. Vill man eftersträva hål-i-hål-precision så får man helt enkelt skjuta in på kortare avstånd, men vi gillar att göra det på 100 meter för att jämföra olika siktens prestanda. Innan vi sliter med oss siktet upp i vakkojan, så kikar vi igenom dess menyer ytterligare.

Zeroing, inskjutningen är avklarad, men värt att nämna är att man också kan ha flertalet inskjutningsprofiler, vilket kan vara bra om du vill variera kaliber, vapen eller kula. Riktmedel finns ett gäng att välja mellan och så klart även olika färger på dessa.

I menyn slår man på och av WiFi, och hittar funktioner som exempelvis något som InfiRay kallar för Ultraclear. En funktion som är gjord för att främst användas i dimma, regn eller snökaos. Denna funktion gör att skärmen blir mer känslig och man får en bild med krispigare skärpa i risigt väder. ”Dessvärre” har testperioden bara bjudit på fantastiska sommarkvällar som får en att nynna på Sven Ingvars Juninatten, och inte haft möjligheten att testa siktet i ur och skur, men när väl läget är påslaget upplevs en högre kontrast och digitalt förstärkt skärpa, så vi vill tro det har en god effekt när den termiska sikten är sämre.

InfiRay TH50 har en skarp 50 mm objektivlins som fokuserar den tillgängliga värmestrålningen. Synfältet är 13,2×9,8 meter vid 100 meters avstånd och i siktet har InfiRay petat in en 640×512 pixlars värmesensor med en uppdateringsfrekvens om 50 Hz vilket förhindrar släpningar i bilden vid rörelse. Micro-OLED-displayen i okularet har en upplösning på hela 2560×2560 pixlar! Det är tack vare den som bilden fortfarande håller ihop på maximal digital förstoring utan att bli en enda pixelsörja, imponerande!

InfiRay Tube TH50

Appstyrd via WiFi

Man kan spela in video eller ta bilder med TH50, upp till 24 timmar av video eller 20 000 bilder som sparas på ett internminne på 16 gig. Du kommer åt materialet du sparat via appen genom att först aktivera WiFi på siktet. Tankar du ner appen ”InfiRay Outdoor” så kan du sedan koppla upp mobiltelefonen mot siktet och tillåtas skrolla genom filmmaterial, livestreama från siktet och justera eventuella inställningar. Gillar du inte att dribbla med telefonen, så kan du slänga in en USB-kabel och koppla in i din dator för att hantera siktet likt ett USB-minne och tanka över dina filmer och bilder.

PIP-funktion

PIP står för Picture in Picture. En funktion som är vanlig bland många tillverkare för att ge en förstorad bild av det som händer i mitten på siktet. En funktion som kan vara bra om man vill göra ett skott med hög precision men samtidigt hålla lite koll på vad som händer i omgivningen.

Siktets kropp är tillverkad av förstärkt aluminium som ger det en vikt under 1 kilo. På toppen hittar du stora och gummerade knappar som är lätta att hantera, både med och utan handskar. Att ta bilder, spela in film och ändra ljusstyrka respektive färgläge är olika inställningar du har lättillgängliga där.

Tuben är som sagt en standard 30 mm-tub, men då bakre delen efter att själva tuben slutat är längre, så gör detta att TH50 är lättare att montera än många andra och man klarar sig ofta med standardringar och behöver inte ha specialfästen för att få siktet tillräckligt långt bak mot ögat.

I Sverige är det endast vildsvinsjakt vid åtel och öppen mark som är lovligt med termiskt sikte. Gott nog, för vi på Vildmarken älskar att spendera tid i kojan eller tornet i väntan på vildsvin. Under dagarna vi testat fick vi bjudas på ett skådespel av rådjur, harar och en sugga med ett följe av randiga. Hade kultingarna varit större hade vi kunnat spela in en fällning, men vi valde helt sonika att låta dem växa till sig lite mer före att få ett fränt klipp. Men lita på att vi återkommer, så håll utkik på våra sociala medier… Sett till såväl bildkvalitet som funktionalitet är det här definitivt ett av de bästa termiska siktena som vi har testat. Bilden är riktigt krispig och alla justeringar kvicka och tajta. Ett snabbt tryck på power-knappen i standby och allt är redo. Med en prislapp på cirka 40 papp är det förvisso en stor investering, men den här enheten sticker ändå helt klart ut med sin prestanda sett till andra alternativ i denna prisklassen.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att