Icom ProHunt D52

Vildmarken testar: Icom ProHunt D52

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-11-22

Vildmarken testar: Icom ProHunt D52

Storleken har faktiskt betydelse, inte minst när det kommer till jaktradion som man vill stoppa ner i bröstfickan. Vi har kikat lite närmare på en av marknadens minsta hybridradior, nämligen Icom ProHunt D52.

Icom ProHunt D52Här i Värmland är älgjakten numera ofta en kombination av älg- och vildsvinsjakt, något som alltfler jaktlag tycks trivas väl med. En annan kombination som fler och fler börjar få smak för är jaktradior som erbjuder både analog och digital radioteknik. Under årets älgjaktspremiär i Värmland tog jag med mig Icoms nya version av ProHunt – en jaktradio som förutom att den sänder på det traditionella 155 MHz-bandet även har möjlighet att nyttja den digitala radiotekniken ”IDAS” (Icoms version av ”Next Generation Digital Narrowband”-radiotekniken).

Den 235 gram lätta jaktradion kommer med en meny som är enkel att manövrera, helt på svenska, och där det inte är några konstigheter att hitta det man behöver. Dessutom stötte jag på något som jag aldrig har sett i en jaktradio förut, en inspelningsfunktion! Om denna aktiveras spelas inkommande och utgående kommunikation in automatiskt i upp till åtta minuter. Jag är lite osäker på när denna funktion kommer till användning för gemene man, men jag som producerar en hel del film ser genast kreativa möjligheter!

En annan uppskattad funktion är förstås även den inbyggda blåtanden. Med Bluetooth kopplar du trådlöst in dina hörselkåpor, eller trådlösa hörsnäckor, med stöd för just detta. Denna minimalistiska radio utan sladdar, sticker helt klart ut – och de mekaniska vreden gör det enkelt att byta kanal och justera volymen.

Att nyttja den digitala tekniken innebär många fördelar, däribland kryptering, men först och främst betydligt klarare ljud och en något längre räckvidd, förstås lite beroende på terrängen där du jagar. Men kort och gott så har du med digital radioteknik en motsvarande räckvidd som din traditionella radio, men när kontakten är för svag bryts kommunikationen istället för att försvinna ut i ett ändlöst brus som vi jägare är vana vid att höra. D52 har för övrigt det klaraste ljud jag upplevt i en analog radio, och det hände mer än en gång att jag vidarebefordrade information mellan jaktkamraterna…

Icom ProHunt D52

Bra crossover-lösning

För att snacka i en Icom ProHunt D52 över det digitala bandet krävs att radioapparaterna i jaktlaget nyttjar samma digitala standard. Detta är något som jag personligen tror kommer vara den största svårigheten att få jaktlagen att byta, detta eftersom marknaden just nu erbjuder ett flertal olika. Men Icom är i alla fall och nosar på en bra crossover-lösning då ProHunt D52 kan nyttjas över både de analoga och digitala jaktkanalerna samtidigt. Denna unika lösning ger 14 extra digitala kanaler vilket innebär att det totalt finns 21 tillgängliga kanaler för jakt.

Letar du efter en kompakt jaktradio med många fiffiga funktioner, bra räckvidd och fantastiskt ljud kan jag varmt rekommendera Icom ProHunt D52!

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Misstänkt fall av salmonella i safaripark

På Eriksberg, en safaripark utanför Åryd i Karlshamn, har det avlivats ett vildsvin. Detta efter ett misstänkt fall av salmonella. SVT Nyheter Blekinge rapporterar om

Nyheter

Årets bockjaktsspecial är här!

Bockjaktspremiären den 16 augusti är ett datum som de flesta av våra läsare har ringat in i kalendern – och givetvis genomsyras vårt augustinummer av

Nyheter

Dags för Drömjakt Sunne

Under fredagen öppnar vackra Rottneros Park i Sunne upp portarna för årets upplaga av Drömjakt Sunne. I vanlig ordning kommer det bjudas på både högt

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.