Vildmarken testar: Hunter Omega Cloud

2021-01-24

Vildmarken testar: Hunter Omega Cloud

Hunter Omega och Hunter Alpha har beskrivits som framtidens åtelkameror. Vår egen Kim Rangberg Skanslie satte nyligen ut den förstnämnda vid en åtel på hemmaplan nära värmländska Väse – en plats där det ofta är mycket liv och rörelse eftersom det bland annat placeras ut slaktavfall från älg där.

Hunter Omega Cloud tar färgbilder på dagen och svartvita IR-bilder nattetid. Den har en 4G-LTE-modul som skickar bilder till den molnbaserade appen HunterCam. Det visade sig snabbt att Omegan är superenkel och användarvänlig – och det tog bara några minuter innan jag var igång.

Inlärningskurvan är snabb och jag imponerades bland annat av hur lätt och smidigt man kommer åt att styra funktionerna från appen. Menyerna är intuitiva och när man gått igenom appen en gång så förstår man hur det funkar. I appen får man dessutom en väldigt tydlig överblicksbild vad gäller batteristatus, täckningen och minneskortet.

Redan innan jag hade lämnat platsen kunde jag dessutom få en garanti för att bilderna skulle bli bra. En väldigt bra funktion är nämligen att man via appen kan ta en testbild från kameran så att man direkt kan se att inget skymmer och att kameran är rätt riktad. Alternativet, att upptäcka detta vid ett senare tillfälle och därmed behöva åka tillbaka till åtelplatsen för att justera kameran, har aldrig känts mindre lockande!

Dessutom har utvecklarna tänkt till ordentligt gällande den tråkiga utvecklingen att kameror ibland stjäls numera. Omegan är utrustad med ett GPS Alert-larm så att man slipper just det, eller rättare sagt gör det enkelt att man kan hitta den igen ifall någon stjäl den! Detta stöldskydd visar nämligen kamerans position i HunterCam-appen.

Mycket för pengarna

Prismässigt så kan man väl säga att Omegan ligger i ett mellanprisläge, men jämfört med andra liknande produkter på marknaden så skulle jag vilja påstå att man får mycket för slanten. Ska man nämna något negativt så är det månne att när batteriet kom ner på 20 % så tog kameran fortfarande bilder, däremot fick jag inga bilder skickade till mig. Men här vill jag lägga in en brasklapp i form av att det kanske handlar om någon form av batterisparläge som gått mig förbi…

Mitt helhetsintryck är ändå att detta är en lättanvänd kamera som fungerar bra med några riktigt bra funktioner som jag inte sett på någon annan kamera på marknaden.

Detta är en produkt som jag absolut skulle vilja rekommendera, även till dem som inte är bekväma med teknik och kanske speciellt till de jägare som, precis som jag, inte har så mycket tålamod med teknik som inte fungerar!

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.