HikMicro Thunder TH35C

Vildmarken testar HikMicro Thunder TH35C

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-09-13

Vildmarken testar HikMicro Thunder TH35C

Vi på Vildmarken älskar både att testa prylar och att jaga vildsvin – och ibland har vi ynnesten att få kombinera våra passioner. Vi har testat HikMicro Thunder TH35C, en av få termiska enheter som fungerar som såväl kikarsikte och clip-on som handenhet.

Den här gången använde vi den som en clip-on på min Meopta Meostar R2 1,7–10×42, ett prisvärt allround-kikarsikte som fått vara med om mycket, men som fortsatt ska få fortsätta visa vad det går för, nu även under de mörkaste timmarna.

Monteringen är enkel. Du använder den adapter du valt utifrån ringdiametern på framänden av ditt kikarsikte och finjusterar därefter passformen med medföljande gummiremsor. Väl monterat har du nu ett snabbfäste för din HikMicro Thunder TH 35C. Du fäster enheten genom det färgmarkerade bajonettfästet, låser den genom att gänga den omslutande låsringen – och vips så har ditt traditionella sikte blivit ett termiskt nattsikte.

Som clip-on använder du kikarsiktets riktmedel och min Meoptas riktmedel är ett klassiskt sådant, med en rejäl rödpunkt. Eftersom sensorn på 384×288 pixlar inte direkt återger någon extrem upplösning jämfört med ordinarie siktbild är skott på längre håll med termisk nattoptik aldrig att föredra. På avstånden 50 till 100 meter på vildsvin fungerar det dock utmärkt.

HikMicro Thunder TH35C

One-shot-zero

Det som möjligen skaver lite för mig är inskjutningen. Det är en så kallad one-shot-zero, i det här fallet med clip-on, som utförs genom att man mot ett varmt objekt justerar den digitala bilden så att träffbilden överensstämmer med den optiska, tar ett skott med adaptern monterad, och sedan finjusterar innan ett slutligt kontrollskott. Det är i ärlighetens namn lite omständligt, och när justeringarna är flera centimeter på 100 meter, när det i stället borde röra sig om millimeter, prövas både tålamod och kontrollbehov. Men med det sagt, väl inskjuten till en okej träffbild med adaptern monterad (tack Claus West för den pedagogiska inskjutningsguiden på youtube som vi länkar till i reportaget som du kan klicka på längst ned) så är det en riktigt trevlig upplevelse att jaga med.

Den optiska förstoringen på 2,14x, med digital zoom på en, två, fyra och åtta gånger om man nyttjar enheten som handenhet eller kikarsikte, passar mörkerjakten bra. Använt som clip-on försvinner möjligheten till digital zoom per automatik, och man är förvissad till förstoringen i kikarsiktet. Notera dock att det blir skarpast på den lägsta förstoringen, och att det endast med riktigt toppoptik går att få skärpa över 3–4x. Dock är detta inte något negativt enligt min uppfattning då jag ytterst sällan tar skott över 60 meter med nattoptik. De gummerade knapparna på toppen är kanske i minsta laget att hantera när man har halvklumpiga handskar på sig, men med bara fingrar går det hur bra som helst.

Jag har ännu bara haft möjligheten att jaga ett fåtal kvällar med enheten monterad och har dessvärre ännu inte fått det rena läge jag vill ha för nattoptik med vildsvin i sida utan andra djur framför eller bakom, men även om jag inte kan bjuda på någon skottscen ännu så har jag fått en bra bild av hur enheten presterar. Som du kan se på filmen nedan där jag och min hund Otto smög på en grupp med vildsvin var det i alla fall riktigt, riktigt nära… Håll förresten utkik framöver i våra sociala medier – du kan lite på att jag har för avsikt att bjuda på flera lyckade fällningar med denna enhet.

Batteritiden med enhetens utbytbara dubbla 3V-batterier håller i omkring tre timmar. Att ha ett extra par batterier i bröstfickan är alltså ingen dum idé – eller för den delen en powerbank för direkt strömmatning. Appen funkar också riktigt bra och jag gillar i vanlig ordning möjligheten att kunna spela in det som sker för att sedan direkt efter ett eventuellt skott se hur det gick och hur skottet tagit. Istället för att sitta som ett frågetecken om viltet är borta när krutröken skingras kan jag dra slutsatser som exempelvis hjälper mig avgöra om jag behöver gå till bilen och dra på Otto pejl och spårsele, eller kan gå på direkt om jag ser lungblod formligen spruta ut direkt efter skottet och vet att viltet ligger.

HikMicro Thunder TH35C

Växla riktmedel

Om du använder enheten som kikarsikte har du möjlighet att växla riktmedel mellan ett urval olika modeller. Värt att nämna här är att du måste skjuta in varje riktmedel för sig, eller i varje fall skjuta in ett av dem och sedan manuellt knappa in koordinaterna för det nya så att de matchar det första. En fördel är dock att du också, genom att växla riktmedel och växla ”skjutprofiler”, kan använda enheten på olika vapen eller pipor utan ny inskjutning.

Rekommenderas

Helhetsintrycket av Thunder TH35C Clip-On är med beöm godkänt Jag gillar enhetens nätta storlek, dess höga prestanda och inte minst den som sagt väldigt väl fungerande mobilappen där jag kan se siktbilden live, starta inspelningen eler ta kort samt leka lite med de olika färglägena och alla inställningar. Att det sedan bara är att montera av allt utom adaptern och kunna använda siktet som vanligt är riktigt smidigt.

Summa summarum så är detta en produkt som vi kan rekommendera å det varmaste!

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.